nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV participeert voor 25 % in Gentse energiebespaarder Wattson

28 aug 2017
wattson-pmv

Op 24 augustus 2017 heeft de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV ingetekend op een kapitaalverhoging bij het ESCO-bedrijf Wattson. PMV is zo voor 25 % aandeelhouder geworden. De andere, bestaande aandeelhouders zijn 3E, Impact Capital en de oprichters Stijn De Roo, Stefaan Quinart en Antoon Soete. Met haar deelname wil PMV de drempels verlagen voor investeringen in energiebesparende maatregelen.

Omdat er in Vlaanderen nog te weinig ondernemingen zijn die investeren in energie-efficiëntie, heeft PMV 20 miljoen euro gealloceerd om dergelijke investeringen aan te moedigen. Met Wattson is zij nu aan haar eerste participatie toe.

Wattson is een zogenaamde ESCO, die de studie, bouw, financiering en opvolging van energiebesparende maatregelen combineert in één dienstenpakket op maat. ESCO staat voor Energy Service Company. Het gaat om bedrijven die integrale energieoplossingen leveren aan hun klanten. ESCO’s concentreren zich o.a. op het verbeteren van de energie-efficiëntie in bestaande gebouwen en processen.

Wattson biedt een waaier van energiediensten aan, zoals het isoleren van de gebouwschil, het vervangen of afstellen van verwarmings- en koelinstallaties, het installeren van energiezuinige verlichting en temperatuurregelsystemen, maar ook de integratie van energiedatabeheersystemen en het installeren van hernieuwbare energiesystemen. Het is ook Wattson die de financiering van de energie-investeringen voor haar rekening neemt. Met het budget dat vrijkomt door de lagere energiefactuur betaalt de klant die investeringen dan terug aan Wattson en wordt op termijn ook eigenaar van de installatie. Wattson geeft daarbij een energiebesparingsgarantie zodat de klant niet voor verrassingen komt te staan.

Wattson ontstond op 4 februari 2016 als een spin-off van 3E met Impact Capital als sponsor. Als ESCO-partij is zij momenteel onder andere actief in 19 woonzorgcentra van Senior Living Group waar door de ingrepen van Wattson 1670 ton CO2 bespaard wordt en het comfort voor de residenten verhoogd wordt. De investeringen van meer dan 4 miljoen euro in isolatie, stookplaatsrenovaties (inclusief 3 warmtekrachtkoppelingen en een zonneboiler), fotovoltaïsche panelen en relighting worden met eigen middelen gerealiseerd en ondergebracht in een projectvennootschap. De eerste batch van maatregelen in 12 woonzorgcentra is al 2 jaar operationeel, behaalt de vooropgestelde energiebesparingen van 30% en is inmiddels gedeeltelijk geherfinancierd bij KBC.

Wattson richt zich in de eerste plaats op uitbaters van grote gebouwen met een stabiel energieverbruik en langetermijnambities. Deze markt bestaat voornamelijk uit de Vlaamse niet-residentiële – of tertiaire – gebouwenmarkt. Hiervan hebben 11 000 van de 121 000 tertiaire gebouwen (9 %) in Vlaanderen een energiefactuur van meer dan 20 000 euro per jaar.

Naast de participatie in het ontwikkelbedrijf Wattson stelt PMV ook een revolving fund ter beschikking voor de financiering van de projectvennootschappen. Zo wordt Wattson financieel versterkt om in de komende jaren verder te investeren in energiebesparende projecten in Vlaanderen.

Meer info:

Frank Kindt

Communicatiemanager PMV

frank.kindt@pmv.eu

0472 420 790

 

Stijn De Roo

Algemeen manager Wattson

stijn.deroo@wattson.be

0473 68 45 98

www.wattson.be