nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV investeert verder in Nielse immunotherapiebedrijf eTheRNA

etherna-pmv

eTheRNA immunotherapies NV (‘eTheRNA’ of ‘Het Bedrijf’), een bedrijf in de klinische fase, dat immunotherapieën ontwikkelt vanuit haar eigen mRNA TriMix-platform voor de behandeling van kanker en infectieziekten, kondigde vandaag aan dat het met succes 34 miljoen euro heeft opgehaald in een Series B kapitaalronde. Alle bestaande investeerders – LSP (Nederland), PMV (België), Boehringer Ingelheim Venture Fund (Duitsland), Fund+ (België) en Omega Funds (VS) – nemen deel aan de ronde. Zij worden vervoegd door Grand Decade, een BVI-dochteronderneming die eigendom is van China Grand Pharmaceutical and Healthcare Holdings Ltd (‘GP(HK)’; HKSE Stock code 00512), BNP Paribas Fortis Private Equity (België), Yijing Capital (China) en Novalis LifeSciences LLC (VS). GP(HK) en eTheRNA hebben ook overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor een mogelijk exclusief strategisch partnerschap voor mRNA-productie, onafhankelijk onderzoek en ontwikkeling, productie en commercialisering in Groot-China.

De financiering zal aangewend worden voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van de eigen mRNA-technologie en een waaier van therapeutische producten. eTheRNA’s TriMix-platform is de belangrijkste onderscheidende component in het productprogramma van het Bedrijf en bestaat uit drie mRNAs die proteïnen coderen die samenwerken om de immuunrespons in belangrijke mate te verhogen.

TriMix heeft aangetoond over een breed toepassingsveld te beschikken voor de belangrijkste kankertypes, zowel preklinisch als klinisch, en biedt het vooruitzicht op therapeutische vaccins en gelokaliseerde tumorbehandelingen die synergetisch werken met de standaard van zorgbehandelingen. Om zijn productontwikkelingsactiviteiten te vergemakkelijken heeft eTheRNA een eigen platform voor lipidennanodeeltjes (LNP) ontwikkeld om intraveneuze toediening van verschillende (neo)antigenen mogelijk te maken, wat in combinatie met TriMix resulteert in ongeëvenaarde immuunreacties.

Niet alleen zal eTheRNA de klinische ontwikkeling van zijn interne programma’s voor intraveneuze mRNA-toediening beginnen, het zal ook opportuniteiten voor partnerships bekijken. In besmettelijke ziekten worden de technologie van eTheRNA ingezet binnen  een internationaal consortium geleid door eTheRNA dat een kruisbestuivend beschermend SARS-CoV-2 mRNA-vaccin ontwikkelt voor hoge risico populaties.

IMMUUNSTIMULEREND PLATFORM

Dr. Russell Greig, Voorzitter eTheRNA, licht toe: “Het groeiende bewijs van de degelijkheid en veelzijdigheid van TriMix als differentiërend immuunstimulerend platform bij een aantal klinische indicaties was een belangrijke factor in de succesvolle afronding van deze nieuwe financieringsronde. We zijn verheugd dat de huidige Series B-financiering eTheRNA de mogelijkheid biedt om de pijplijn voor oncologie en infectieziekten dichter bij het ziekenhuis te brengen, met als voornaamste doelstelling om op korte termijn het klinisch proof-of-concept aan te tonen, onder andere voor het eigen LNP platform dat intraveneuze toediening van (neo)antigenen mogelijk maakt. We zijn blij met de respons van zowel bestaande als nieuwe investeerders. Bovendien biedt het strategische partnerschap met China Grand Pharma enorme mogelijkheden in deze potentieel gigantische markt.

Kenneth Wills, Head of Life Sciences & Care bij PMV: “PMV is verheugd dat Etherna, als een van de Vlaamse biotechbeloftes, erin geslaagd is om opnieuw een aanzienlijke hoeveelheid vers kapitaal op te halen en nieuwe internationale investeerders aan te trekken, waardoor ze hun technologieplatform verder kunnen ontwikkelen en valoriseren.”

 

OVER ETHERNA-IMMUNOTHERAPIE

eTheRNA-immunotherapie is een bedrijf in de klinische fase dat innovatieve immunotherapieën ontwikkelt vanuit zijn eigen mRNA TriMix-platform. TriMix bevat drie mRNA’s die coderen voor eiwitten (caTLR4, CD40L en CD70) die een optimale activering van de dendritische cellen leveren. Deze cellen gedragen zich als immuunreactiemediatoren en mobiliseren het immuunsysteem om kankercellen of infectieuze agentia aan te vallen door een sterke T-celreactie op te wekken. eTheRNA werd in januari 2013 opgericht als een spin-off van de VUB-universiteit in België en ontwikkelt producten voor de behandeling van kanker en infectieziekten.

 

Contact:

media@etherna.be

Frank Kindt, Communicatiemanager PMV, frank.kindt@pmv.eu, 0472/420790