nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in Laminaria, gespecialiseerd in golfslagenergie

5 sep 2017
laminaria-pmv

Laminaria, een innovator op het vlak van golfslagenergieproductie, haalt 2 miljoen euro op bij nieuwe investeerders QBIC II en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, en bij de bestaande investeerder CEIP.

Met de financiering zal Laminaria haar technologie voor de productie van golfslagenergie verder ontwikkelen en een uitgebreid demonstratieproject opzetten bij het European Marine Energy Centre (EMEC) in Orkney, Schotland.

Laminaria ontwikkelde intelligente oplossingen om energie uit de zee te halen met een hoog rendement, ook onder moeilijke omstandigheden. Een eerste kleine schaalversie (1/5) van hun golfslagapparaat slaagde in een test op de Noordzee in 2015.

Kunnen overleven in extreme stormomstandigheden is een belangrijk aandachtspunt voor LAMWEC, een project dat werd gefinancierd door OCEANERA-NET en wordt geleid door Laminaria. Met het project willen ze hun technologie opschalen tot 200kW en operationeel maken bij EMEC. Laminaria haalde ook ondersteuning binnen via de MaRINET2-oproep, waardoor ze gebruik kunnen maken van de speciaal ontwikkelde tanktestfaciliteiten van de universiteit van Plymouth om de toesteltechnologie verder te optimaliseren. Ten slotte wordt het testprogramma bij EMEC gedeeltelijk financieel afgedekt door het FORESEA-programma (Funding Ocean Renewable Energy through Strategic European Action).

“Na een eerste proof of concept tijdens de testcampagne op de Noordzee in 2015, is de demonstratie van een netgekoppelde toepassing in de woelige Schotse wateren de volgende belangrijke mijlpaal voor Laminaria” aldus Steven Nauwelaerts, CEO van Laminaria. “De verschillende testen en ontwikkelingen die we tot nu toe uitvoerden hielpen het vertrouwen winnen van QBIC II, PMV en CEIP om in Laminaria te investeren en de technologie verder te ontwikkelen.”

“Laminaria heeft het potentieel om een game-changer te worden op het vlak van zee-energieproductie. Het bedrijf heeft een duidelijke langetermijnvisie op technologie- en productontwikkeling om tegen een concurrerende prijs hernieuwbare energieproducten en -diensten aan te bieden”, aldus Roald Borré, Head of Equity Investments bij PMV. “Dit overtuigde ons om in het bedrijf te investeren.”

“Laminaria is een goed voorbeeld van een tweede generatie technologieplatform waarin alle componenten aanwezig zijn om de toon te zetten binnen de hernieuwbare golfslagenergie. We zijn verheugd om Laminaria deze ambitie te helpen uitbouwen, samen met een sterke groep investeerders”, getuigt Sofie Baeten, managing partner bij QBIC II.

”Bij de ontwikkeling van hun allereerste proof of concept op zee in 2014 werkten we voor de eerste keer samen met Laminaria. We zijn ervan overtuigd dat hun inspanningen zullen uitmonden in een concurrerende golfslagenergietechnologie”, zegt Peter De Smet, directeur van CEIP.

 

Perscontacten

Laminaria:

Steven Nauwelaerts

CEO

+32 (0)497 551137

steven@laminaria.be

 

PMV:

Frank Kindt

Communicatiemanager PMV

+32 (0)472 420790

frank.kindt@pmv.eu

 

QBIC II

Sofie Baeten

Managing partner

+32 (0)478 491530

sofie.baeten@qbic.be

 

CEIP:

Peter De Smet

CEO

+32 (0)496 511284

peter.de.smet@cleanenergyinvest.be

 

Over Laminaria

Het Europese energielandschap ondergaat een onvermijdelijke transitie naar hernieuwbare energie, deze transitie vereist echter een diversificatie in hernieuwbare bronnen. Tot heden bleef het benutten van de enorme hoeveelheden energie in de oceanen een grote uitdaging. De Europese Commissie erkende reeds het potentieel van golf energie in het algemeen en meer specifiek het potentieel van Laminaria.

Laminaria is een golfenergie ontwikkelaar. Het bedrijf is opgericht in 2011 met het specifieke doel om golfenergieconvertoren te ontwikkelen. Het bedrijf heeft de technologie op een gestructureerde en stapsgewijze methode ontwikkeld, om via tanktesten, numerieke modellen en open zee testen op onze Noordzee de technologie tot de huidige pre-commerciële fase te brengen. Tijdens de ontwikkeling heeft het bedrijf nauw samengewerkt met partners als Universiteit Gent, INNOSEA, TTI, DSM, PARKER en Siemens.

Laminaria bouwt verder op zijn innovatieve strategie waarbij de blootstelling van de toestellen aan de elementen kan geregeld worden, waardoor de toestellen zelfs de ergste stormen kunnen overleven. Door deze strategie heeft Laminaria de grootste uitdaging van golfenergie tot zijn grootste troef gemaakt.

www.laminaria.be

www.lamwec.com

 

Over Qbic II

Qbic is een interuniversiteitsfonds voor zaai- en vroeg stadium kapitaal. Het fonds werkt sectoragnostisch en investeert in spin-offs en jonge innoverende bedrijven die een technologische link hebben met de partneruniversiteiten en –onderzoeksinstellingen van Qbic. Het wordt geleid door een onafhankelijk team van doorwinterde investerings- en business professionals. Met meer dan 81 miljoen euro onder beheer is Qbic een van de grootste interuniversitaire spin-off fondsen in Europa. Qbic I was opgericht in 2012, investeerde in 18 bedrijven en is momenteel in desinvesteringsfase. Qbic II startte in december 2016.

www.qbic.be

 

Over CEIP

Clean Energy Innovative Projects investeert in opkomende technologieën voor hernieuwbare energie die commercialiseerbaar zijn. Doorgaans investeert CEIP in tweede generatie technologie-ontwikkeling of demonstratieprojecten die op de markt willen doorbreken.

www.cleanenergyinvest.be

 

Over EMEC

EMEC werd opgericht in 2003 en is de belangrijkste voorziening ter wereld voor het testen van omvormers voor golf- en getijdenenergie onder echte zee-omstandigheden. Het centrum biedt onafhankelijke, geaccrediteerde netgekoppelde testankerplaatsen voor levensgrote prototypes, evenals testsites onder minder uitdagende omstandigheden voor eerste prototype technologieën. Op vandaag zijn er meer zee-energie-omvormers aan het werk in Orkney, Schotland, dan in welke andere site ook ter wereld: EMEC biedt onderdak aan 19 klanten voor golf en getijdenenergie (met 30 apparaten voor zee-energie) afkomstig uit 10 landen.

EMEC leidt het FORESEA programma dat wordt gefinancierd door Interreg NWE. Dat programma helpt in het verlenen van toegang tot echte zee-omstandigheden voor zee-energietechnologieën. EMEC is ook een project partner van Laminaria in het LAMWEC-project.

www.emec.org.uk