nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV ondersteunt de overname van PRC Laser uit Oudenaarde

4 dec 2018
prc-laser-pmv

PMV ondersteunt de management buy out van PRC Laser door Walter Wilson en Guy Bauwens – respectievelijk CEO’s van de Amerikaanse en Belgische entiteit – en Jan Muys, die vanuit zijn ervaring binnen de sector van lasersystemen mee instapt als derde vennoot. Het managementtrio neemt het bedrijf in laserbronnen over van het Amerikaanse beursgenoteerde Coherent.

De PRC Laser groep is al meer dan dertig jaar actief in de productie van CO2-lasers voor het snijden, lassen en bewerken van materialen. Het klantenbestand bestaat hoofdzakelijk uit internationale industriële machinebouwers, waarvoor ze laserbronnen op maat assembleren met componenten die PRC Laser zelf ontwikkelt. Dankzij deze strategie en een hoge in-house kennis, hebben ze een concurrentiële positie verworven tegenover de generieke systemen binnen de lasermarkt.

Daarnaast staat PRC ook in voor het onderhoud en de toelevering van reserve-onderdelen voor de eindklanten van diezelfde machinebouwers. Die bevinden zich in uiteenlopende sectoren zoals de automobiel-, medische, luchtvaart- en energiesector. PRC Laser realiseerde in 2017 een omzet van bijna 11 miljoen euro.

Wereldwijd heeft PRC meer dan 3.500 operationele CO2-laserbronnen en systemen met een verwachte levensduur van meer dan 20 jaar. Gezien echter de sterke groei van fiberlasersystemen als opkomend alternatief voor CO2 lasers, wil het management ook inzetten op deze technologie en die in de toekomst gaan aanbieden aan hun bestaande klanten. Vooral ook China en andere Oost-Aziatische landen zijn op dat vlak veelbelovende groeimarkten.

Dankzij hun goede reputatie in de CO2 -lasermarkt, is het nieuwe management van PRC ervan overtuigd ook de fiberlasermarkt snel te kunnen penetreren. Het gaat daarvoor de concurrentie aan met zowel de grotere internationale als de kleinere regionale OEM’s (Original Equipment Manufacturers), door systemen aan te bieden die minder duur en minder energie-intensief zijn en daardoor op termijn 20 % goedkoper uitvallen, én door zich te specialiseren op maatwerk in bepaalde nichemarkten, zoals machines voor speciale laser applicaties of voor laserbehandeling van componenten met specifieke afmetingen.  Hiervoor gaan ze ook eigen fiberlasers en fiberlasersystemen ontwikkelen.

Gezien hun jarenlange track-record in de groep, technische kennis van het product en hun nauwe betrokkenheid bij de klantenportefeuille, is het huidig management met Walter Wilson en Guy Bauwens uiterst geschikt om de groep verder te leiden. De derde ondernemer, Jan Muys, is een top lasersysteemingenieur die jarenlang actief was bij verschillende Europese en Chinese producenten van lasersystemen. Hij werkt ondertussen ook al voor PRC, met een Chinees ingenieursteam, om deze markt voor PRC Laser verder te helpen ontwikkelen.

PMV financiert samen met een bankpartner de management buy-out met een achtergestelde lening.

 

Meer info: www.prclaser.com – bekijk ook de bedrijfspresentatie en het overzicht met de verschillende toepassingen.

 

Contact:

Bart Van Hoe, Investeringsmanager bedrijfsleningen, bart.vanhoe@pmv.eu  – 0494574675

Frank Kindt, Communicatiemanager, frank.kindt@pmv.eu  – 0472420790