nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in innovatieve textielrecyclage van Resortecs®

resortecs-pmv

Resortecs®, een deep-tech bedrijf dat werkt aan een sleuteltechnologie om recycling van kleding mogelijk te maken op industriële schaal, haalt €960.000 op om hun eerste industriële demontage ovens te bouwen en hun demonteerbare rivet knopen te commercialiseren. Subsidies van Vlaio werden gecombineerd met converteerbare leningen van de Vlaamse Investeringsagentsmaatschappij PMV, Fashion For Good en het sociaal impactfonds Trividend.

Katrin Ley – Managing Director Fashion for Good: “De kern van Fashion for Good is ons innovatieplatform, waar we ons richten op het stimuleren en opschalen van technologieën en bedrijfsmodellen die het grootste potentieel hebben om de industrie te transformeren. Resortecs® is hier een goed voorbeeld van, aangezien hun oplossing een belangrijk knelpunt aanpakt dat momenteel de hele branche ervan weerhoudt circulaire mode te realiseren. We zijn blij om hen blijvend te ondersteunen en dit sinds ze deel uitmaken van ons acceleratorprogramma in 2019. ”

Resortecs® is van plan nog een extra € 350k op te halen voor een sorteer lijn die zal worden aangesloten op de demontageoven, evenals naaigaren inventaris en extra commerciele profielen. Het is daarom in gesprek met family offices en particuliere investeerders gespecialiseerd in textiel of recycling.

“Met die fondsen kunnen we onze complete oplossing implementeren waarmee merken materialen uit onverkochte en geretourneerde goederen van de hoogste kwaliteit en op industriële schaal kunnen hergebruiken. Tegelijkertijd moeten we een sterke verkoop- en backoffice uitbouwen om aan de steeds toenemende vraag van merken te voldoen ”, zegt Cédric Vanhoeck – executive lead bij Resortecs®.

De eerste demontageoven zal bij de Purfi recyclage lijn worden geplaatst. Purfi Manufacturing – een joint venture van de Amerikaanse technologieleverancier Purfi global en de Belgische textielgroep Concordia Textiles – beschikt over een revolutionaire en unieke technologie om katoen en polyester te recyclen zonder de vezel kwaliteit te verminderen. Koen De Ruyck – GM Purfi: ”Bij Purfi Manufacturing zijn we erg enthousiast om samen te werken met Resortecs om de textielwereld duurzamer & circulairder te maken. De combinatie van onze beide technologieën legt de lat een pak hoger in de textiel- en kledingrecyclingindustrie ”. Samen kunnen Resortecs en Purfi textiel uit kledingstukken automatisch demonteren en recyclen zonder enig kwaliteitsverlies. Op deze manier wordt kleding-tot-kleding recycling mogelijk op industriële schaal – en dit op een kosteneffectieve manier. Van fast fashion tot premium staan merken ​​in de rij om deze innovatieve clean tech-oplossing uit te testen en valideren.

Roald Borré, Hoofd Equity Investments bij PMV is verheugd te kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de veelbelovende technologie: “PMV gelooft sterk in het belang van een circulaire economie. We denken dat Resortecs een schakel kan zijn om de textielsector een stapje in de juiste richting te helpen zetten. Cédric en zijn team hebben een innovatie gerealiseerd die alvast op veel interesse kan rekenen in de sector. We hopen dan ook dat deze financiering het startschot is voor een succesvolle vermarkting ervan.”

CONTACT

Cédric Vanhoeck – executive lead Resortecs®, +32477387126, cedric@resortecs.com

MEER INFORMATIE

De mode-industrie is verantwoordelijk voor 5-10% van de wereldwijde uitstoot. Elke seconde wordt een vuilniswagen met textiel wereldwijd verspild. Dit vertegenwoordigt 34 ​​miljoen ton textiel per jaar. Ongeveer 30% van de geproduceerde kledingstukken wordt nooit verkocht en blijft in fabrieken of merkmagazijnen. Helaas wordt minder dan 1% van alle kledingstukken gerecycled. Dit is niet alleen een ramp voor ons milieu, maar vertegenwoordigt ook $ 500 miljard aan materialen die elk jaar worden verspild.

Voordat kledingstukken worden gerecycled, moeten ritsen, knopen en labels (handmatig) worden verwijderd. Dit arbeidsintensieve werk is kostbaar en traag. Met Resortecs® kan de demontage 5 keer sneller worden gedaan, en dit door simpelweg het naaigaren en de knopen te verwisselen bij de productie van kleding.

Resortecs® naaigaren en klinknagelknopen smelten bij temperaturen tussen 150 ° C en 200 ° C. Hierdoor kunnen naden automatisch verdwijnen door de kledij simpelweg op te warmen. Textiel producten kunnen hierdoor op industriële schaal worden gedemonteerd in demontageovens die 1500 kledingstukken / uur kunnen opwarmen en sorteren.

De premium recycling, mogelijk gemaakt door de combinatie van Resortecs®, is net zo eenvoudig te implementeren als het nemen van een andere naaigaren bobijn. Het vereist geen enkele wijziging in fabricage of ontwerp; en kledingstukken kunnen nog steeds worden gewassen, gedroogd en zelfs gestreken indien nodig. Deze kleine verandering heeft niettemin een grote impact. Resortecs® in combinatie met her- en upcyclingpraktijken maakt het mogelijk om de uitstoot van kleding met 20-50% te verminderen, terwijl tegelijkertijd de merkkosten van onverkocht voorraadbeheer tot 64% worden verlaagd.

Resortecs® wers eerder bekroond door de H&M foundation, Textirama foundation en de Europese Commissie voor zijn naaigaren/demontage oplossing.