nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert mee in de All Weather Terminal, een primeur in het Gentse havengebied

25 jul 2018
allweatherterminal-pmv

De nieuwe ‘All Weather Terminal’ zal eigendom zijn van AWT GENT NV dat werd opgericht door PMV en EPICo (www.epicofund.eu). AWT GENT zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de Terminal. Zij zal dankzij de ‘AWT’ een globale logistieke dienstverlening kunnen bieden aan ArcelorMittal Gent en andere klanten.  AWT GENT NV vertrouwt Euroports, als logistieke maritieme speler, de operationele invulling toe voor de flows van, naar en binnen de AWT.

North Sea Port heeft de gronden voor de aanleg van de terminal in concessie gegeven aan AWT GENT NV en zal ook de ligplaats baggeren. In opdracht van AWT GENT NV zal Euroports de uitbating van de terminal voor haar rekening nemen en zal de bekende aannemer voor infrastructuurwerken en grote industriële projecten, Stadsbader, instaan voor de bouw en het onderhoud van de terminal.

“Met de diensten die AWT GENT NV aan ArcelorMittal Gent zal verlenen via de ‘All Weather Terminal’ (‘AWT’), wil ArcelorMittal Gent zijn service naar zijn klanten nog verder versterken”, aldus Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal Belgium. “Het laden van hoogwaardig staal kon vroeger enkel bij droog weer gebeuren, terwijl dit nu 24/7 kan gebeuren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. De ‘AWT’ maakt het mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo de interne logistieke werking te optimaliseren. Euroports heeft ervaring in behandelen van staal en werkt al jaren samen met ArcelorMittal. Het gebruik van de ‘AWT’, in combinatie met de bestaande ‘open’ stukgoedkaai, is bovendien noodzakelijk om de groei van het Gentse staalbedrijf te realiseren. De ‘AWT’ is ook een investering in duurzaamheid, omdat de hogere verzendcapaciteit per schip een aanzienlijk aantal vrachtwagentransporten (tot 25.000 vrachtwagens per jaar) uitspaart. ArcelorMittal Gent wil zo uitgroeien tot een koploper op het vlak van duurzame logistiek.”

“De allereerste ‘AWT’ in Gent maakt het mogelijk om de verschillende goederenstromen nog efficiënter te bundelen, waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen”, stelt Daan Schalck, CEO van de fusiehaven North Sea Port. “North Sea Port wil een faciliterende rol spelen op het vlak van infrastructuur om de haven zo toegankelijk mogelijk te maken, via het spoor, de weg en de zee- en binnenvaart. Door samen met verschillende partners te investeren in de ‘All Weather Terminal’, helpt North Sea Port de bedrijven om duurzaam te groeien.”

“PMV zorgt andermaal voor ondersteuning van een belangrijk investeringsdossier in Vlaanderen en zorgt hierdoor voor de versterking van ArcelorMittal in de Gentse haven”, zegt Michel Casselman, algemeen manager van PMV. “Het ondersteunen van goede projecten en bedrijven staat voor PMV voorop, waarbij ook verankering van industriële bedrijven in Vlaanderen een belangrijke doelstelling blijft. PMV maakt daarbij gebruik van haar vooraanstaande relatie met institutionele investeerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen om dergelijke infrastructuurprojecten op lange termijn te financieren. PMV ondersteunt met dit project de tewerkstelling in de Gentse haven en kijkt ernaar uit om gelijkaardige dossiers in de toekomst met veel enthousiasme ook elders in Vlaanderen te realiseren.”

Dankzij de nauwe samenwerking tussen Stadsbader en zijn adviseurs Abetec, SBE en MTBS kende het project een snelle ontwikkeling. Aan het woord is Dominique Valcke, CEO van Groep Stadsbader: “Ondanks de complexiteit van dit grootse bouwwerk wordt de ‘All Weather Terminal’ gekenmerkt door een korte doorlooptijd van 22 maanden; een tijdsspanne waarin eveneens de termijn voor goedkeuring en toekenning van de omgevingsvergunning vervat zit. Zowel onze logistieke performantie als expertise op technisch vlak wordt aangewend om de gestelde doelstellingen van deze AWT, dat op basis van een Design, Build & Maintain-contract (DBM) opgetrokken wordt, te behalen.”

Het magazijn van de ‘AWT’ met een opslagcapaciteit van 60.000 ton, wordt 240 meter lang en 60 meter breed en zal 2 sporen hebben die aangesloten zijn op de kaaibundel. Het magazijn zal worden uitgerust met 3 volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal.  De overdekte kaaimuur wordt 200 meter lang en het dok wordt 25 meter breed. De hoogte zal ongeveer 30 meter boven het waterniveau uit stijgen. Schepen met een laadvermogen tot 10.000 ton zullen aan de nieuwe kade kunnen aanmeren. De voorsorteringszone wordt uitgerust met 2 geautomatiseerde loopkranen. Voor het laden en lossen van de schepen worden door Euroports 2 telescopische kranen voorzien. Voor Euroports – met zijn eigen 26 terminals in Europa – is dit een significante aanvulling en uitbreiding van haar diensten aan de staal- en metaalindustrie.

Midden juni vond de contractondertekening plaats, de omgevingsvergunning wordt nu voorbereid en aangevraagd met de bedoeling eind 2018 met de bouw te starten. Verwacht wordt dat de ‘All Weather Terminal’ operationeel zal zijn tegen midden 2020.

Over ArcelorMittal Belgium
ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.800 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 13.000 jobs geraamd. Het bedrijf produceert hoogwaardig staal voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de bouwsector, witgoedsector, verpakkingssector…

Over North Sea Port
North Sea Port is het grensoverschrijdende havengebied dat 60 kilometer lang is. Het gebied strekt zich uit van Vlissingen en Borsele over Terneuzen in Nederland tot 32 kilometer landinwaarts naar het Vlaams/Belgische Gent. Door haar centrale ligging in het logistieke hart van Europa en haar mix van transportverbindingen met het Europese achterland is North Sea Port een echte economische draaischijf. In een straal van 500 kilometer kan de haven maar liefst 500 miljoen consumenten bedienen. Met een goederenoverslag via zeevaart van zo’n 66,6 miljoen ton, behoort North Sea Port tot de Top 10-havens van Europa.

Over Euroports
Euroports, een van de grootste haveninfrastructuurbedrijven in Europa, ontwikkelt, exploiteert en beheert wereldwijde maritieme supply chain-oplossingen voor een groot aantal internationale klanten in verschillende bedrijfstakken en verwerkt meer dan 60 miljoen ton bulk-, breakbulk-, vloeibare en containergoederen per jaar. Het is Euroports’ missie om de voorkeurspartner te zijn voor het leveren van maritieme supply chain-oplossingen van de hoogste kwaliteit. Euroports realiseert dit via 26 terminals in diepzeehavens en ongeveer 3.000 medewerkers die een verscheidenheid aan diensten met toegevoegde waarde en multimodale wereldwijde expeditiediensten aanbieden, allemaal met één doel: de klanten duurzame waarde leveren.
Meer info: www.euroports.com

Contactgegevens:

ArcelorMittal Belgium
Jan Cornelis
Woordvoerder
jan.cornelis@arcelormittal.com
Tel. : +32 (0)9 347 35 72 / +32 (0)499 599 394

North Sea Port
Daan Schalck
daan.schalck@northseaport.com
Tel.: +32 (0)9 251 05 50 / +32 (0)476 89 82 93

ParticipatieMaatschappij Vlaanderen
Frank Kindt
frank.kindt@pmv.eu
Tel.: +32 472 420 790

Euroports
Geert Gekiere
Geert.Gekiere@euroports.com
Tel.: +32 495 68 22 22