nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert in mobiel promotieplatorm Hashting

12 dec 2019
supermarkt-hashting-pmv

De Belgische start-up Hashting ontwikkelde een unieke software waarmee merken via QR-codes of SMS-berichten rechtstreeks promoties of wedstrijden kunnen aanbieden aan consumenten. Om het unieke platform wereldwijd uit te rollen, kondigt het oprichtersduo ambitieuze investeringsplannen aan met twee nieuwe aandeelhouders, en financiering door zowel BNPP Fortis als de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, die met een Cofinanciering en een waarborg de internationale expansie mogelijk helpt te maken van het bedrijf uit Lint.

Hashting werd vijf jaar geleden opgericht door Karl De Beul (ex Unilever, Bananas, Special Olympics…) en Bart Baeyens (ex Henkel, Danone, The Insiders) als marketingtechnologieplatform. Hashting ontwikkelde een unieke software waarmee merken consumenten rechtstreeks tot een aankoop kunnen aanzetten: via zijn mobiele telefoon ontvangt die een code die in het winkelpunt leidt tot een korting of een ander voordeel. Belangrijk is de eenvoud van het systeem: de consument moet geen app installeren of persoonlijke gegevens invullen. Het merk kan via een dashboard de impact van de campagne opvolgen in real time. Door ook de uitbetalingen aan consumenten en winkels op zich te nemen (clearing), biedt Hashting een totaaloplossing aan haar klanten. De start-up is ondertussen actief in vijftien landen en telt 100+ klanten, onder meer Coca-Cola, Heineken, Unilever, Danone, Nestlé, AB Inbev, L’Oréal, Pepsico, Bosch-Siemens, Orange, GSK, Merck, Estee Lauder, Philips, Mars en Soudal.

INTERACTIE MET CONSUMENT

Hashting wil op termijn de wereldwijde referentie worden in deze sector, met als focus het digitaal beheren van de zogenaamde ‘customer journey’: het opzetten, beheren en meetbaar maken van de conversie naar aankoop van instore en drive-to-store marketingcampagnes. Oprichter en head of operations Karl De Beul: “Vijf jaar geleden zijn we met Hashting begonnen, initieel als digitaal couponplatform. Als snel hebben we de kracht van onze propositie verfijnd, mede door de input van klanten in binnen- en buitenland die in Hashting een tool zagen om de interactie met hun consumenten te vereenvoudigen. Na vijf jaar is het Hashting-platform volledig klaar voor de toekomst en kan het uitgerold worden naar nagenoeg alle landen.”

ZICHTBAAR RENDEMENT

Mede-oprichter en head of business development Bart Baeyens: “Uit onze ervaringen bij grote bedrijven weten wij dat de traditionele marketingtools een belangrijk deel van de consumenten niet bereiken. Cijfers tonen aan dat drie op vier van de marketeers geen zicht hebben op de ROI van hun bestedingen. Wij hebben met Hashting een platform ontwikkeld dat niet enkel campagnes beheert maar ook in real time inzage geeft in de efficiëntie ervan. Bovendien zijn wij niet afhankelijk van de retailer: wij kunnen rechtstreeks aan de consument cash backs uitbetalen, of hem vergoeden met beltegoed, Uber-vouchers of andere waardebonnen.

WERELDWIJDE AMBITIE

De Hashting-technologie maakt het mogelijk om in nagenoeg elk land snel een platform op te zetten. Momenteel heeft het bedrijf vestigingen in België, Engeland, Kameroen, Chili en de Verenigde Staten. Op korte termijn zal een kantoor worden geopend in Kenia en in Azië. Emerging markets als Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben met een sterk toenemende bevolking (en koopkracht) volgens de start-up een groot potentieel. Karl De Beul: “Wij willen in elk continent aanwezig zijn. De voorbije twee jaren hebben we aangetoond dat Hashting in verschillende markten relevant is, ongeacht de taal, de cultuur of de technologische ontwikkeling in dat land.” Hashting gaat in 2020 over naar een internationaal groeiplan.

FINANCIERING EN VERSTERKING MANAGEMENT

Om de ambitieuze plannen te realiseren, was een investering nodig. De Beul en Baeyens slaagden erin twee nieuwe aandeelhouders aan te trekken: Wim Voss (25th Group, NewWorld Benelux) en Christian Bielen (ex KPMG en Thinkerbell Displays), die de rol van CFO gaat invullen. Het bedrijf kreeg daarnaast een financiering van BNPP Fortis en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Emmanuel Damman, businessmanager bedrijfsleningen: “Hashting heeft een uniek marketingplatform ontwikkeld dat werkt en makkelijk kan worden aangepast aan nieuwe noden. Wij geloven in het ambitieuze buitenlandse groeiverhaal: niet alleen is er interesse in de markt, het product is bovendien makkelijk uit te rollen in het buitenland. Ten slotte hebben wij vertrouwen in het grote netwerk en de sterke marketingervaring van het management, dat met de nieuwe investeerders werk gaat maken van een verdere professionalisering van de organisatie. Wij zullen de internationale expansie daarom ondersteunen met een Cofinanciering en stellen daarnaast waarborgen ter beschikking voor de bankfinanciering bij BNPP Fortis.”