nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV mee in groeiverhaal van Metamaze

metamaze-team-pmv

Eind vorig jaar haalde het Antwerpse bedrijf Metamaze 1,5 miljoen euro groeikapitaal op, nadat het eerder al 1 miljoen euro vond. Zowel PMV als VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) besloten onlangs mee te stappen in het groeiverhaal van Metamaze. Met een Cofinanciering van PMV en een subsidie van Vlaio komen er aanvullende middelen bij. “We gaan investeren om de AI-technologie achter Metamaze verder te ontwikkelen”, aldus CEO Niels Van Weereld.

 

Metamaze is een intelligent platform om documenten te verwerken waardoor minder manuele handelingen moeten gebeuren en bedrijfsprocessen efficiënter kunnen verlopen. Bedrijven zijn immers voortdurend op zoek naar manieren om bestaande processen te optimaliseren om future-fit te blijven. De war for talent maakt die evolutie niet makkelijker. “Veel bedrijven met zware documentverwerkingsprocessen (banken, verzekeraars, logistieke bedrijven …) zien zwarte sneeuw. Terwijl klanten steeds meer verwachten op vlak van klantenservice, proberen die bedrijven zo goed als mogelijk hun processen te gaan optimaliseren. Vaak doen ze dat door extra mensen aan te nemen die repetitief documentverwerkingswerk moeten doen”, aldus Niels van Weereld. Die zoektocht is vandaag overigens niet makkelijk: er zijn heel wat openstaande vacatures.

AI-technologie

Metamaze is een Intelligent Document Processing SaaS-platform. Aan de hand van AI-technologie kan het documenten automatisch gaan verwerken. Dat wil zeggen: documenten herkennen en de juiste data eruit gaan halen zodat andere bedrijfsprocessen sneller getriggerd worden. “Voorheen werd dit type werk bij onze klanten vaak manueel gedaan. Maar onze klanten voelen dat het steeds moeilijker wordt om administratief personeel te vinden dat manueel data-entry werk wil doen”, aldus CEO Niels Van Weereld. “Overigens is het manueel verwerken van documenten ook een traag proces, vaak met heel wat fouten.” Met Metamaze kunnen bedrijven dat volledige proces gaan automatiseren. Dat resulteert in snellere back-officeprocessen en werknemers die hun werk op een andere manier kunnen invullen.

Verdere R&D

Het Antwerpse bedrijf bestaat sinds oktober 2020 en haalde eind vorig jaar 1,5 miljoen euro op nadat het daarvoor al 1 miljoen had gevonden. Nu komt daar nog VLAIO-steun bij en een Cofinanciering van PMV. Die bijkomende middelen zullen enerzijds geïnvesteerd worden in verdere R&D om de state-of-theart AI-technologie achter Metamaze verder te ontwikkelen. Anderzijds kan ook de go-to-market verder versneld worden. “Dankzij de investeringen zijn we zelfzeker dat we onze plannen voor 2022 kunnen accelereren en kunnen vooruitkijken richting een Series A in het begin van 2023”, aldus een tevreden CEO.

Efficiëntere processen

Kjell Verley, kredietanalyst bij PMV, gelooft in de toekomst van Metamaze “We zijn ervan overtuigd dat het op AI gebaseerde platform dat Metamaze ontwikkelde om documenten te verwerken, kan bijdragen tot efficiëntere processen in organisaties. In de toekomst zullen de toepassingen van het platform alleen maar toenemen: de markt is er. Dat Metamaze er bovendien al in slaagde om verschillende klanten (en investeerders) te overtuigen, en ook over een stevig team beschikt, leidde tot onze beslissing om een Cofinanciering toe te kennen als onderdeel van de financieringsmix.”