nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV en LSP gaan strategische alliantie aan in de levenswetenschappen

lifesciencespartners-pmv

Vlaanderen is een vooraanstaande regio voor de levenswetenschappen. Er zijn meer dan driehonderd bedrijven actief in de biotechnologie. Bovendien zijn er excellente kennisinstellingen zoals VIB. De sector biedt, direct en indirect, werkgelegenheid aan meer dan 75.000 mensen.

Ook de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV speelt in toenemende mate een actieve rol in de financiering en ondersteuning van bedrijven die actief zijn in de Vlaamse levenswetenschappen. Zo heeft PMV al bijgedragen aan de opstart en de groei van bijvoorbeeld Amakem, arGen-X, Complix, Cardio3Biosciences en Q-Biologicals. Bovendien was PMV ook instrumenteel bij de rekrutering van buitenlandse bedrijven zoals Biocartis en Apitope. De ontwikkelingstijden in de sector zijn echter lang en vragen grote investeringen. Om de branche verder te laten groeien is dus behoorlijk meer kapitaal nodig. Dit kan onder meer komen van internationale en gespecialiseerde investeerders met goed gevulde portefeuilles, zoals het Nederlandse LSP.

LSP financiert en ondersteunt de levenswetenschappen al sinds 1987, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Het fonds is volledig gericht op de levenswetenschappen en beschikt over een team van twintig professionelen met een weelde aan expertise. Hun unieke netwerk omvat de kruim uit de wetenschappelijke, klinische, industriële en financiële levenswetenschappen. Alhoewel het fonds wereldwijd actief is, is Vlaanderen altijd een belangrijke markt geweest voor LSP. Grote investeringen in Devgen, ActoGeniX, Pronota, arGEN-X, Movetis, en andere, illustreren zijn historische bijdrage.

LSP en PMV bundelen nu de krachten om dit ecosysteem in Vlaanderen verder uit te bouwen en te versterken. Hun investeringsteams zullen nauw samenwerken, elkaars expertise delen, hun vaardigheden versterken en hun netwerken delen. Samen zullen zij ook bedrijven identificeren die interesse hebben om zich in Vlaanderen te vestigen. Als onderdeel van deze samenwerking zal PMV ook investeren in LSP V, het nieuwste fonds van LSP.

QUOTE LSP

“Al sinds onze oprichting in 1987 bekleedt Vlaanderen een sleutelpositie voor LSP, niet enkel omwille van de excellente wetenschap, maar in het bijzonder dankzij instituten als VIB, dat hoogwaardige bedrijven heeft opgezet, met sterke teams en slim ontworpen programma’s,” zegt René Kuijten, general partner bij LSP. ‘’Het partnerschap met PMV zal op een heel natuurlijke manier onze relatie met Vlaanderen verdiepen en versterken. Het is bovendien een plezier om nauw samen te werken met Chris De Jonghe en haar team bij PMV.”

QUOTE PMV

“We zijn heel verheugd met dit partnerschap,” zegt Chris De Jonghe, groepsmanager Risicokapitaal en hoofd Life Sciences bij PMV. “Met deze alliantie kan ons team inspelen op de overvloedige expertise die LSP al jarenlang heeft opgebouwd. Hiermee kunnen we meer steun en internationale uitstraling aanbieden aan onze portfoliobedrijven en buitenlandse ondernemingen bereiken die interesse hebben om naar Vlaanderen te komen. Het illustreert ook perfect onze internationale focus en het belang dat wij hechten aan samenwerking met private partners.”