nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in hsbcad, wereldleider in software voor offsite houtbouw

hsbcad-screenshot-pmv

hsbcad, wereldleider in ontwerp-, fabricage- en assemblage-oplossingen voor de offsite bouwindustrie, waaronder vooral houtbouw, kondigt vandaag aan dat het met succes €3 miljoen heeft opgehaald om zijn activiteiten uit te breiden en verder te internationaliseren. Hiermee draagt zij essentieel bij tot het koolstofneutraal maken van de bouwsector. De investeringsronde wordt gesteund door huidige aandeelhouders, een brede groep hsbcad medewerkers, PMV, Peter Hinssen, Nele Van Damme & Koenraad Belsack (co-CEOs van Upgrade Estate) en investeerders die zich richten op groeibedrijven.

hsbcad, met hoofdkantoor in Gent, België, haalde in 2020 een omzet van €5,6 miljoen en heeft vandaag 60 medewerkers met bijkantoren in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Ecuador en Australië. Zijn uitgebreide productgamma ondersteunt bedrijven met uiterst flexibele en efficiënte software voor computer-aided design (CAD), offsite productie en automatisatie, onsite assemblage, en het genereren van een volledige “digital twin” van gebouwen volgens de meest geavanceerde Building Information Modelling (BIM) normen in de bouwindustrie.

Internationale voorloper

hsbcad is een internationale voorloper op het vlak van software-oplossingen voor offsite-bouwconstructies, met name wanneer hout als bouwmateriaal wordt gebruikt. Dit innovatieve segment hanteert een industriële benadering van bouwen, door het ontwerpen en produceren van de meeste onderdelen in een offsite fabrieksomgeving en vervolgens de onderdelen op de bouwplaats te assembleren om een nieuw gebouw te creëren. Hiervoor worden de principes van Lean Manufacturing uit de autoindustrie naar de bouwindustrie gebracht, wat mogelijk wordt gemaakt door de software van hsbcad.

hsbcad geniet als wereldleider een brede erkenning. Grootschalige woningbouw aanbieders zoals Boklok/Ikea (Europa), Entekra (USA en Ierland), Kingspan (Ierland), CCG (UK), Space4/Persimmon (UK), en Myresjohus (Zweden); en de high-end particuliere woningbouw zoals Sibomat en Mi Casa (België), Baufritz en Luxhaus (Duitsland) en Rubner Haus (Italië) maken gebruik van de software van hsbcad. Voor complexe houtbouw in Japan komen vaak enkel aannemers in aanmerking van een aanbesteding indien ze hsbcad software gebruiken.

“Dat offsite houtbouw niet beperkt hoeft te blijven tot klassieke bouwwerken, bewijzen ook enkele wereldwijde iconische architectonische creaties, zoals het Kanazawa station voor hogesnelheidstreinen in Japan, de Olympisch Atleten Plaza in Tokio, het Hoho Wien in Oostenrijk, met 24 verdiepingen de op één na hoogste wolkenkrabber ter wereld in hout, of nog The Ark Encounter, een 150 meter lange replica van de Ark van Noach in Amerika. Voor al die architecturale pareltjes heeft men vertrouwen gesteld in de expertise en software van hsbcad”, aldus Johan Vinckier, CEO bij hsbcad.

hsbcad-team-pmv

Het kernteam van hsbcad, vlnr: Kris Riemslagh, Karel Vinckier, Johan Vinckier en Alex Vinckier

Verdere productiviteitswinsten met nieuwe generatie software

De combinatie van hout en offsite bouwen is nu één van de snelst groeiende segmenten van de bouwindustrie en dit wegens twee belangrijke factoren.

Enerzijds zijn de productiviteitswinsten in de traditionele bouwsector beperkt gebleven in vergelijking met wat in andere industrieën de afgelopen decennia gebeurd is. Vandaag realiseert een groeiend aantal offsite bouwbedrijven aanzienlijke productiviteitsdoorbraken dankzij een industriële manier van werken. Gebaseerd op software gedreven competenties als geavanceerde automatisering, robotisering, artificiële intelligentie, sterke kwaliteitscontrole en optimaal materiaalbeheer, daagt de offsite-benadering de conventionele bouw uit door meer waar-voor-zijn-geld en een snellere time-to-market aan te bieden.

Anderzijds is houtbouw het meest milieuvriendelijke segment van de bouwindustrie. Het maakt gebruik van de meest efficiënte technologie om koolstof uit de lucht te halen: bosbouw. Studies hebben aangetoond dat houtbouw, in combinatie met duurzaam bosbeheer, een belangrijke hefboom is om de bouwsector koolstofneutraal te maken.

Binnen die context lanceerde hsbcad dit jaar een nieuwe generatie van zijn ontwerpsoftware, nu op basis van het Revit platform van Autodesk, de wereldleider in software voor architecten en de bouw. Met Revit is Autodesk ook de drijvende kracht om Building-Information-Modeling (BIM) in de bouwindustrie in te voeren. Zo wordt het dankzij hsbcad mogelijk om bij de oplevering van het gebouw ook een “digital twin” op te leveren, compleet met alle gedetailleerde digitale gegevens over de kenmerken en eigenschappen van het gebouw, inclusief de exacte beschrijving van elke balk, verbinding of onderdeel aanwezig in het gebouw.

Dankzij de lancering van het hsbcad platform op Revit kan de offsite bouw nu volledig BIM-conform werken, zelfs voor de meest geavanceerde of ingewikkelde constructies. De €3 miljoen die hsbcad vandaag heeft opgehaald, zal volledig worden geïnvesteerd om zijn product- en dienstenaanbod uit te breiden en om zijn verkoop- en ondersteuningsorganisatie op mondiaal niveau te versterken.

Peter Hinssen is één van de nieuwe investeerders en gelooft zeer sterk in het potentieel van hsbcad: ”De bouwsector zal de volgende jaren door een ware transformatie gaan, niet alleen een digitale transformatie die noodzakelijk is, maar ook een ecologische transformatie. Daar vormt de focus en expertise van hsbcad een ultieme combinatie om daar de vruchten van te plukken.”

Nele Van Damme en Koenraad Belsack, co-CEOs van Upgrade Estate, steunen hsbcad ook: “We geloven sterk in de intelligente en baanbrekende softwaretoepassing voor houtbouw van hsbcad. Deze investering sluit nauw aan bij onze missie om positieve ecologische impact te maken.”

“De omslag naar een koolstofvrije economie zal op verschillende fronten moeten gebeuren en in het geval van de bouwsector in elke stap van het bouwproces, zonder dat dit de kwaliteit ondergraaft. Dat hsbcad als wereldleider op industriële schaal een software kan aanbieden die hieraan beantwoordt binnen een sterk groeiend segment is voor PMV de bevestiging van hun potentieel”, aldus Roald Borré, Groepsmanager Risicokapitaal bij PMV.

Karel Vinckier, stichter en voorzitter van de raad van bestuur bij hsbcad, is verheugd met de instap van de nieuwe investeerders: ”De innovatieve software van hsbcad is lang een best-kept-secret geweest, vooral gekend door de design specialisten van offsite bouwbedrijven. Vandaag werken wij met het top management van bouwbedrijven om hun offsite business process optimaal te laten functioneren van design, over manufacturing tot assembly. Deze investeringsronde laat ons toe het hsbcad software aanbod versneld uit te bouwen en dit wereldwijd breder aan te bieden.“

Over hsbcad

Met meer dan 30 jaar ervaring in de sector is hsbcad een wereldwijde leverancier van softwareoplossingen voor de offsite bouwsector. Het uitgebreide productgamma ondersteunt offsite bedrijven met essentiële software voor computer-aided design (CAD), offsite productie, onsite assemblage, en het praktisch invoeren van Building Information Modelling (BIM).

Het hoofdkantoor is gevestigd in Gent, België, met een omzet van € 5,6 miljoen in 2020, en het wereldwijde team van hsbcad bestaat vandaag uit 60 mensen, verspreid over hun internationale dochterondernemingen in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Japan, Ecuador en Australië.

Voor meer informatie over hsbcad, ga naar www.hsbcad.com of volg ons op LinkedinFacebookYouTube en Instagram.

Over PMV

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseren zij met en voor de overheid, in samenwerking met diverse partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,4 miljard euro in beheer.