nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV, QBIC II en het Poolse VIGO Ventures investeren in de Gentse spin-off QustomDot

qustomdot-pmv

Eind januari richtten UGent-wetenschappers ‘QustomDot’ op. Deze spin-off is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren. Het bedrijf maakt deze technologie op maat van next generation LED-beeldschermen, gaande van hoge resolutie LED-tv’s tot augmented reality brillen. QustomDot en de UGent slaan de handen in elkaar met de investeringsfondsen Qbic II, PMV en VIGO Ventures – goed voor een investering van 3 miljoen euro – om dit baanbrekend onderzoek op de markt te brengen.

MILIEUVRIENDELIJKE TECHNOLOGIE

De technologie van QustomDot heeft belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige generatie kwantumdots. “Binnen UGent hebben we sinds 2014 radicaal gekozen voor de ontwikkeling van een toekomstgerichte, ecologische kwantumdot technologie die geen gebruik maakt van cadmium, een zeer zwaar, toxisch element dat door veel milieuagentschappen wordt afgekeurd”, vertelt professor Zeger Hens van het departement chemie.“ Dit werk vormt nu de technische basis van QustomDot.” Hierdoor ligt een technologie op tafel die voldoet aan de Europese regelgeving.

Dankzij hun kleurzuiverheid zijn kwantumdots uitermate geschikt om hoogkwalitatieve beeldschermen te maken. Ze produceren rijkere, levendigere kleuren dan de traditionele weergavetechnologie.

Kwantumdots verlagen ook de ecologische voetafdruk van een product omdat ze makkelijk verwerkt kunnen worden en de energie-efficiëntie verhogen – niet te miskennen pluspunten voor een nieuwe technologie. Verder zijn kwantumdots op een zeer eenvoudige manier te printen. Dit drukt de productiekosten en maakt nieuwe toepassingen zoals flexibele beeldschermen mogelijk. De technologie van QustomDot is geschikt voor het verbeteren van een breed gamma beeldschermen. In samenwerking met grote spelers uit de beeldschermindustrie zet de spin-off in op de laatste nieuwe trends, zoals microLEDs voor slimme uurwerken of telefoons.

KAPITAALRONDE VOOR UITBOUW TECHNOLOGIE

Dit potentieel werd vanaf dag 1 door verschillende investeringsfondsen erkend. Qbic II nam de lead investeerdersrol op zich. Samen met PMV en VIGO Ventures werd een investering van 3 miljoen euro gerealiseerd. Dit bedrag biedt QustomDot de nodige ruimte om de technologie verder uit te bouwen. Sofie Baeten, Managing Partner Qbic II en voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelt: “Vanuit Qbic ondersteunen we ten volle de top-technologie die onze Belgische universiteiten en kennisinstellingen ontwikkelen. We willen dan ook graag onze schouders zetten onder de verdere uitbouw van deze technologie en de commercialisatie ervan.” Voor PMV gaf de aansluiting bij de nieuwste LED-toepassingen op basis van een milieuvriendelijke technologie de doorslag. “Bij PMV proberen wij in te zetten op innovatie die naast een sterk commercieel potentieel ook baanbrekend is op ecologisch vlak. We zijn ervan overtuigd dat QustomDot die twee ambities op een goede manier verenigt”, aldus Roald Borré, hoofd Equity Investments bij PMV.

Het internationaal karakter van de investering wordt onderstreept door de betrokkenheid van VIGO Ventures, een Poolse investeringsgroep met een focus op hardware en fotonica. “Met een groeiende markt aan kwantumdot toepassingen zien wij dat QustomDot een belangrijke rol zal spelen in de disruptieve innovatie van de kwantumdot markt”, aldus Marek Kotelnicki van VIGO Ventures.

Kim De Nolf, CEO van het bedrijf, is tevreden met het succesvol afsluiten van de investeringsronde. “Het is enorm hoopgevend om te zien dat baanbrekend onderzoek de kans krijgt om verder uit te groeien in een ondernemende context. Het feit dat we een stukje nanotechnologie dichter naar de markt kunnen begeleiden is een hele eer voor ons.”

Met zowel een vrouwelijke CEO als voorzitter levert QustomDot ook het bewijs dat deep tech niet langer een mannenbastion is. Sofie Baeten: “Zelfs in onze dossiers, die typisch vanuit een sterk wetenschappelijke basis vertrekken, zien we meer en meer vrouwen de stap naar het ondernemerschap zetten. We kunnen dat alleen maar toejuichen.”

QustomDot presenteert over enkele weken hun ontwikkelingen op de vooraanstaande conferentie Phosphors & Quantum Dots Industry Forum in Portland, USA.

Contact

PMV | Frank Kindt, Communicatiemanager PMV | frank.kindt@pmv.eu | +32 472 420 790

OVER QUSTOMDOT­

QustomDot is een spin-off van de Universiteit Gent en zal zich toeleggen op de productie van luminescente halfgeleider nanokristallen (kwantum dots) voor toepassing in LED-beeldschermen. Kwantumdots staan aan de wieg van de volgende innovatiegolf in beeldschermland, volgend op die van LCD en OLED. De doorbraak ligt in het feit dat QustomDot deze materialen voldoende stabiel heeft gekregen om gebruikt te worden in LED-beeldschermen. QustomDot kan hierdoor het volledige potentieel van kwantumdots voor een waaier aan LED-toepassingen realiseren. QustomDot bekleedt zo een unieke positie in de wereld.
www.qustomdot.com | info@qustomdot.com | +32 (0) 497 81 35 18 (Kim De Nolf)

 

OVER UNIVERSITEIT GENT­

De Universiteit Gent (UGent) is een top 100-universiteit en een van de grootste Belgische universiteiten in het hart van Europa. Wij zijn een actieve partner in nationale en internationale educatieve, wetenschappelijke en industriële samenwerking. UGent TechTransfer en de UGent Business Development Centers, zoals NB-Photonics, ondersteunen onderzoekers bij het ontwikkelen van baanbrekende wetenschap om innovaties op de markt te brengen. De UGent zet als kennisinstelling zeer sterk in op optische technologie en optische materialen. Dit werk steunt op een geheel van tien onderzoeksgroepen en 23 professoren binnen het Business Development Center NB-Photonics onder leiding van dr. Eva Ryckeboer. QustomDot is de zevende spin-off die uit deze activiteiten ontstaat en is uniek in zijn focus op nieuwe optische materialen. Binnen NB-Photonics zal de groep van prof. Zeger Hens blijven werken aan kwantumdot technologie met een focus op de volgende generatie aan materialen en toepassingen.

www.ugent.be/nb-photonics/en | eva.ryckeboer@ugent.be | +32 (0) 9 264 33 33

 

OVER QBIC

Qbic is een early-stage en sector-agnostisch, interuniversitair fonds dat investeert in spin-offs en jonge, innoverende ondernemingen met een technologie-link met Qbic geassocieerde universiteiten en kennisinstellingen. Qbic wordt beheerd door een onafhankelijk team van ervaren experten in investeren en bedrijfsvoering. Met meer dan € 100 miljoen aan middelen in beheer is Qbic één van de grootste, interuniversitaire spin-off fondsen in Europa. Qbic I is gestart in 2012 en heeft al haar middelen intussen gealloceerd aan 18 ondernemingen. Qbic II is gestart in december 2016 en heeft ondertussen in 11 ondernemingen geïnvesteerd. Qbic II is een gemeenschappelijk initiatief met ARKimedes-Fund II (ARKimedes is een initiatief van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen NV en het Vlaams Gewest).

www.qbic.be | sofie.baeten@qbic.be | +32 (0) 478 49 15 30

 

OVER VIGO VENTURES

VIGO Ventures is een investeringsgroep met een focus op deep tech hardware & fotonica projecten. Ze maken deel uit van een 400 miljard dollar grote fotonica markt, waarbij een wereldwijde technologiepionier – VIGO System (www.vigo.com.pl) – en de ervaren risicokapitaal investeringsgroep Warsaw Equity Group (www.warsawequity.com) samenwerken voor het welzijn van hun portfoliobedrijven.
vigo.ventures | marek@vigo.ventures