nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Punch Powertrain verkocht

10 mrt 2016
punch-powertrain-people-pmv

PMV kondigt aan dat de aandeelhouders van Punch Powertrain een exclusieve koop- en verkoopovereenkomst hebben afgesloten met de Chinese groep Yinyi om 100% van de aandelen van het Limburgse Punch Powertrain te verwerven. De transactie is nog onderworpen aan een aantal financiële en regulatoire voorwaarden.

Punch Powertrain is producent van transmissies en hybride systemen voor wagens,  met hoofdzetel in Sint-Truiden. De YinYi Group, in 2014 goed voor een jaaromzet van 7,6 miljard euro, is een conglomeraat van bedrijven actief in een brede waaier van sectoren, waaronder mijnbouw, productie van auto-onderdelen en vastgoedontwikkeling. De verkoop heeft geen gevolgen voor de lokale verankering en groei, en de 600 personen die tewerkgesteld zijn in Sint-Truiden.

Het bedrijf heeft vestigingen in o.a. Sint Truiden (hoofdzetel, productie van key components en R&D),  Nanjing (assemblage Aziatische markt), Maleisië (after sales and service) en Eindhoven (R&D). Eind 2015 stelde Punch Powertrain 1200 personen tewerk, waarvan 600 in Sint-Truiden (300 in R&D).

Sinds de investeringen van Gimv, LRM, Capricorn Venture Partners en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV in Punch Powertrain in 2009/2010 is de omzet meer dan vertienvoudigd tot 326 miljoen euro. Terzelfdertijd groeide het aantal werknemers aan van 180 tot meer dan 1200 voltijdse equivalenten. Het klantenbestand werd enorm uitgebreid en het productenaanbod verruimd. Vandaag wijst het grootste orderboek ooit op het enorm aantal voertuigen dat in de komende jaren zal worden geproduceerd met de transmissies van Punch Powertrain, wat zal zorgen voor de verder groei. Bovendien wil Punch Powertrain verder blijven inzetten op innovatie en is het momenteel reeds zijn productiecapaciteit aan het uitbreiden in China en Sint-Truiden.

YinYi

Begin juli 2015 werd de zakenbank Rothschild aangesteld door Punch Powertrain om de strategische opties voor Punch Powertrain te onderzoeken. Rothschild ging op zoek naar een overnemer. Er waren meerdere overnamekandidaten, maar uiteindelijk bleek de Chinese YinYi Group over de beste papieren te beschikken.

De YinYi group werd opgericht in 1994, en is een privaat conglomeraat van bedrijven actief in diverse sectoren. De chairman is de heer Xiong. YinYi behoort tot China’s top 500 bedrijven, en is één van de belangrijkste vastgoedontwikkelaars van China. Ze zijn bovendien actief in property management, in de mijnbouw, hebben productiebedrijven voor onder andere auto-onderdelen en halfgeleiders, en handelen in metaal en grondstoffen. De groep was in 2014 goed voor een omzet van 7,6 miljard euro.

Quotes

De heer Cor Van Otterloo, CEO van Punch Powertrain: “Voor YinYi kadert de overname van Punch Powertrain in een verdere diversificatie van hun bedrijvenportefeuille. YinYi is een vermogende en internationale groep, en dus een ideale partner om Punch Powertrain in haar steile groeiambities te ondersteunen.”.

Voorzitter en oprichter van de Yinyi Group, de heer Xiong, vertelt: “De grote technologische expertise en het succesvolle groeitraject van Punch Powertrain in combinatie met de Aziatische focus maken dat Punch Powertrain perfect aansluit bij de strategie van Yinyi om zijn activiteiten te diversifiëren. Bovendien maakt het van Yinyi op slag een tier-1 leverancier en de eerste Chinese speler op het vlak van versnellingsbakken.”