nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

PMV wint de prijs voor ‘Innovative port construction of the year technology’ op de DPC Innovation Awards 2018

22 nov 2018
dpc-awards-pmv

PMV won op 20 november met de All Weather Terminal de prijs voor ‘Innovative port construction of the year technology’ op de DPC Innovation Awards 2018. De Dredging and Port Construction Awards – zoals de naam het aangeeft – beloont innovatieve projecten binnen de maritieme engineering en wordt uitgereikt door IHS Dredging & Port Construction, het meest toonaangevende vakblad in de sector. 

De derde DPC Awards vonden dit jaar plaats in Amsterdam en honoreren projecten binnen 3 categorieën: ‘Dredging Innovation Awards’, ‘Port Innovation Awards’ en ‘People Awards’.

PMV schoot met de All Weather Terminal de hoofdvogel af in de categorie ‘Port Innovation Awards’ voor de meest innovative havenconstructie-technologie van het jaar. PMV haalde het van belangrijke namen zoals Jan De Nul Group, Konecrane en Mwani Quatar.

De All Weather Terminal is een ontsproten uit een unieke samenwerking tussen Arcelor Mittal Gent, North Sea Port, Euoports en PMV. De All Weather Terminal wordt de eerste overdekte laadkaai en opslagplaats in Gent en is goed voor een investering van 50 miljoen euro.

De jury loofde bij haar keuze vooral de duurzame, milieuvriendelijke, innovatieve en kostenefficiënte oplossing voor de klant: “PMV’s All Weather Terminal at North Sea Port increases storage and handling capacity and reduces demurrage time by providing a new loading hall. It is also strategically located to provide cross-border transport and logistics and is expected to reduce traffic congestion and associated emissions.”

Met de ‘All Weather Terminal’ (‘AWT’), wil ArcelorMittal Gent zijn service naar zijn klanten nog verder versterken. Het laden van hoogwaardig staal kon vroeger enkel bij droog weer gebeuren, terwijl dit nu 24/7 kan gebeuren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. De ‘AWT’ maakt het mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo de interne logistieke werking te optimaliseren. Euroports heeft ervaring in behandelen van staal en werkt al jaren samen met ArcelorMittal. Het gebruik van de ‘AWT’, in combinatie met de bestaande ‘open’ stukgoedkaai, is bovendien noodzakelijk om de groei van het Gentse staalbedrijf te realiseren. De ‘AWT’ is ook een investering in duurzaamheid, omdat de hogere verzendcapaciteit per schip een aanzienlijk aantal vrachtwagentransporten (tot 25.000 vrachtwagens per jaar) uitspaart. ArcelorMittal Gent wil zo uitgroeien tot een koploper op het vlak van duurzame logistiek.”

Het magazijn van de ‘AWT’ met een opslagcapaciteit van 60.000 ton, wordt 240 meter lang en 60 meter breed en zal 2 sporen hebben die aangesloten zijn op de kaaibundel. Het magazijn zal worden uitgerust met 3 volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal.  De overdekte kaaimuur wordt 200 meter lang en het dok wordt 25 meter breed. De hoogte zal ongeveer 30 meter boven het waterniveau uit stijgen. Schepen met een laadvermogen tot 10.000 ton zullen aan de nieuwe kade kunnen aanmeren. De voorsorteringszone wordt uitgerust met 2 geautomatiseerde loopkranen. Voor het laden en lossen van de schepen worden door Euroports 2 telescopische kranen voorzien. Voor Euroports – met zijn eigen 26 terminals in Europa – is dit een significante aanvulling en uitbreiding van haar diensten aan de staal- en metaalindustrie.

Contact:

Wouter Everaert, Business Manager Infrastructuur, wouter.everaert@pmv.eu02 229 52 30

Frank Kindt, Communicatiemanager, frank.kindt@pmv.eu0472420790