nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Pachthoeve Vilvoorde wordt cohousingproject

pachthoeve-Vilvoorde-pmv

De historische Pachthoeve in het park Drie Fonteinen, vlakbij de Medialaan in Vilvoorde, krijgt een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar Heem zal de stie restaureren en omvormen tot een cohousingproject van ongeveer 13 woningen. Het hele proces werd gecoördineerd door PMV dat de Vlaamse Erfgoedkluis beheert, het investeringsmerk van PMV gericht op de herontwikkeling van erfgoedsites.

Begin 2020 startte het Vilvoords stadsbestuur een zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de Pachthoeve in het park Drie Fonteinen. De stad wenst een duurzame economische invulling voor de historische Pachthoeve die een meerwaarde biedt voor de omgeving. Op deze manier wil stad Vilvoorde leegstand en verkrotting tegengaan van belangrijk historisch patrimonium. “Door een nieuwe toekomst te geven aan de Pachthoeve krijgt het historisch park Drie Fonteinen er een reële troef bij. Door de voorziene investeringen in de gebouwen wordt het patrimonium in ere hersteld. Tegelijk wordt met het cohousingproject nieuwe aantrekkelijke woonruimte gecreëerd waarbij er bijzonder aandacht is voor duurzaamheid en energiezuinigheid. Dit initiatief past ook naadloos in het voornemen van de stad om meer in te zetten op vernieuwende woonvormen”, aldus burgemeester Hans Bonte

LANGETERMIJNOVEREENKOMST

Het stadsbestuur gaat voor de realisatie van dit project een langetermijnovereenkomst aan met Heem, een jonge projectontwikkelaar met ervaring in cohousingprojecten op unieke locaties. Er werd een erfpachtformule uitgewerkt waarbij de stad eigenaar blijft maar de erfpachtnemer het volle genot heeft gedurende 99 jaar. Heem zal de historische Pachthoeve restaureren en omvormen tot een cohousingproject van ongeveer 13 woningen. In het koetshuis komen polyvalente ruimtes die de toekomstige bewoners zelf kunnen invullen: een ontmoetingsruimte, een binnenzwembad, een sauna, een bibliotheek… Hierbij worden zoveel mogelijk authentieke elementen (erkers, gevels, kasseien…) behouden. “De woningen zullen bijna energieneutraal zijn met duurzame energievoorzieningen. Vanaf het Jachtpaviljoen heb je zicht op de publieke speeltuin en op het groen. Het is de ideale locatie voor bijvoorbeeld een koffiehuis, een coworking ruimte en enkele gastenkamers. Deze zullen dan ook voor het brede publiek toegankelijk zijn. Naast de gemeenschappelijke fietsenstalling zullen de bewoners ook een elektrische auto kunnen delen. Heem zorgt ook voor de begeleiding van de bewonersgroepen zodat die in harmonie kunnen samenleven. We realiseerden de afgelopen jaren al enkele bijzondere projecten zoals Kasteel Boterberg te Kalmthout (winnaar Onroerend Erfgoedprijs 2017) en Qville te Essen. Onze cohousingprojecten kenmerken zich door mooie architectuur, veel comfort, gedurfde tuinontwerpen en gebruik van de laatste duurzame technieken”, aldus Joeri Bal, bestuurder bij Heem.  Wie interesse heeft om te participeren in het cohousingproject van de Pachthoeve kan zich nu reeds aanmelden via www.heem.be.

EXPERTISE IN HERONTWIKKELING

Voor de moeilijke zoektocht deed Vilvoorde beroep op PMV, dé geschikte partner die via de Vlaamse Erfgoedkluis heel wat expertise heeft over de herontwikkeling van erfgoedsites. “38 geïnteresseerde partijen vroegen informatie aan en uiteindelijk dienden vier kandidaten een voorstel in voor de Pachthoeve. Voor de evaluatie van de verschillende voorstellen schakelde PMV een team in van specialisten uit de stadsdiensten, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur en Bos. De keuze van de stad viel finaal op projectontwikkelaar Heem”, aldus Erwin Vrijens, hoofd Vastgoed bij PMV.

MEER INFO

Stad Vilvoorde: Hans Bonte, burgemeester, tel: 02-255.45.00
PMV: Filip Clarisse, communicatiemanager, 0498-630.591