nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV sluit aan bij het consortium rond Brussels Airport

6 dec 2019

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV heeft zich na financial close aangesloten bij het consortium van APG, QIC en Swiss Life Asset Managers dat de participatie van de Australische investeringsgroep Macquarie in Brussels Airport overneemt. PMV heeft hiervoor kapitaal van Belgische institutionele investeerders gegroepeerd in een holding om zo voldoende schaal te creëren om te kunnen aansluiten bij dit consortium, evenwel als minderheidsaandeelhouder. Zonder die samenwerking was dit voor iedere individuele investeerder niet mogelijk geweest.  Investeerders in deze holding zijn Pensioenfonds Metaal, de verzekeringsgroep Patronale Life, pensioenbeheerder Pensioenfonds Bouw en infrastructuurfonds Epico.

PMV is verheugd dat ze in deze holding deze institutionele partijen kon verzamelen en laten investeren in een strategische en groeiende infrastructuurasset. Brussels Airport Company (BAC) is immers de grootste luchthaven binnen België met circa 25 miljoen passagiers en 732.000 ton cargo op jaarbasis. BAC realiseerde in 2018 een omzet van 568,7 miljoen euro en een EBITDA van 330 miljoen euro. Brussels Airport is de tweede economische groeimotor van België en Vlaanderen met 64.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs, vertegenwoordigt 1,8% van het Belgische BNP en genereert een toegevoegde waarde van ongeveer 3,2 miljard euro. De transactie kon positief afgerond worden na een hernieuwing van de licentie door de federale regering en na goedkeuring van de Europese Anti Trust-Commissie.

STRATEGISCHE ASSET VOOR BELGIË EN VLAANDEREN

De overweging om een belang te nemen in BAC speelt niet enkel op het niveau van de luchthaven als interessante investering met een stabiele return, maar evenzeer vanuit het belang ervan voor de Belgische en de Vlaamse economie in het bijzonder. “PMV is de katalysator geweest voor het groeperen van lokaal kapitaal om zo een rol te kunnen spelen bij de overname van het Macquarie-belang in een strategische infrastructuur asset:  BAC is een belangrijke tewerkstellingspool en speelt met haar centrale ligging binnen Europa een cruciale rol in de internationale logistiek en het succes van specifieke Vlaamse sectoren”, aldus Michel Casselman, algemeen manager van PMV. Via haar aandeelhouderschap zullen de verschillende partijen in de nieuwe holding ook de verdere ontwikkeling van de toekomstige luchtvaartactiviteiten van nabij kunnen opvolgen. Ook APG, QIC en Swiss Life Asset Managers verheugen zich over de intrede van de nieuwe Vlaamse en Belgische institutionele partijen in het consortium en spreken hun waardering uit voor de manier waarop PMV voeling heeft met een uitgebreid lokaal verankerd netwerk.

Contact: Frank Kindt, communicatiemanager PMV, 0472/420790frank.kindt@pmv.eu