nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Record aantal Winwinleningen (+ 84%) sinds corona-uitbreiding formule

winwinlening-pmv

Met 375 dossiers, goed voor een leningbedrag van 10,46 miljoen euro, werden in de voorbije maand oktober nooit eerder zo veel Winwinleningen afgesloten. Vorig jaar waren er in oktober 204 dossiers voor een bedrag van 4,45 miljoen euro. De forse stijging van het aantal dossiers (+ 84%) komt er na de uitbreiding van de formule die sinds begin vorige maand operationeel is, als onderdeel van het pakket maatregelen om de Vlaamse economie door de coronacrisis te helpen. Vrienden en familieleden van ondernemers kunnen via de Winwinlening sinds 2006 fiscaalvriendelijk investeren in kmo’s, een instrument dat ze vandaag inzetten om de Vlaamse economie in de coronacrisis te steunen.

Met de Winwinlening moedigt de Vlaamse overheid sinds 2006 particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Ook voor vzw’s als sportclubs of sociaal-culturele verenigingen is het een interessante manier om kapitaal te verzamelen. Investeerders ontvangen een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande kapitaal en krijgen 30% terug van het verschuldigde bedrag wanneer de kredietnemer niet kan terugbetalen. Begin oktober werd de uitbreiding van de Winwinlening operationeel na de publicatie in het staatsblad, volgend op de goedkeuring in het Vlaams parlement. Sindsdien kunnen particulieren tot 75.000 euro in plaats van 50.000 euro lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar in plaats van 8 jaar nu. Kmo’s kunnen tot 300.000 euro in plaats van 200.000 euro lenen via de formule.

OPNIEUW RECORDJAAR

“Sinds de bekendmaking van de uitbreiding in het voorjaar van dit jaar is er veel interesse voor de Winwinlening. Heel wat mensen hebben gewacht tot de nieuwe regeling operationeel was, hoewel we in augustus en september geen noemenswaardige daling hebben gezien. Van de 375 afgesloten dossiers in oktober maakt 21% gebruik van de mogelijkheid om tot 75.000 euro (voorheen: tot 50.000 euro) te lenen aan kmo’s. In 41% van de in oktober afgesloten dossiers wordt gekozen voor een soepelere looptijd, die sinds oktober zelf kan worden bepaald tussen 5 en 10 jaar (voorheen: 8 jaar). Het grote aantal dossiers in oktober maakt dat 2020 wellicht opnieuw een recordjaar wordt, na de piek van vorig jaar. Met 2.630 dossiers, resulterend in 62,52 miljoen euro aan leningen, haalden we in 2019 nooit geziene cijfers. Met 2.582 dossiers en 60 miljoen euro aan leningen eind oktober 2020 ziet het ernaar uit dat we het dit jaar nog beter gaan doen”, aldus Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsfinanciering bij PMV, dat via submerk PMV/z de werking van de Winwinlening coördineert.

EXTRA KAPITAAL

De uitbreiding van de Winwinleningen, die eerder door de Vlaamse regering werd aangekondigd, past in het arsenaal aan maatregelen om de Vlaamse economie door de coronacrisis te loodsen. Heel wat bedrijven zijn immers op zoek naar extra financiële middelen. Om die ondernemingen te ondersteunen, breidde de Vlaamse regering de bestaande Winwinlening uit. De maatregel moet volgens minister van Economie Hilde Crevits bovendien helpen het spaargeld van de Vlaming te activeren. Filip Lacquet: “De afgelopen maanden hebben wij ons voorbereid op de hogere plafonds en flexibelere looptijden van de Winwinlening waardoor we het grotere volume aan dossiers in oktober probleemloos hebben kunnen opvangen. De verruiming geldt overigens alleen voor nieuwe contracten gesloten na de publicatie van het decreet. Voor de verhoging van de overheidswaarborg op de verschafte winwinleningen (van 30% naar 40%) via een eenmalig belastingkrediet  en de mogelijkheid tot verlenging van de looptijd en toekenning van uitstel van betaling (maximum 2 jaar) met behoud van het fiscale voordeel is het nog wachten op uitvoeringsbesluiten.”

MEER INFORMATIE

Filip Clarisse, Communicatiemanager PMV, filip.clarisse@pmv.eu – tel: 0498-630.591.