nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in Ethernetics om energieverbruik van datacenters te verminderen

ethernetics-pmv

Met een converteerbare lening van 400.000 euro investeert PMV in de Vlaamse technologie start-up Ethernetics. De investering zal gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling van een platform en intelligente hardware die datacenters in staat zullen stellen om een grote energiebesparing te realiseren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De eerste prototypes worden eind dit jaar verwacht. Met deze oplossing ambieert Ethernetics een antwoord te bieden op het continu stijgende energieverbruik van datacenters en de groei van e-waste. Zo levert de start-up een bijdrage aan de ‘Decarbonize the internet’-oproep.

 

DATA GROEIT EXPONENTIEEL EN DAARMEE OOK HET ELEKTRICITEITSVERBRUIK EN DE HARDWARE-NOOD VAN DATACENTERS

In 2017 verbruikten datacenters 3% van de elektriciteitsproductie in heel de wereld. Een cijfer dat elke vier jaar verdubbelt. Evoluties als het ‘internet of things’ en cloud-toepassingen staan nog in hun kinderschoenen, net zoals het internet in Afrika en grote delen van Azië. Men verwacht niet dat de vierjaarlijkse verdubbeling snel zal afvlakken. Integendeel, de roep naar meer datacenter-infrastructuur omwille van de verdere digitalisering van de wereld zal enkel maar toenemen. Zo zal in 2028 bijvoorbeeld 29 % van de totale beschikbare elektriciteit van Ierland door datacenters en hun klanten opgesoupeerd worden.

ETHERNETICS MEET FIJNMAZIG, ANALYSEERT DATA EN ZET ZE OM IN ACTIES DIE ENERGIE BESPAREN

Ethernetics meet energie, het gedrag van elektriciteit en de temperatuur op datacenterrack- en serverniveau. De start-up meet ook omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid, buitentemperatuur, etc. Tot slot worden ook serveractiviteit en communicatiestromen geregistreerd. Fijnmazig meten toont patronen die symptomen zijn van de gezondheid en de werking van uw server- en andere bedrijfskritische infrastructuur. Computing werkt in microseconden. Om anomalieën te kunnen detecteren, is meten met een hoge (bijna permanente) frequentie nodig. Momentopnames missen namelijk cruciale events. Robert leune, CTO  van Ethernetics, licht toe: “Alle data die we capteren komen terecht op ons cloudplatform en “that’s where the magic happens”. Op dit platform zetten we, via machineleren en artificiële intelligentie, data om naar acties. Die acties zorgen voor uw ROI.” Het systeem maakt hiervoor o.a. gebruik van intelligente switches (waarvoor Ethernetics 2019 een VLAIO-subsidie ontving) die de acties uitvoeren.

CO2-BESPARING DOOR INTELLIGENT ASSETMANAGEMENT

Business Manager Vincent Hebbelynck van PMV legt uit: “Datacenters en hun klanten zullen niet alleen significant veel energie besparen, ze zullen dankzij “predictive maintenance” en data-gebaseerd assetmanagement minder downtime ervaren en beter kunnen beslissen over vervanging van hardware. Dat betekent een besparing van tonnen CO2. Nu worden servers namelijk standaard om de zoveel tijd vervangen terwijl de meeste van die servers nog perfect werken. De ambitie om de ecologische voetafdruk van datacenters en internet te verkleinen, is een belangrijke bijkomende reden om financiering te verschaffen. De oplossing die Ethernetics bouwt is ook schaalbaar en lost een internationaal probleem op.”

ROADMAP

Momenteel lopen er een aantal POC’s om meetdata te verzamelen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen steeds contact opnemen met Ethernetics om meetdata ter beschikking te stellen en de daarop gebouwde prototypes vanaf maart 2021 te testen. Het platform zal klaar zijn vanaf maart 2021. Met een Duits-Zwitsers specialist in elektrische meettechniek wordt gekeken naar industrialisatie om een wereldwijde markt te kunnen bedienen. Met een Amerikaans -Indische AI specialist worden de anomalie-detectie en het voorspellend onderhoud voorzien van algoritmes op basis van de data van de klanten van Ethernetics. Ook dit zal beschikbaar zijn vanaf maart 2021. Het 5-koppige Ethernetics-team plant tegen eind 2021 tot 20 werknemers te groeien. Midden volgend jaar hoopt Ethernetics de productie te kunnen opstarten. Tot nu toe werden daarvoor alle milestones  gehaald. “De converteerbare lening moet het in deze moeilijke coronacontext mogelijk maken de operationele kosten van de ambitieuze challenger te dekken tot de eerste verkopen en de kapitaalronde die volgend jaar is voorzien”, aldus Hebbelynck.

 

OVER PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vorm geeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio van 1,2 miljard euro in beheer.

 

OVER ETHERNETICS

Ethernetics  werd in 2018 opgericht. Het bedrijf bouwt verder op een intelligente stroomverdeler  verworven bij de overname van Racktivity. , Voor de fijnmazige meting en monitoring van het stroomgebruik in datacenters beschikt Ethernetics over gepatenteerde technologie. Recent won het Ethernetics-team nog de 5e editie van Pitch@Vlerick.

 

Voor meer info contacteer Frank Kindt, Communicatiemanager bij PMV, frank.kindt@pmv.eu, +32 472 420 790.