nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Overname Q-Biologicals verankert Vlaamse groei

25 jan 2016
q-biologicals-logo-pmv

FRANSE AMATSIGROUP NEEMT PMV-PORTEFEUILLEBEDRIJF OVER

PMV kondigt vandaag de succesvolle overname aan van haar portefeuille-onderneming Q-Biologicals door het Franse Amatsigroup.

Q-Biologicals ontwikkelt voor derden productieprocessen van biologische materialen die bestemd zijn voor diagnostisch of therapeutisch gebruik of als vaccin. Daarnaast  produceert  het bedrijf ook zelf in opdracht  bijvoorbeeld recombinante eiwitten, antilichamen, virussen en levende cellen. In 2011 werd Q-Biologicals opgericht als spin-off van VIB en de Universiteit Gent. Het hooggekwalificeerd team van het bedrijf heeft meer dan 20 jaar ervaring in  biofarmaceutische productieontwikkeling. Het heeft al een 75-tal R&D-projecten tot een goed einde gebracht en verschillende klinische materialen succesvol geproduceerd.

Amatsigroup is een Frans dienstenbedrijf, volledig gericht op de ontwikkeling van farmaceutische producten voor menselijk en veterinair gebruik. In het kader van hun groeistrategie en internationalisering wil Amitsigroup met de overname van Q-Biologicals hun dienstenaanbod vervolledigen binnen de geneesmiddelen van biologische oorsprong.

Alain Sainsot, President van Amatsigroup verduidelijkt: “Deze overname kadert perfect in de strategie van Amatsigroup om de ontwikkeling van geneesmiddelen als dienst zo volledig en efficiënt mogelijk aan te bieden aan onze klanten. Dankzij de integratie van Q-Biologicals, beschikt Amatsigroup over een breed platform van diensten in het domein van grote biomoleculen en verstevigt het terzelfdertijd zijn internationale aanwezigheid.”

Amatsigroup realiseerde in 2015 een omzet  van 33 miljoen euro, heeft  meer dan 300 klanten en voert sinds 2014 een strategisch overnamebeleid om de verdere groei en ontwikkeling van de groep te verzekeren. Eerder namen ze ook het Gentse SEPS Pharma over.

Annie Van Broekhoven, CEO van Q-Biologicals is opgetogen over de integratie binnen de Franse groep: “Sinds onze  oprichting is het Q-Biologicals team erin geslaagd om het bedrijf uit te bouwen tot een internationale speler. We zijn erg verheugd om deel uit te maken van Amatsigroup, die we als een ideale partner beschouwen om ons dienstenaanbod  succesvol  te doen uitgroeien. Door de synergie met de activiteiten van Amatsigroup kunnen we onze klanten nu een totaaloplossing bieden voor de ontwikkeling en productie van hun biologische materialen.”

Chris De Jonghe, Head of Life Sciences & Care bij PMV, besluit: “Met PMV hebben we al van bij de oprichting in Q-Biologicals geïnvesteerd, zowel vanuit onze eigen fondsen als vanuit het Spin-Off FinancieringsInstrument (SOFI) van het Vlaams Gewest, omdat we sterk geloofden in de kwaliteiten en de ervaring van het team. De overname van Q-Biologicals door Amatsigroup betekent voor ons niet enkel een succesvolle exit; We zijn vooral tevreden  dat Q-Biologicals binnen Amatsigroup verder zijn activiteiten zal kunnen uitbouwen en dat de expertise van het team in Vlaanderen verankerd zal blijven.”

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters reageert tevreden op deze eerste exit uit de spin-off-financiering: “De economische valorisatie van Vlaamse innovatie is voor deze regering een absoluut speerpunt. PMV heeft instrumenten om hen over de eerste moeilijke financieringsjaren te helpen. Deze eerste exit bewijst ook de waarde die internationaal aan ons excellent onderzoek gehecht wordt. Op deze weg gaan we de komende jaren verder.”

 

Over Amatsigroup:

Amatsigroup is een CDMO (Contract Development and Manufacturing Organization) die diensten aanbiedt in de preklinische en klinische fase van geneesmiddelenontwikkeling zowel voor humaan als voor veterinair gebruik. Amatsigroup is ontstaan in 2010 uit de fusie van 4 complementaire bedrijven (Avogadro, Amatsi, DBI en Avepharm). Sinds 2014 hanteert Amatsigroup een internationale groeistrategie, met name door haar Belgische filiaal SEPS Pharma en haar Amerikaanse dochter Amatsigroup Inc. Amatsigroup heeft in 2015 haar groei verdergezet met de overname van één van de farmaceutische productiesites van Pierre Fabre in Saint-Augustin, Frankrijk.

Met meer dan 240 hoog gekwalificeerde medewerkers en een gediversifieerd klantenbestand van meer dan 300 internationale farmaceutische en biotechnologische bedrijven, is Amatsigroup een topper in de dienstensector voor de ontwikkeling van farmaceutische producten voor menselijke en veterinaire toepassing. Amatsigroup realiseerde in 2015 een omzet van 33 miljoen euro en werkte mee aan de ontwikkeling tot en met de  registratie van meer dan 30 geneesmiddelen, al dan niet voor ziekenhuisgebruik, en meer dan 20 diergeneesmiddelen.

 

Over Q-Biologicals:

Q-Biologicals is een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent, die diensten levert aan de farmaceutische en biotechnologische sector voor de volledige productieketen van een biologisch product. Ondersteund door een consortium van private en publieke investeerders (VIB, Fund+, PMV en management), beschikt Q-Biologicals over een professioneel team met meer dan 20 jaar ervaring in biofarmaceutische processen dat optreedt voor de belangrijkste spelers uit de farmaceutische industrie. Q-Biologicals heeft in minder dan 4 jaar ongeveer 75 R&D-projecten tot een goed einde gebracht in de domeinen van diagnostica, therapeutica en vaccins, evenals verscheidene producties van klinisch materiaal. Het bedrijf beschikt over eigen ‘state-of-the-art’ cGMP installaties en is cGMP gecertifieerd.

 

Over PMV:

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. Zij financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financieringsoplossingen op maat voor elke ondernemer met een goed plan en een goed team. Zij doet dat aan de hand van kapitaalparticipaties, leningen en waarborgen. Om dat te realiseren geeft een team van 120 gemotiveerde medewerkers elke dag het beste van zichzelf. Op die manier ondersteunt PMV mee de welvaart en het welzijn in Vlaanderen.

Per eind 2015 beheert PMV een portefeuille en kapitaalstoezeggingen van nagenoeg  1 miljard euro.

 

Frank Kindt

communicatiemanager PMV

M 0472 420 790

frank.kindt@pmv.eu