nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV participeert in nieuwe kapitaalronde van Gentse Animab

8 nov 2022
Team Animab

Animab, een biotech start-up die een nieuwe categorie van oraal gegeven antistoffen ontwikkelt voor de diergezondheid is verheugd dat ze met succes een Serie A kapitaalronde heeft afgesloten. Het bedrijf zal de opgehaalde fondsen aanwenden om haar eerste product naar de markt te brengen en nieuwe antistofproducten voor diergezondheid aan haar portfolio toe te voegen. De investeringsronde werd geleid door het risicokapitaalfonds Qbic III met de participatie van de bestaande investeerders (Seventure Partners, VIB, PMV, AIF en V-Bio Ventures).

Animab bouwt verder op een gepatenteerd en schaalbaar technologieplatform dat het mogelijk maakt om efficiënte en betaalbare oplossingen aan te bieden voor de controle van infecties in het maag-darmstelsel bij nutsdieren. De oraal toegediende antistoffen zijn ontworpen om de gezondheid, het welzijn en de groei van de dieren te verbeteren door specifieke ziekteverwekkers onder controle te brengen.

Het eerste product van Animab bestaat uit monoclonale antistoffen, specifiek ontworpen voor de controle van enterotoxigene Escherichia coli (ETEC), de belangrijkste verwekker van speendiarree bij biggen. Het bedrijf is erin geslaagd om aan te tonen dat dit product in staat is om de diarree en de bijgaande ziektesymptomen te voorkomen en zal nu het product verder ontwikkelen om een goedkeuring tot verkoop te verkrijgen. Dit product zal niet alleen bijdragen tot controle van de ziektesymptomen maar ook de nutsdierenproductie duurzamer maken en het gebruik van antibiotica significant verder terug te dringen. Vorig jaar kon Animab op €800.000  steun rekenen van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen voor het onderzoek in haar leidend product.

Uitbreiding van productportfolio

Om een oplossing te bieden voor de bestaande noden bij de controle van ziekteverwekkers in het maag-darmstelsel bij nutsdieren, voegt Animab nu ook nieuwe producten aan haar onderzoeksportfolio toe.  Die unieke en innovatieve orale antistoffen zijn de eerste van hun soort. Met de fondsen van deze kapitaalronde wil Animab er de klinische doeltreffendheid en veiligheid van aantonen bij een brede waaier aan maag-darm indicaties bij nutsdieren.

Alain Wille, CEO van Animab: “We waarderen de sterke en volgehouden steun van onze bestaande investeerders die ons instaat gesteld hebben de vooruitgang te boeken en ons te brengen waar we nu staan. Daarnaast zijn we trots dat we Qbic als nieuwe investeerder mogen verwelkomen en zo ons investeerdersconsortium kunnen vervolledigen. We zijn zeer tevreden met de vooruitgang die we gemaakt hebben om een betaalbaar alternatief voor antibiotica te kunnen aanbieden aan houders van nutsdieren.

Vikram Virdi, Scientific Director bij Animab: “We zijn zeer trots op de verwezenlijkingen en successen die we reeds behaald hebben met ons anti-ETEC oraal antistoffen product. Meer nog omdat we de klinische werkzaamheid en schaalbaarheid van de productie hebben aangetoond.”

Sofie Baeten, Managing partner en CEO bij Qbic II & III: We kijken er naar uit om Animab bij te staan in de verdere ontwikkeling en commercialisatie van haar producten, die gebaseerd zijn op een hoogtechnologisch platform dat uit de samenwerking van VIB en de partners van Qbic, UGent en VUB, is ontstaan. We zijn ervan overtuigd dat de producten van Animab de duurzaamheid van de nutsdierensector zal verhogen. Het verheugt ons om het bedrijf te kunnen ondersteunen in het vervullen van haar missie.”

Patrik Haesen, CEO bij AIF namens de bestaande investeerders: “We zijn zeer tevreden met de vooruitgang die Animab gemaakt heeft sedert haar oprichting. Landbouw heeft oplossingen nodig die helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd toelaten om tegemoet te komen aan een stijgende vraag op globaal niveau. Animab draagt hier niet enkel aan bij, maar biedt het perspectief om deze technologie binnen een redelijke termijn op de markt te brengen.”

 

Contact info:

Animab

Alain Wille, CEO of Animab

Phone: +32 467 06 00 91

Email: alain.wille@animab.com

 

***

 

Over Animab

Animab is een biotechbedrijf dat zich richt op de veranderende behoeften van de dierlijke productie. Met behulp van eigen onderzoeksontdekkingen richt Animab zich op de opkomende wetenschap en nieuwe mogelijkheden in de darmen. Het interdisciplinaire team integreert baanbrekend onderzoek, dierwetenschap en biotechnologie voor productdoorbraken in diergezondheid, kostenefficiëntie en duurzaamheid. Geleid door een ervaren groep deskundigen met expertise in een reeks relevante domeinen van vaccins, biotechnologie, bedrijfsmanagement en internationale marketing, is Animab toegewijd aan het aanbieden van een veilige en duurzame manier om de prestaties van dieren te waarborgen. Animab werd in 2020 opgericht als een spin-off van het VIB en zijn partneruniversiteiten Universiteit Gent (UGent) en Vrije Universiteit Brussel (VUB), gesteund door een solide Europees investeerdersconsortium. Het bedrijf haalde eerder al een seed round van 3,4 miljoen euro binnen, geleid door Seventure Partners en PMV, en met deelname van Agri Investment Fund, V-Bio Ventures en VIB.

Meer informatie: www.animab.com

 

Over Qbic

Qbic is een interuniversitair durfkapitaalfonds dat zich richt op het creëren van impact door technologische doorbraken om te zetten in duurzame bedrijven.

Qbic is een sector-agnostisch zaai- en startkapitaalfonds dat jonge innovatieve bedrijven ondersteunt die onderzoek van Qbic’s kennispartners valoriseren. Het fonds neemt doorgaans deel aan de eerste externe investeringsronde van een bedrijf en blijft deze bedrijven ondersteunen en investeren tijdens hun groei.

More informatie: www.qbic.be

 

Over Agri Investment Fund

Agri Investment Fund (AIF) is het private equity en venture capital fonds van de groep Boerenbond dat zich richt op Ag-Tech en Agro-Food bedrijven die bijdragen aan een meer duurzame land- en tuinbouw. AIF gelooft dat duurzaamheid inhoudt dat de impact op het milieu wordt verminderd, terwijl de broodnodige voedselproductie wordt gewaarborgd. AIF investeert voor een sterkere landbouw van de toekomst, zodat boeren veilig en kwalitatief voedsel kunnen leveren tegen eerlijke prijzen. AIF is gevestigd in Leuven, België.

Meer informatie: www.aifund.be

 

Over PMV

PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft door veelbelovende bedrijven te financieren vanaf de prille start tot aan de groei en internationalisering. Met meer dan 1,6 miljard euro aan activa onder beheer en geleid door ervaren professionals, biedt PMV financiële oplossingen op maat voor ondernemers met een solide businessplan en een sterk managementteam, waaronder durfkapitaal, leningen en waarborgen.

 

Over Seventure Partners

Seventure Partners is een langetermijninvesteerder die actief steun verleent aan innovatieve bedrijven die een positieve impact willen genereren op de mensheid, de samenleving, duurzaamheid en de planeet. Met €900m netto verplichtingen onder beheer vanaf eind 2021, is Seventure een toonaangevend durfkapitaalbedrijf in Europa dat sinds 1997 investeert in innovatieve bedrijven met een hoog groeipotentieel in 2 hoofdgebieden: Life sciences (Health & digital Health, Nutrition, Foodtech, Blue Economy, Aquaculture, Animal & Agriculture, Sport & Wellness met een specifieke interesse voor MICROBIOME-gerelateerde innovaties…) in heel Europa, Israël, Azië en Noord-Amerika en Digitale technologieën in Europa. Investeringen kunnen variëren van €500k tot €10m per ronde, of tot €20m per bedrijf, van vroege tot late fase, groei, pre-IPO en IPO.

More information: www.seventure.fr/en

 

Over V-Bio Ventures

V-Bio Ventures is een onafhankelijk durfkapitaalbedrijf gespecialiseerd in het opbouwen en financieren van jonge, innovatieve life science bedrijven. V-Bio Ventures werd opgericht in 2015 en werkt nauw samen met het in België gevestigde VIB, een van ’s werelds belangrijkste biowetenschappelijke instituten. Het fonds investeert in heel Europa in startende en beginnende bedrijven met een hoog groeipotentieel die zich richten op technologieën die zorgen voor transformationele verbeteringen in de biofarmaceutische, farmaceutische, diagnostische en agrarische sector.

Meer informatie: www.v-bio.ventures

 

Over VIB

VIB is een op excellentie gebaseerd ondernemend onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen gevestigd in Vlaanderen, België. Het basisonderzoek van VIB leidt tot nieuwe en innovatieve inzichten in normale en pathologische levensprocessen. Het verenigt de expertise van al zijn medewerkers en onderzoeksgroepen in één enkel instituut, stevig gebaseerd op zijn nauwe partnerschap met 5 Vlaamse universiteiten (Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt) en ondersteund door een solide financieringsprogramma van de Vlaamse overheid. VIB heeft een uitstekende staat van dienst in het vertalen van fundamentele wetenschappelijke resultaten naar farmaceutische, agrarische en industriële toepassingen. Sinds zijn oprichting in 1996 heeft VIB 34 startende bedrijven opgericht, die nu meer dan 1.000 mensen tewerkstellen.

Meer informatie: www.vib.be