nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV stapt mee in de Series A-financiering van RheaVita

rheavita-team

RheaVita sluit een Series A-financiering van EUR 2,5 miljoen af, geleid door Novalis Biotech Acceleration en PMV. De financiering zal gebruikt worden  om de eerste GMP-compliant biofarmaceutische continue, gecontroleerde, vriesdroog productielijn te realiseren en de commercialisatie ervan te versnellen. De eerste GMP-conforme productielijn moet eind 2021 operationeel zijn. 

RheaVita, een bedrijf dat baanbrekend werk verricht op het gebied van continue vriesdroogtechnologie voor biofarmaceutische geneesmiddelen, kondigde vandaag aan dat het bedrijf een Serie A-financiering van EUR 2,5 miljoen heeft gerealiseerd. De ronde werd geleid door Novalis Biotech Acceleration en Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV). Gelijktijdig met de financiering zullen Kjell Mortier van Novalis Biotech Acceleration en Stefan De Waele van PMV toetreden tot de Raad van Bestuur van RheaVita.

Vandaag worden ongeveer 50% van de FDA en EMA goedgekeurde biofarmaceutische producten gevriesdroogd om voldoende stabiliteit tijdens distributie en  bewaring te garanderen, zonder de noodzaak van een dure koude keten. RheaVita heeft ’s werelds eerste end-to-end oplossing voor continu vriesdrogen ontwikkeld om tegemoet te komen aan de hedendaagse behoeften binnen de biofarmaceutische productontwikkeling en -productie, en om te beantwoorden aan de toenemende noodzaak tot efficiënte en flexibele geneesmiddelvoorziening aan patiënten. De gepatenteerde RheaVita continue vriesdroogtechnologie integreert alle traditionele vriesdroog processtappen in één continue productielijn. Dit stelt farmaceutische bedrijven in staat om snelle product- en procesontwikkeling, en zeer flexibele en efficiënte productiecycli met 100% gecontroleerde productkwaliteit te realiseren. De technologie maakt zowel gecentraliseerde productie van grote volumes als gedecentraliseerde productie van ‘low-volume-high-value’ producten mogelijk en is daarom ook bij uitstek geschikt voor innovatieve biofarmaca , zoals gentherapie, RNA-gebaseerde therapieën, antilichamen en vaccins, en voor de productie van gepersonaliseerde geneesmiddelen en geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. RheaVita zal de financiering gebruiken voor de verdere ontwikkeling en versnelde commercialisering van haar innovatieve R&D en GMP-conforme continue vriesdroogtechnologie, alsook voor de uitbreiding van het team en de verdere ontwikkeling van de organisatie. Daarnaast zal RheaVita doorgaan met het aanbieden van product-haalbaarheidsstudies en klanten ondersteuning bieden bij product- en procesontwikkeling met behulp van haar continue vriesdroogtechnologie.

“RheaVita heeft een baanbrekende technologie ontwikkeld voor de snelgroeiende biofarmaceutische sector en past daarom perfect in de opdracht van ons Acceleration-fonds”, zegt Kjell Mortier, fondsmanager bij Novalis Biotech. “We zijn onder de indruk van de ervaring van het team en de grote commerciële belangstelling van farmaceutische en biotechnologische bedrijven voor hun technologie. RheaVita bevindt zich in een unieke positie om de markt van vriesdrogen te veranderen omdat hun technologie een perfecte oplossing biedt voor de uitdagingen van de conventionele aanpak. Wij kijken uit naar de samenwerking met het RheaVita team wanneer zij hun innovatieve oplossing aan de farmaceutische industrie gaan aanbieden.”

“De toenemende belangstelling vanuit de farmaceutische industrie voor alternatieven voor conventioneel vriesdrogen creëert een unieke kans voor RheaVita”, aldus Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV. “De steun van PMV moet het management in staat stellen om hun baanbrekende technologie verder te ontwikkelen in Vlaanderen en wereldwijd te commercialiseren.”

“Deze financiering zal RheaVita in staat stellen om een belangrijke stap in onze bedrijfsontwikkeling te realiseren; de realisatie van de eerste GMP-conforme productielijn voor onze innovatieve continue vriesdroogtechnologie. Wij geloven dat dit een snelle en flexibele ontwikkelings- en productieoplossing zal bieden om de productie en levering van de biofarmaceutische geneesmiddelen van morgen te versnellen,” zegt Jos Cover, medeoprichter en CTO van RheaVita.

“Met deze financiering kunnen we ook ons bedrijfsgroeiplan uitvoeren, ons team uitbouwen en de commercialisatie van onze technologie verder uitbreiden”, voegt Prof. Dr. Thomas De Beer, medeoprichter en CEO van RheaVita, toe. “We willen Novalis en PMV bedanken voor hun vertrouwen in onze visie en kijken ernaar uit om nauw samen te werken met Kjell en Stefan om onze strategie te implementeren.”

 

OVER NOVALIS BIOTECH ACCELERATION

Novalis Biotech (Gent, België) is een early-stage durfkapitaalinvesteerder in technologieën die een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg. De kerncompetentie van het bedrijf ligt in digitalisering in de biowetenschappen met een focus op “enabling technologies” zoals bio-informatica, genomica en diagnostiek. Novalis gelooft sterk in de toepassing van innovatieve faciliterende technologie om de preventie, diagnose of behandeling van een ziekte te bevorderen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.noval.is.

OVER PMV

PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij die veelbelovende bedrijven financiert van bij de prille start tot aan groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat voor elke ondernemer met een solide businessplan en een sterk managementteam, door het verstrekken van risicokapitaal, leningen en waarborgen. Een ervaren en gemotiveerd team van 150 professionals zet zich elke dag in om welvaart en welzijn te creëren in Vlaanderen. PMV heeft een portefeuille van ongeveer 1,3 miljard euro aan activa onder beheer.

OVER RHEAVITA

RheaVita heeft een continue, gecontroleerde vriesdroogtechnologie ontwikkeld die alle traditionele vriesdroogprocesstappen in één continue productielijn integreert. Door de glazen flacons tijdens het vriesproces rond te draaien, wordt een dunne laag product op de binnenkant van de flacon aangebracht. Na het drogen wordt het uiteindelijke vaste gevriesdroogde product verkregen. Vergeleken met het traditionele vriesdroogproces heeft de aanpak van RheaVita verschillende voordelen, waaronder een zeer snelle product- en procesontwikkeling met beperkte experimentele inspanningen, het vermijden van schaalvergrotingsproblemen, kortere cyclustijden, lagere productiekosten, minder benodigde cleanroomruimte, betere kwaliteitsborging en verbeterde en uniforme productkwaliteit en procesuniformiteit. Het ontwerpproces ging gepaard met de ontwikkeling van een digitale tweeling, een ‘virtual reality’-versie van het systeem om toekomstige procesontwikkeling en -optimalisatie te vergemakkelijken, te helpen bij onderhoud en reparatie, evenals bij de opleiding van operators. RheaVita werd in 2018 opgericht als een spin-out van de Universiteit Gent.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.rheavita.com.

Contact:

Frank Kindt, communicatiemanager PMV, 0472/420790, frank.kindt@pmv.eu