nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in het terugdringen van antibioticagebruik bij biggen

animab-pmv

VIB kondigt vandaag een nieuwe spin-off aan, Animab. Het bedrijf ontwikkelt eetbare antistoffen om infectieziektes bij dieren te voorkomen. Animab werkt aan een eerste product voor biggen. Op die manier hoopt het bedrijf bij te dragen aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veeteelt. De startup vestigde zich in Gent en kon 3,4 miljoen euro startkapitaal ophalen, onder andere bij PMV. 

Animab gebruikt een uniek gepatenteerd technologieplatform om een nieuwe klasse van antistoffen te produceren. Die antistoffen kunnen oraal toegediend worden aan dieren om darminfecties te voorkomen.

De antistof-technologie is gebaseerd op onderzoek en expertise binnen VIB, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. De antistoffen die Animab maakt, bootsen natuurlijke antilichamen na uit de moedermelk. VIB en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent hebben samengewerkt om deze antistoffen aan te passen om snel en nauwkeurig bepaalde darmziektes bij dieren te bestrijden, zonder de gezonde darmflora aan te tasten. Animab zet de samenwerking met deze academische onderzoeksgroepen verder om een scala aan antistoffen te ontwikkelen voor de bescherming van jonge dieren.

Het eerste veelbelovende product is specifiek ontworpen voor de varkenshouderij. Speendiarree, veroorzaakt door de enterotoxemische bacterie Escherichia coli (ETEC), is wereldwijd een economisch belangrijke ziekte in de varkensteelt. Jonge biggen zijn zeer vatbaar voor deze infectie: de ziekte komt voor bij 25 tot 50% van alle biggen in Europa. Het product van Animab biedt varkenshouders een alternatief voor antibiotica om de darmziekte onder controle te houden en zo ook bij te dragen aan een meer duurzame veeteelt. Het bedrijf legt zich in eerste instantie toe op de bescherming van biggen tegen ETEC, maar zal zijn pijplijn snel uitbreiden met nieuwe producten die infecties met andere bacteriën en virussen tegengaan bij dieren.

“Samen met de laboratoria van professoren Ann Depicker (VIB-UGent), Henri De Greve (VIB-VUB) en Eric Cox (UGent) hebben onze wetenschappelijke teams intens samengewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe antilichaamtechnologie voor orale inname”, zegt Nico Callewaert (VIB-UGent), een van de wetenschappelijke oprichters. “We hebben een schaalbaar, kosteneffectief microbieel productieproces opgezet en aangetoond dat we biggen tegen ETEC-infecties kunnen beschermen. Het geeft bijzonder veel voldoening om te zien dat Animab onze wetenschappelijke ontdekkingen nu zal vertalen naar marktklare producten.”

ANTIBIOTICAGEBRUIK IN DE VEETEELT DOEN DALEN

Animab wordt geleid door CEO Alain Wille, die meer dan 25 jaar ervaring heeft op het gebied van diergezondheid en verschillende managementposities bekleedde bij Boehringer Ingelheim en Merial. Vikram Virdi, die met zijn doctoraat de basis legde voor 11 jaar onderzoek naar eetbare antilichamen, versterkt het Animab team als Wetenschappelijk Directeur. Nesya Goris is aangesteld als Technisch en Regulatoir Directeur bij Animab en combineert deze functie met haar rol als Chief Development Officer bij Virovet. Tevens werd voormalig CEO en oprichter van Nuscience, Patrick Keereman, als voorzitter aangesteld van de raad van bestuur. Samen legt het team een indrukwekkende kennis en ijzersterk trackrecord in de sector van diergezondheid en -geneeskunde voor.

CEO Alain Wille geeft toelichting bij de aankondiging: “Animab wil betaalbare oplossingen ontwikkelen en op de markt brengen, die dieren, producenten en consumenten ten goede zullen komen. Ons eerste product weerspiegelt duidelijk dat doel: antistoffen die wijdverspreide ziekteverwekkers in de darm van varkens bestrijden. De antibioticabehoefte in de veeteelt beperken is goed voor dieren, mens en maatschappij.”

Animab kan rekenen op de steun van een solide Europees investeerdersconsortium dat 3,4 miljoen euro investeert. De kapitaalronde werd geleid door Seventure Partners en PMV, met participaties van Agri Investment Fund, V-Bio Ventures en VIB. De investeerders hebben de ambitie om het bedrijf verder te laten groeien via toekomstige financieringsrondes, zodat het innovatieve concept op de markt kan worden gebracht als commercieel product.

Laëtitia Gerbe (Seventure Partners) en Kenneth Wils (PMV) voegen toe: “Het is duidelijk dat de technologie het potentieel heeft om de veeteelt te transformeren. E. coli is een vaak voorkomende ziekteverwekker  die varkens ziek maakt en zonder antibiotica niet effectief kan worden bestreden. We zijn er trots op dat we Animab kunnen ondersteunen. Het management heeft de nodige expertise en visie om de sector een totaal nieuw scala aan oplossingen aan te bieden.”

“Het doet ons bijzonder veel plezier onze nieuwste spin-off Animab te kunnen voorstellen”, zegt Jérôme Van Biervliet, Algemeen Directeur van VIB. “We voegen een nieuwe speler toe aan het groeiende ecosysteem van ‘animal health’ start-ups. Door ook te innoveren op andere terreinen dan de gezondheid van de mens onderstreept VIB het belang van de One Health-benadering. De huidige gezondheidscrisis maakt opnieuw duidelijk dat de gezondheid van mens, dier en milieu met elkaar verbonden zijn.”

Animab zal de opgehaalde middelen gebruiken om het eerste product tegen ETEC te ontwikkelen en een portfolio aan nieuwe producten voor de veeteelt op te starten.

 

Contact info:

Alain Wille, CEO Animab, beschikbaar voor interviews.

Tel: +32 467 06 00 91

Email: alain.wille@animab.com

 

***

OVER ANIMAB

Animab is een nieuwe onderneming die wil tegemoet te komen aan de veranderende behoeften binnen de veeteelt. Met behulp van eigen onderzoeksresultaten richt Animab zich op de opkomende wetenschap en nieuwe mogelijkheden in de darm. Het interdisciplinaire team integreert baanbrekend onderzoek, dierenwetenschap en biotechnologie voor productdoorbraken op het gebied van diergezondheid, kostenefficiëntie en duurzaamheid. Onder leiding van een ervaren groep van deskundigen met expertise in een aantal relevante domeinen van vaccins, biotechnologie, bedrijfsmanagement en internationale marketing, wil Animab een veilige en duurzame manier bieden om de prestaties van dieren te waarborgen. Meer informatie: www.animab.com.

OVER VIB

VIB is een op uitmuntendheid gebaseerd onderzoeksinstituut voor ondernemerschap in de levenswetenschappen, gevestigd in Vlaanderen, België. Het basisonderzoek van VIB leidt tot nieuwe en innovatieve inzichten in normale en pathologische levensprocessen. Het verenigt de expertise van al zijn medewerkers en onderzoeksgroepen in één enkel instituut, stevig gebaseerd op zijn nauwe samenwerking met 5 Vlaamse universiteiten (Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt) en ondersteund door een solide financieringsprogramma van de Vlaamse overheid. VIB heeft een uitstekende staat van dienst op het gebied van de vertaling van wetenschappelijke basisresultaten naar farmaceutische, agrarische en industriële toepassingen. Sinds de oprichting in 1996 heeft VIB 25 start-up bedrijven opgericht, die nu meer dan 900 mensen in dienst hebben. Meer informatie: www.vib.be.

OVER DE UNIVERSITEIT GENT

Na meer dan twintig jaar ononderbroken groei is de Universiteit Gent nu een van de belangrijkste instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek in de Lage Landen. De Universiteit Gent trekt jaarlijks meer dan 41.000 studenten aan, met een buitenlandse studentenpopulatie van meer dan 2.200 EU- en niet-EU-burgers. De Universiteit Gent biedt een breed scala aan studieprogramma’s aan in alle academische en wetenschappelijke domeinen. Met het oog op samenwerking in onderzoek en dienstverlening aan de gemeenschap werden in de loop der jaren talrijke onderzoeksgroepen, centra en instituten opgericht. Voor meer informatie: www.UGent.be.

OVER DE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is een bloeiende universiteit in het hart van België en Europa, die zich in 1969-1970 afsplitste van de in 1834 opgerichte Université Libre de Bruxelles (ULB). De VUB combineert uitmuntendheid in het onderwijs met uitmuntendheid in het onderzoek. Verschillende van haar 150 onderzoeksgroepen staan wereldwijd op de eerste plaats. Het principe van onafhankelijk onderzoek staat centraal aan de VUB, maar de kwaliteit van haar bachelor- en doctoraatsprogramma’s is niet minder belangrijk, aangezien de universiteit een omgeving biedt waar studenten als individuen worden behandeld en in hun persoonlijke ontwikkeling worden ondersteund. Momenteel telt de VUB zo’n 9.000 studenten en 2.700 medewerkers, verdeeld over acht faculteiten en twee Brusselse campussen (in Etterbeek/Elsene en Jette). Het universitair ziekenhuis van de VUB grenst aan de campus voor medische wetenschappen in Jette en stelt 3.000 mensen tewerk. Meer info: www.vub.ac.be.

OVER SEVENTURE PARTNERS

Met 750 miljoen euro netto vastleggingen onder beheer vanaf eind 2018 is Seventure Partners een toonaangevend durfkapitaalbedrijf in Europa. Sinds 1997 investeert Seventure Partners in innovatieve bedrijven met een hoog groeipotentieel op twee gebieden: Biowetenschappen in Europa, Israël, Azië en Noord-Amerika, en digitale technologieën, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland.
In de biowetenschappen zijn de belangrijkste aandachtsgebieden “klassieke” benaderingen zoals biotechnologie en farmaceutica, diagnostische en medische technologie, industriële biotechnologie, maar ook “beyond the pill” benaderingen zoals MICROBIOME-gerelateerde innovaties, voeding, voedingstechnologie, digitale/gekoppelde gezondheid en gepersonaliseerde geneeskunde. De investeringen kunnen variëren van €500.000 tot €10.000 per ronde, en tot €20.000 per bedrijf, van vroeg tot laat. In maart 2018 lanceerde Seventure Partners AVF, een nieuw fonds gewijd aan diervoeding, voeding en gezondheid met Adisseo als strategische partner.
Voor meer informatie: www.seventure.fr

OVER PMV

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft door veelbelovende bedrijven te financieren vanaf het prille begin tot aan de groei en internationalisering. Met meer dan 1,3 miljard euro aan activa onder beheer en onder leiding van ervaren professionals biedt PMV financiële oplossingen op maat voor ondernemers met een solide businessplan en een sterk managementteam, inclusief risicokapitaal, leningen en waarborgen.

OVER V-BIO VENTURES

V-Bio Ventures (www.v-bio.ventures) is een onafhankelijk risicokapitaalbedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen en financieren van jonge, innovatieve life science bedrijven. V-Bio Ventures werd opgericht in 2015 en werkt nauw samen met het in België gevestigde VIB, een van ’s werelds belangrijkste life science-instituten. Het fonds investeert in heel Europa in startende en startende bedrijven met een hoog groeipotentieel die zich richten op technologieën die zorgen voor transformerende verbeteringen in de biofarmaceutische industrie.