nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV-lening voor internationale expansie insectenkweker Biobest

2 dec 2020
biobest-pmv

Samen met andere investeerders biedt de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV een flexibele langetermijnlening aan Biobest (Westerlo), wereldspeler in de markt van biologische plaagbestrijding en bestuiving. Met de lening financiert PMV de geografische expansie mee van de Kempense insectenkweker, die tevens wil inzetten op meer geïntegreerde oplossingen voor gewasbeheer.

Biobest uit Westerlo is een wereldspeler in de markt van biologische plaagbestrijding en bestuiving. Biobest telt meer dan 1.600 werknemers en heeft wereldwijd 12 productiesites. Biobest, opgericht in 1987 door dierenarts Roland De Jonghe, is een pionier in de commercialisatie van hommelnesten voor biologische bestuiving. Gaandeweg evolueerden de activiteiten van Biobest van pure bestuiving naar biologische bescherming van gewassen door nuttige insecten en organismen (beneficials). In 2007 werd het familiebedrijf overgenomen door de investeringsmaatschappijen Compagnie du Bois Sauvage en Floridienne. In 2011 werd Floridienne de enige grootaandeelhouder en sedert 2018 is het Franse Mérieux Equity Partners een minderheidsaandeelhouder.

GROEIFINANCIERING

In 2016 al verleende PMV een flexibele lening op lange termijn aan Biobest.. “Zo’n lening is complementair aan bankfinanciering en helpt grotere kmo’s om hun schuldstructuur te diversifiëren en evenwichtiger te maken, waardoor ze beter bestand zijn tegen toekomstige rentestijgingen en schommelingen in de markt. Het geeft hen de mogelijkheid om werkkapitaal vrij te maken voor de financiering van verdere groei”, weet Filip Lacquet, groepsmanager bedrijfsfinanciering bij PMV.

CONSORTIUM

De nieuwe lening maakt deel uit van een pakket aan kredieten die worden voorzien door een consortium van zowel bestaande als nieuwe institutionele investeerders met een faciliterende rol voor PMV. “Met het geld wil Biobest zowel in de groeiende markt voor natuurlijke bestuiving als die van gewasbescherming haar geografische expansie verderzetten en geïntegreerde oplossingen voor gewasbeheer aanbieden. De wereldwijde markt voor biologische gewasbescherming groeit jaarlijks met 10 % à 15 %. Traditionele chemicaliën doen het minder goed en verliezen marktaandeel”, aldus Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest. In het kader van die strategie nam Biobest recent alvast Beneficial Insectary over, de grootste Amerikaanse specialist in biologische gewasbescherming.

TOEGEVOEGDE WAARDE

In 2018 werd Biobest door Flanders Investment & Trade (FIT) uitgeroepen tot Leeuw van de Export, de prestigieuze prijs die Vlaamse exportkleppers bekroont. Filip Lacquet licht de redenen voor de financiering toe: “Het bedrijf kan een sterke track record voorleggen van omzetgroei (zowel organisch als door overnames), integratie van overnames en versterking van de rendabiliteit. De schuldgraad wordt strak onder controle gehouden. Hoewel Biobest rekening hield met terugvallende resultaten door de corona-pandemie, kan het bedrijf in 2020 sterke resultaten voorleggen. Ten slotte zorgt de financiering van Biobest ook voor een belangrijke maatschappelijke toegevoegde waarde: niet alleen verminderen we zo de impact van pesticiden op mens en natuur, tegelijk maken we het mee mogelijk de stijgende wereldbevolking te voeden door hogere landbouwproductiviteit.”

OVER PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,2 miljard euro in beheer.

MEER INFO

Frank Kindt, Communicatiemanager bij PMV, frank.kindt@pmv.eu, +32 472420790