nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in Augustine Therapeutics, een spin-off van VIB en KU Leuven

16 dec 2019
augustine-logo-pmv

PMV investeert in Augustine Therapeutics, een nieuwe venture van VIB en KU Leuven. Deze spin-off ontwikkelt innovatieve therapieën voor patiënten die lijden aan de ziekte van Charcot-Marie-Tooth. Augustine haalde 4,2 miljoen euro zaaikapitaal op bij PMV, V-Bio Ventures, Advent France Biotechnology, Gemma Frisius Fonds en VIB.

Augustine Therapeutics is een VIB en KU Leuven spin-off gericht op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor patiënten die lijden aan de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) en andere neuromusculaire aandoeningen. CMT is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen van het perifere zenuwstelsel en treft wereldwijd ongeveer 10 tot 30 op 100.000 mensen. De ziekte wordt gekenmerkt door een progressieve spierontzenuwing, waardoor gewone dagelijkse activiteiten steeds moeilijker worden voor de patiënt. De huidige therapieën voor CMT zijn beperkt tot behandelingen die de symptomen louter verlichten.

Het nieuwe bedrijf is voortgekomen uit het baanbrekende onderzoek van het VIB-KU Leuven-laboratorium van Ludo Van Den Bosch en een samenwerking tussen de laboratoria van Joris de Wit en Bart De Strooper (beide VIB-KU Leuven). Ludo Van Den Bosch legt uit: “We hebben meerdere biologische processen in perifere neuropathieën ontdekt die veelbelovende therapeutische doelwitten kunnen zijn voor CMT. De validatie en uitgebreide analyse van de onderliggende biologie van die targets vormt een uitstekende basis voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën.”

Het team van VIB Discovery Sciences heeft de leiding over de preklinische ontwikkeling van de nieuwe therapieën. Jérôme Van Biervliet, hoofd van VIB Discovery Sciences: “We hebben Augustine Therapeutics in het leven geroepen om uiterst innovatieve producten te ontwikkelen voor patiënten die lijden aan ernstige neuropathieën. De ontdekkingen van de wetenschappers van VIB-KU Leuven zijn het ideale startpunt voor de pijplijn van het nieuwe bedrijf. Het team van VIB Discovery Sciences heeft uitgebreide industriële ervaring en beschikt over de vereiste expertise op het gebied van geneesmiddelenonderzoek voor de eerste fases in de ontwikkeling van een geneesmiddel.”

Augustine Therapeutics haalde tijdens een financieringsronde een zaaikapitaal van 4,2 miljoen euro op. Het bedrijf is ontstaan uit de gezamenlijke inspanningen van VIB, KU Leuven, PMV, V-Bio Ventures, Advent France Biotechnology en het Gemma Frisius Fonds. Augustine Therapeutics is een uitstekend voorbeeld van VIB’s visie op spin-off co-creatie met zakenpartners en investeerders: de investeerders brachten niet alleen kapitaal aan, maar blijven ook betrokken bij het dagelijkse management van de start-up.

David Devigne, Senior Investment Manager bij PMV: “We zijn vereerd om deel uit te maken van de oprichting van een unieke start-up in Vlaanderen die focust op de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige therapieën voor neuromusculaire aandoeningen met grote onvervulde medische behoeften.”

OVER VIB

VIB is een ondernemend onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen dat zich richt op het vertalen van de onderzoeksresultaten naar farmaceutische, agrarische en industriële toepassingen. Het Innovation & Business-team van VIB heeft momenteel een portefeuille van 230 octrooifamilies. Dit team sluit elk jaar ongeveer 120 partnerschapsovereenkomsten met innovatieve bedrijven. VIB is ook stevig geworteld in een lange traditie van het opstarten van startende ondernemingen. Sinds de oprichting in 1996 heeft VIB meer dan 20 start-ups opgericht. VIB wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en werkt nauw samen met vijf Vlaamse universiteiten – Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt. Meer informatie: www.vib.be.

OVER KU LEUVEN

Als de meest innovatieve universiteit in Europa investeert de KU Leuven actief in de commerciële lancering van innovatieve technologieën door spin-off bedrijven op te richten, intellectueel eigendom te beveiligen,  licentieovereenkomsten op te stellen en samen te werken met de industrie. KU Leuven ondersteunt onderzoekers en studenten bij het transformeren van hun innovatieve ideeën en technologieën naar commerciële producten en diensten die invloed hebben op het leven van mensen wereldwijd. Als zodanig moedigt de KU Leuven jonge ondernemers aan om een ​​solide businessplan te ontwikkelen, de markt te valideren en een coherent team op te bouwen. Sinds de oprichting in 1972 heeft KU Leuven Research & Development de oprichting en groei ondersteund van 128 spin-off bedrijven, die rechtstreeks meer dan 6.700 mensen in dienst hebben. De spin-offbedrijven van de KU Leuven vormen een enorme economische hefboom voor de regio Leuven. In de periode van 2005 tot 2018 heeft de KU Leuven € 12,5 miljoen geïnvesteerd in haar spin-offbedrijven en is € 1 miljard aan extern kapitaal opgehaald. 103 van de spin-off bedrijven van de KU Leuven, waarvan de eerste werd opgericht in 1979, zijn nog steeds actief. Velen hebben een internationale leidende positie. Zeven spin-off bedrijven hebben een beursintroductie (IPO) op de beurs gehad. Meer informatie: https://lrd.kuleuven.be/en.

OVER V-BIO VENTURES

V-Bio Ventures is een onafhankelijk durfkapitaalfonds gespecialiseerd in het bouwen en financieren van jonge, innovatieve life science-bedrijven. V-Bio Ventures werd opgericht in 2015 en werkt nauw samen met het in België gevestigde VIB, een van ’s werelds toonaangevende instituten in de life sciences. Het fonds investeert in heel Europa in startende bedrijven met een groot groeipotentieel, gericht op technologieën die transformationele verbeteringen bieden in de biofarmaceutische, farmaceutische, diagnostische en agrarische sector (www.v-bio.ventures).

OVER ADVENT FRANCE BIOTECHNOLOGY

Advent France Biotechnology is een Frans Life Sciences durfkapitaalfonds dat zich toelegt op de vooruitgang van de gezondheidszorg. Het fonds werkt samen met vooraanstaande onderzoeksinstellingen en gerenommeerde tech transfer kantoren met een sterk netwerk van wetenschappelijke en medische partners, op zoek naar nieuwe gebieden om baanbrekende medische ontdekkingen te vinden en inventieve Life Sciences-bedrijven te starten. Advent France Biotechnology Seed Fund I is het eerste specifieke Life Sciences-zaaifonds in Frankrijk. Meer informatie op www.adventfb.com.

OVER GEMMA FRISIUS FONDS KU LEUVEN

Het Gemma Frisius Fonds (GFF) is een zaaikapitaalfonds dat in 1997 werd opgezet als een joint venture tussen KU Leuven, de KBC-groep en BNP Paribas-groep. Het fonds combineert de expertise van de universiteit op het vlak van overdracht van onderzoek en technologieën met de financiële en investeringsexpertise van de twee banken. GFF stelt zaaikapitaal ter beschikking voor de opstart en groei van hoogtechnologische, onderzoeksgebaseerde KU Leuven spin-off bedrijven, afkomstig uit alle technologiedomeinen en biedt ondersteuning bij hun verdere groeiproces. Meer info: lrd.kuleuven.be/en/spinoff/gemma-frisius-fund.

Neem voor meer informatie contact op met:

PMV

David Devigne, Senior Investeringsmanager Life Sciences, david.devigne@pmv.eu

Frank Kindt, Communicatiemanager, frank.kindt@pmv.eu, 0472/420790

VIB

Jérôme Van Biervliet, jerome.vanbiervliet@vib.be

 

www.augustinetx.com