nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Seed round voor Data discovery bedrijf dScribe

dScribe, een B2B Saas bedrijf dat bestaande data bij bedrijven in- en overzichtelijker maakt, heeft een succesvolle eerste kapitaalronde van anderhalf miljoen euro achter de rug. De ronde wordt geleid door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Angelwise, samen met de bestaande aandeelhouders imec.istart en Ventures by delaware. Met de nieuwe middelen wil dScribe haar klantenbestand in België verder uitbouwen en inzetten op internationalisering.

dScribe werd opgericht in 2021. Het bedrijf ontstond als antwoord op een veel voorkomend probleem binnen ondernemingen, namelijk een onoverzichtelijk kluwen aan data en rapporten verspreid over verschillende departementen en softwaretoepassingen. De toenemende trend van digitalisering, waarbij bedrijven meer data beheren en datagedreven besluitvorming hanteren, staat dikwijls in schril contrast met een manuele of MS Excel-opvolging binnen diezelfde bedrijven. Bovendien worden dezelfde data binnen een bedrijf vanuit verschillende departementen soms anders geïnterpreteerd waardoor data-uniformiteit ontbreekt en men daardoor tot verkeerde conclusies komt. Daarnaast is het in veel bedrijven zelfs niet geweten welke rapporten en data bestaan of waar die te vinden zijn.

Nicheantwoord op concrete nood

dScribe biedt een eenvoudig te implementeren antwoord op de bovenvermelde data-uitdagingen. Terwijl concurrenten zich focussen op de beveiliging, het managen en controleren van data, richt het team van CEO Pieter Delaere zich op het efficiënt gebruiken van data, gebaseerd op de concrete nood die ze tijdens hun carriere hebben ervaren. Via een centrale zoekervaring laat dScribe haar gebruikers zoeken doorheen verschillende databronnen zoals Tableau, SAP of Power BI. dScribe differentieert zich door een oplossing aan te brengen die zo is uitgewerkt is dat zij zonder grote inspanningen binnen de volledige organisatie uitgerold kan worden.

Pieter Delaere: “Zowel rapporten en data, als de documentatie daarover, is bij organisaties vaak verspreid over verschillende applicaties. Dit leidt tot tijdverlies en frustratie voor werknemers bij het zoeken naar relevante gegevens en rapporten. Hier willen we met dScribe een antwoord op bieden. Door onze focus op gebruiksgemak kunnen wij naast grote, ook middelgrote en kleinere ondernemingen bedienen. Onze kernfocus ligt daarbij in eerste instantie op de grotere kmo’s, het snelst groeiende segment binnen de data discovery markt. Als het op gebruikersadoptie aankomt, wil dScribe de iPhone in het land van Blackberries zijn.”

“We zien een concrete nood aan de dScribe oplossing bij de meeste bedrijven die data centraal zetten in hun beslissingsprocessen. Voor hen biedt dScribe een laagdrempelige oplossing met een hoge gebruiksvriendelijkheid die tegelijk voldoende krachtig is voor de databeheerders. Met de huidige financiering zien we dScribe sneller groeien, en vooral ook verder internationaliseren”, zegt  Jan Vorstermans, Managing Partner bij Angelwise.

Aanzetten tot change management

Met onder andere Barry Callebaut, De Watergroep, Joris Ide en Agristo heeft dScribe al een aantal mooie klanten in portefeuille. Het ervaren team, de positieve reacties van de eerste klanten en het potentieel van een sterk groeiende markt – men verwacht binnen de data discovery een wereldwijde groei van 8 miljard naar 20 tot 30 miljard USD tegen eind 2023 – overtuigde ook PMV en Angelwise om mee te investeren in dScribe.

“dScribe vult de leemte van andere spelers in door een adequate all-round oplossing aan te bieden voor iedere werknemer in een bedrijf. Op basis van hun ervaring in the field hebben de oprichters altijd de volle focus gelegd op de eindgebruiker. Dit heeft zich vertaald in een product met een eenvoudige User Interface en onberispelijke user experience wat leidde tot een eerste mooie klantenportefeuille waarvan PMV ervan overtuigd is dat er nog velen gaan volgen”, aldus Roald Borré, Groepsmanager Risicokapitaal bij PMV.

Over dScribe

dScribe werd in 2021 opgericht door 5 Belgische ondernemers met steun van Ventures by delaware en imec.istart. Gericht op middelgrote en grote ondernemingen, biedt dScribe een oplossing aan om werknemers binnen bedrijven te ondersteunen in het toegankelijk maken van de beschikbare data en rapportering. In een context waarin bedrijven steeds meer investeren in data, beantwoordt dScribe 2 cruciale vragen: welke rapporten/data zijn beschikbaar binnen de organisatie en hoe kunnen deze correct geïnterpreteerd worden?

Over PMV

PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseren zij met en voor de overheid, in samenwerking met diverse partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,7 miljard euro in beheer. Voor meer informatie, zie www.pmv.eu

Over Angelwise

Angelwise is een early stage investeringsfonds dat zich er vooral op richt om startups en jonge bedrijven maximaal te ondersteunen naar een volgende fase in hun groei, liefst samen met business angels of andere early stage fondsen. De belangrijkste aandeelhouders van het fonds zijn PMV, COI, BAN Flanders en meer dan tachtig business angels. Het fonds is opgericht in 2021 en heeft ca. EUR 20 miljoen opgehaald om een ecosysteem van bedrijven te bouwen dat de digitale transformatie van de maatschappij mee kan realiseren. Voor meer informatie, zie www.angelwise.be

 Over imec.istart

Imec.istart – imec’s business accelerator – is de eerste investeerder en ondersteunende partner die tech startups helpt op te schalen. Het imec.istart programma biedt een breed scala aan diensten, zoals initiële financiële injectie (50.000 tot 250.000 EUR pre-seed financiering), persoonlijke coaching en mentoring, toegang tot technologie en kantoorfaciliteiten, toegang tot een breed (inter) nationaal netwerk van partners en investeerders en nog veel meer. Sinds de lancering in 2011 hielp imec.istart meer dan 280 tech startups op verschillende gebieden om zich te ontwikkelen tot duurzame ondernemingen. Voor meer informatie, zie www.imecistart.com

Over Ventures by delaware

Ventures by Delaware is een accelerator-, begeleidings- en fundingprogramma, waarmee Delaware 6 startende bedrijven per jaar wil ondersteunen via halfjaarlijkse oproepen. De bedrijven krijgen naast een financiering van € 100.000 in cash een gelijkaardig bedrag aan extra begeleiding. Voor meer informatie, zie www.delaware.pro/en-be/ventures

Contact

Pieter Delaere, CEO dScribe,  pieter.delaere@dscribedata.com , +32 477 78 58 59

Frank Kindt, woordvoerder PMV, frank.kindt@pmv.eu, +32 0472/420790