nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Overname sappenproducent Pajottenlander met lening PMV

Pajottenlander, een vooraanstaande producent van biologische fruit- en groentesappen uit Pepingen, schrijft een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis met de overname door Camille Depuydt, voormalig hoofd van Coolblue België. Om de overname financieel mogelijk te maken, deed de nieuwe eigenaar een beroep op een achtergestelde lening van PMV, als aanvulling op een lening bij een bank.

Pajottenlander werd opgericht in 1987 als familiebedrijf, geworteld in een passie voor ecologie en biologische landbouw. Rond een boomgaard in het Pajottenland startte het bedrijf met biologische fruitteelt en verwerkte het de oogst-overschotten tot fruitsappen. Het breidde haar aanbod gaandeweg uit tot maar liefst 35 verschillende fruit- en groentesappen en haverdranken. Kwaliteit, een minimale ecologische voetafdruk en eerlijke handel staan centraal in de aanpak, net als eerlijke en duurzame relaties met alle partners.

Focus op lokale productie

Om nog meer in te zetten op het beperken van de ecologische voetafdruk en om de lokale productie van biologisch fruit te ondersteunen, heeft Pajottenlander de afgelopen jaren verschillende lange termijn teeltovereenkomsten afgesloten met Belgische boeren. Daardoor worden fruittelers in eigen land gestimuleerd om voor een bio-aanpak te kiezen en zo de keten nog korter te maken, wat ten goede komt aan de consument en het milieu. De sappen worden vers en koud geperst en gepasteuriseerd, zonder enige toevoeging van additieven of concentraten. Alle sappen worden verkocht in herbruikbare glazen statiegeldflessen, waarmee de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk gehouden wordt en waarmee Pajottenlander zich onderscheidt op de markt. In 2020 lanceerde het merk zelfs de eerste haverdrank in een milieuvriendelijke statiegeldfles: een primeurin Europa.

Alles valt samen

Na 34 jaar krijgt het Pajottenlander-verhaal een nieuw hoofdstuk. Camille Depuydt neemt de onderneming over. Haar functie als hoofd van Coolblue België geeft ze op, om met veel enthousiasme de stap naar het ondernemerschap te zetten. “Ik heb zin om zelf de handen vuil te maken. Pajottenlander is misschien een kleiner bedrijf, maar met een grotere persoonlijke uitdaging. Alles valt er samen: mijn passie voor gezonde en biologische voeding, een sterk merk met lokale verankering en de mogelijkheid om een bedrijf verder uit te bouwen”, zegt de onderneemster. De komende jaren wil ze de lokale productie versterken, de marktpositie verstevigen en de reststromen opwaarderen.

Overnamefinanciering

Om haar droom te realiseren, maakte Depuydt, die onvoldoende eigen middelen had om de overname volledig zelf te financieren, gebruik van een Cofinanciering+ uit het aanbod aan meer gestandaardiseerde financieringsoplossingen dat PMV aanbiedt via submerk PMV/z. “Ik heb alle pistes overlopen: van bankfinanciering over crowdfunding en -lending tot het aantrekken van privé-investeerders of durfkapitaal. Uiteindelijk hebben we voor een Cofinanciering+ van PMV/z gekozen, als aanvulling op een lening bij een bank. Dat was goedkoper dan sommige andere alternatieven. Bovendien blijven we volledig eigenaar dankzij die formule en hoeven we niet voortdurend verantwoording af te leggen voor de keuzes die we maken.”

Achtergestelde lening

Achtergestelde leningen vormen het speerpunt van de overnamefinanciering die PMV aanbiedt. “We bieden lange looptijden en flexibele terugbetalingsmogelijkheden, waarbij de overnemer de lening vaak pas na enkele jaren moeten beginnen terugbetalen. Daardoor blijft er meer cash in het bedrijf om te investeren en de banken terug te betalen”, aldus Filip Lacquet, hoofd bedrijfsfinanciering bij PMV. Naast achtergestelde gestelde leningen om de kloof te overbruggen tussen de bankfinanciering en de eigen middelen, kunnen kandidaat-overnemers bij PMV ook terecht voor waarborgen of een minderheidsparticipatie in het kapitaal. “Wij willen niet per se overnames grotendeels zelf financieren. We willen ze wel mogelijk maken”, besluit Lacquet.

Meer info

Contact Pajottenlander: Camille Depuydt, camille@pajottenlander.be, 0474-29 75 49

Contact PMV: Filip Clarisse, filip.clarisse@pmv.eu, 0498-630.591