nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV-portefeuillebedrijf Virovet gaat samenwerken met GALVmed aan nieuwe vaccins voor schapen en geiten

17 mei 2017
virovet-schaap-pmv

ViroVet nv, een toonaangevend Belgisch biofarmaceutisch bedrijf actief in de ontwikkeling van innovatieve vaccins en antivirale geneesmiddelen voor vee, kondigt met trots een samenwerking met GALVmed aan. Dankzij de samenwerking zal de productpijplijn van ViroVet uitbreiden met nieuwe vaccins voor schapen en geiten.

Sinds de kapitaalverhoging in december 2016 – waarmee ViroVet 5 miljoen euro ophaald bij PMV, Agri Investment Fund, Gemma Frisius Fonds KU Leuven, Vives II en Aratana Therapeutics – is ViroVet gestart met het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve vaccins op basis van een uitzonderlijk technologieplatform. Deze technologie laat toe vaccins eenvoudig en dus aan lagere kosten te produceren. Bovendien kunnen de vaccins op maat worden gemaakt om de werkzaamheid te maximaliseren, bijwerkingen te minimaliseren, en thermisch stabiliteit te garanderen, waardoor koeling niet langer noodzakelijk is. Met dit technologieplatform ontwikkelt ViroVet nu innovatieve vaccins voor endemische en epizootische ziekten bij landbouwdieren.

Dr Nesya Goris, mede-oprichter en CDO van ViroVet: “Onze technologie stelt ons in staat om rationeel vaccins te ontwikkelen en consistente batchen van combinatievaccins te produceren die tegen meerdere ziekten tegelijk beschermen. Onze vaccins zijn daarenboven stabiel bij temperaturen tot 50°C, hetgeen de disruptieve aard van ons vaccinplatform illustreert.”

In Afrika en in het Midden-Oosten wordt de schapen- en geitenindustrie geteisterd door vier verwoestende en/of dodelijke virale en bacteriële ziekten. Dit zijn: Riftdalkoorts (een virus met zoönotisch potentieel), pest van de kleine herkauwer (PPR), schapen- en geitenpokken (SGP) en het besmettelijke pleuropneumonie (CCPP) – ziekten die het bestaan van miljoenen kleine boeren bedreigen.

Dr Erwin Blomsma, mede-oprichter en CEO van ViroVet: “Samen met de Universiteit van Leuven hebben we gewerkt aan wat we echt een unieke technologie kunnen noemen die ons toe zal laten betere vaccins te ontwerpen én te produceren en dat vooral de uitrol en het gebruik van de vaccins zal vereenvoudigen.”

Dr Jeremy Salt, Chief Scientific Officer bij GALVmed, voegde eraan toe: “We zijn verheugd dat we kunnen helpen om de toepassing van deze disruptieve technologie te versnellen en uiteindelijk mee kunnen werken aan de introductie van effectieve, betaalbare en makkelijker te gebruiken vaccins in ontwikkelingslanden.”

OVER VIROVET

ViroVet is een biopharmaceutisch bedrijf dat tot doel heeft de veiligheid en productiviteit in de veeteelt te beschermen en te verbeteren met behulp van baanbrekende technologie rond virusbestrijding. Het bedrijf heeft haar hoofdzetel in Leuven (Heverlee) en bouwt voort op de kennis en de producten die sinds 2008 werden ontwikkeld binnen Okapi Sciences en Aratana Therapeutics. Bovendien worden nieuwe vaccins geëvalueerd en ontwikkeld.

OVER GALVMED

GALVmed maakt via haar partners vaccins, medicijnen en diagnostiek toegankelijk en beschikbaar voor de miljoenen kleine vee- en pluimveehouders in ontwikkelingslanden voor wie vee een levenslijn is. De internationale non-profitorganisatie maakt gebruik van de best beschikbare expertise en mogelijkheden om vaccins, medicijnen en diagnostiek te ontwikkelen voor verwaarloosde veeziekten die kleine bedrijven in Afrika en Zuid-Azië treffen. GALVmed wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Britse regering. Voor meer informatie, bezoek www.galvmed.org.

MEER INFORMATIE

Dr. Erwin Blomsma
CEO ViroVet nv
eblomsma@virovet.com
Ambachtenlaan 1, 3001 Heverlee, België.
Tel: +32 16 299 728
Fax: +32 16 299 727
BE 0634.891.328
Web: www.virovet.com
Twitter: @ViroVet