nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert 10,6 mln. euro in Kebony

5 nov 2015
kebony-hout-pmv

Oslo: 5 november 2015 Kebony, het duurzame alternatief voor tropisch hardhout, kondigt vandaag aan dat het 177,5 mln. Noorse kroon ( 19,05 mln. euro) heeft opgehaald voor de bouw van een tweede Europese fabriek.

De financiering gebeurde via de uitgifte van nieuwe aandelen voor een bedrag van 140 miljoen Noorse kroon en met een achtergestelde lening van 37,5 miljoen Noorse kroon. PMV and Investinor waren de belangrijkste investeerders in deze nieuwe ronde, die openstond voor zowel nieuwe als bestaande investeerders.

Na vele jaren van sterke groei begint de vraag de productiecapaciteit in Kebony’s bestaande fabriek in Vold, Noorwegen, te overstijgen. De opbrengst van de kapitaalverhoging zal daarom voornamlijk worden aangewend om een tweede fabriek te bouwen in België. Men verwacht dat de nieuwe fabriek operationeel zal zijn tegen 2017.

Kebony is het duurzame alternatief voor tropisch hardhout en voor met conserveermiddel behandeld hout. Ontwikkeld in Noorwegen, biedt de technologie van Kebony een omgevingsvriendelijk, gepatenteerd proces dat de eigenschappen van duurzaam zachthout versterkt met een biogebaseerde vloeistof. Dit proces zorgt voor een permanente wijziging van de houtcelwanden waardoor Kebony de premiumeigenschappen verwerft van hardhout. Kebony werd erkend als een “Technologisch Pionier” door het World Economic Forum en werd vier keer vermeld in de Global Cleantech 100. Het werd enthousiast onthaald door vooraanstaande internationale architecten en ontwikkelaars.

Christian Jebsen, CEO van Kebony, merkt op: “Gedurende de laatste zeven jaar heeft Kebony elk jaar opnieuw gemiddelde groeicijfers voorgelegd van 35%. We verwachten bovendien dat de vraag in de komende jaren nog zal stijgen. Met deze investering kan Kebony nu haar productiecapaciteit afstemmen op die verhoogde vraag en een platform creëren voor toekomstige groei.”

Thomas Hoegh, voorzitter van Kebony, voegt daar aan toe: “Deze groeironde is een mijlpaal voor het bedrijf. Onze eerste fabriek op het Europese vasteland werkt met licentieovereenkomsten en zal het in de toekomst mogelijk maken om onze technologie op een efficiënte manier te exporteren. Wij ontwikkelen technologiegedreven en merkondersteunde waarde voor onze distributie- en licentiepartners en vonden dat Vlaanderen de perfecte plaats is om onze groeipool te vestigen.”

Roald Borré, Co-Head Venture Capital bij PMV zegt: “De kans om Kebony’s ambitieuze groeiplannen voor de toekomst te ondersteunen, was onweerstaanbaar. We hebben een track record van investeringen in bedrijven die duurzame economische en maatschappelijke initiatieven nemen. Kebony is dus een perfecte match voor onze investeringsstrategie en we zijn erg blij om betrokken te zijn bij deze opwindende onderneming.”

ABG Sundal Collier en Opus Corporate Finance adviseerden Kebony bij het financieringsproces.