nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Novalis Biotech Acceleration Fonds haalt €25 miljoen op

30 jun 2021
novalis-molecules-pmv

Novalis Biotech, een early-stage Venture Capital fonds dat investeert in disruptieve technologie in de gezondheidszorg, kondigt vandaag de closing aan van zijn tweede fonds, het Novalis Biotech Acceleration Fund, voor een bedrag van €25 miljoen. De investeerders in dit tweede fonds zijn institutionele investeerders, zoals Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), family offices, en HNWI’s.

Het Biotech Acceleration Fund zal net zoals het eerste fonds investeren in vroege stadium bedrijven die de gezondheidszorg transformeren door middel van “enabling technologies” en digitalisatie in onderzoeksdomeinen zoals genomics, bio-informatica, diagnostica en gepersonaliseerde geneeskunde. Door middel van nieuwe technologie kan het geneesmiddelenonderzoek of productie versneld worden of de behandeling verbeterd. Het tweede fonds heeft al geïnvesteerd in twee bedrijven, met name Grapheal en RheaVita. Novalis zal gebruik maken van zijn sterke netwerk in de Benelux en is van plan zijn investeringen verder uit te breiden naar West-Europa en de V.S.

Mede-oprichter Wim Van Criekinge licht toe: “Meer dan ooit is er grote belangstelling voor de mogelijkheden van innovatieve technologie om een antwoord te bieden op onze groeiende noden in de gezondheidszorg. Wij geloven dat de technologieën die wij identificeren en in een vroeg stadium van hun ontwikkeling ondersteunen, aan deze groeiende behoeften zullen voldoen.

“Ons succes van Fonds 1 is beloond met de toezegging van investeerders om de omvang van het Biotech Acceleration Fund aanzienlijk te vergroten en de flexibiliteit te bieden voor grotere individuele investeringen wanneer dat nodig is. We willen graag onze bestaande en nieuwe investeerders bedanken voor hun steun en gedeelde visie,” voegt mede-oprichter Jan Van den Berghe toe.

Kjell Mortier, fondsbeheerder van Novalis II, voegt hieraan toe: “Onze investeringsstrategie creëert een uniek en groeiend ecosysteem, waarbij we praktische ondersteuning bieden en de sterke wetenschappelijke en zakelijke fundamenten leggen die nodig zijn om bedrijven te laten groeien en slagen. We verwelkomen ook Jaroslav Belotserkovsky in het team, die naast een uitbreiding van ons internationaal netwerk in life sciences, ook een ruime ervaring in spin-off creatie en ondersteuning meebrengt.”

Wouter Winnen, Head of Fund Investments bij PMV voegde hieraan toe: “Met hun eerste fonds heeft Novalis bewezen dat ze waarde kunnen creëren met hun hands-on ondernemersstijl en diepgaande technologische kennis. We zijn ervan overtuigd dat ze met het Novalis Biotech Acceleration Fund innovatie en valorisatie van technologie in het ondernemende ecosysteem van de Vlaamse regio zullen blijven ondersteunen.”

Novalis Fund 1 werd opgericht in september 2018 en bedroeg in totaal 4 miljoen euro, dat werd geïnvesteerd in acht bedrijven, voornamelijk in de Benelux-regio. Dit zijn onder andere BioLizardCergentisEnzyreEpifyFertigamyNEO en OHMX.bio. Een eerste exit werd gerealiseerd met het Amerikaanse portefeuillebedrijf doc.ai, dat door Sharecare werd overgenomen als onderdeel van een IPO.

Over Novalis Biotech Acceleration

Novalis Biotech (Gent, België) is een early-stage venture capital investeerder in technologieën die een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg. De kerncompetentie van het bedrijf ligt in digitalisering in de biowetenschappen, met een focus op “enabling technologies” zoals bio-informatica, AI, genomics, gepersonaliseerde geneeskunde. Voor meer informatie kunt u terecht op www.noval.is.

Contact

Jan Van den Berghe,  Co-Founder, contact@noval.is

Mike Sinclair (media), Halsin Partners, msinclair@halsin.com, +44 7968 022075