nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Sentea haalt 2,3 miljoen euro op voor de verder commercialisering van glasvezelsensoren

Sentea-pmv

Sentea, een toonaangevende leverancier van uitleessystemen voor glasvezelsensoren, kondigde vandaag aan met succes 2,3 miljoen euro te hebben opgehaald om zijn activiteiten verder uit te breiden. De investeringsronde wordt gesteund door haar huidige investeerders Finindus, PMV, QBIC II en Fidimec. Sentea’s fotonisch geïntegreerde technologie maakt grootschalige toepassing van glasvezelsensoren mogelijk voor een breed scala aan monitoringtoepassingen in de civiele techniek, olie & gas, duurzame energie, industrie en medische instrumentatie.

Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf zijn reeks FBG-uitleessystemen (fiber Bragg grating), ook wel interrogators genoemd, die bekend staan om hun hoge prestaties en ongeëvenaarde kosteneffectiviteit. Al meer dan een decennium wordt glasvezel sensing beschouwd als een technisch superieure technologie voor het monitoren van grote infrastructuur, olie & gas installaties en bedrijfskritische industriële activa. Met Sentea’s interrogators kunnen glasvezelsensoren economisch worden ingezet in een veel breder scala van toepassingen, waardoor gebouwen, motoren, lagers, aandrijflijnen, elektrische voertuigen, chirurgische instrumenten en nog veel meer kunnen profiteren van de voordelen van zeer nauwkeurige detectie en voorspelling van defecten, levensduurverlenging en superieure procesbesturing. De schaalbaarheid van Sentea’s ondervragers, gecombineerd met de ruimtelijke spreiding van glasvezelsensoren en hun naadloze integratie met bestaande glasvezelnetwerken, maakt glasvezelsensoren tot de ideale technologie om smart city- en smart grid-monitoringdiensten te implementeren.

Verdere groei van commerciële activiteiten

De opbrengst van deze investeringsronde zal de groei van Sentea’s commerciële activiteiten financieren en de productiecapaciteit van haar reeks FBG-ondervragingssystemen opschalen. Sentea zal blijven investeren in next-gen fiber optic sensing producten en IoT ontwikkelingen, gebruikmakend van de voordelen van haar geavanceerde silicium fotonica platform geoptimaliseerd voor sensing toepassingen.

“Onze kosteneffectieve FBG-ondervragers versnellen de adoptie van glasvezelsensoren, zowel in de traditionele civiele techniek en olie & gas toepassingen, als in de groeiende duurzame energie, industriële en medische toepassingen”, aldus Karsten Verhaegen, CEO van Sentea. “Klanten waarderen vooral onze snelle en robuuste metingen, evenals de edge computing-mogelijkheden en de naadloze integratie met hun systemen.”

Betaalbare uitleesapparatuur

“Verouderde infrastructuur en nieuwe, maar ook meer veeleisende engineering toepassingen versnellen de vraag naar geavanceerde structurele gezondheidsmonitoring oplossingen en smart-sensing oplossingen”, zegt Dirk De Boever, Head of Investments bij Finindus. “We zijn ervan overtuigd dat Sentea’s fiber sensing producten zullen bijdragen tot de levensduurverlenging van bedrijfskritische industriële activa en infrastructuur en een sleutelrol zullen spelen in het verhogen van de prestaties en functionaliteit van engineering toepassingen.”

“We zijn onder de indruk van het team van Sentea en wat ze hebben bereikt. Ze hebben voortgebouwd op de wereldvermaarde expertise van UGent en imec in siliciumfotonica en nano-elektronica om wereldwijd toonaangevende, uiterst schaalbare vezelsensoren op de markt te brengen. We zijn verheugd om met deze investering de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen”, zegt Cédric Van Nevel, Junior Partner bij Qbic II.

“Op basis van de meest geavanceerde silicium fotonica technologie is Sentea erin geslaagd om betaalbare uitleesapparatuur op de markt te brengen die in een brede waaier van marktsegmenten kan worden toegepast. Deze combinatie van een commercieel interessante positionering en internationale schaalbaarheid onderbouwt het groeipotentieel van Sentea en tegelijk de innovatieve toppositie die Vlaanderen inneemt op het vlak van fotonica. PMV is trots dat ze als first time investor dit verhaal mee ondersteunt”, zegt Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV.

Over optische vezelsensoren

Glasvezelsensoren maken gebruik van een speciale vezel die is ontworpen om de rek en temperatuur te meten op meerdere punten verdeeld over de lengte van een vezel van maximaal enkele kilometers. Een uitleessysteem, ook wel een interrogator genoemd, vangt het optische signaal van de meetvezel op en correleert dit met rek, temperatuur en afgeleide parameters zoals druk, helling, verplaatsing, trilling en zelfs stroom en de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën. De inherente voordelen van optische vezelsensoren, zoals het lichte gewicht, de kleine afmetingen, de passiviteit, de geringe demping, de ongevoeligheid voor elektromagnetische interferentie, de grote bandbreedte en de robuustheid voor omgevingsinvloeden compenseren de grote nadelen van de hoge kosten van het ondervragingsapparaat. Een stapsgewijze verlaging van de kosten van glasvezelsensor-ondervragingssystemen zal het nut van en de vraag naar glasvezelsensoren voor bewaking en procesbesturing nog verder doen toenemen.

Over Sentea

Het bedrijf werd in 2018 opgericht als een spin-off van de wereldvermaarde Photonics Research Group van de Universiteit Gent en imec om meer dan een decennium van onderzoek in siliciumfotonica en glasvezelsensoren te commercialiseren. De missie van Sentea is om civiele infrastructuur veiliger en industriële activa efficiënter te maken door een wijdverspreide toepassing van glasvezelsensoren mogelijk te maken. Dankzij de voordelen van siliciumfotonica biedt Sentea optische vezelsensoren met een hoge nauwkeurigheid, compactheid en geavanceerde functionaliteit, die kunnen worden ingezet in een breed scala van toepassingen en markten, zodat continue monitoring van structurele integriteit de standaard wordt. Sentea is in privé-handen van een consortium van investeerders, waaronder Fidimec, Finindus, PMV en QBIC II.

www.senteatech.com

Contact: Karsten Verhaegen, CEO, e-mail: karsten.verhaegen@senteatech.com

Over Imec

Imec is een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën. Imec maakt gebruik van zijn state-of-the-art R&D-infrastructuur en zijn team van meer dan 5.000 werknemers en toponderzoekers, voor R&D in geavanceerde halfgeleider- en systeemschaling, siliciumfotonica, artificiële intelligentie, beyond 5G communicatie- en sensingtechnologieën, en in toepassingsdomeinen zoals gezondheid en biowetenschappen, mobiliteit, industrie 4.0, agrovoeding, slimme steden, duurzame energie, onderwijs, … Imec verenigt wereld-industrieleiders in de halfgeleiderwaardeketen, in Vlaanderen gevestigde en internationale tech-, farma-, medische en ICT-bedrijven, start-ups, en de academische wereld en kenniscentra. Imec heeft zijn hoofdkwartier in Leuven (België), en heeft onderzoeksvestigingen in België, Nederland, Taiwan en de VS, en kantoren in China, India en Japan. In 2020 bedroegen de inkomsten (P&L) van imec in totaal 680 miljoen euro.

www.imec-int.com

Imec is een geregistreerd handelsmerk voor de activiteiten van imec International (IMEC International, een juridische entiteit naar Belgisch recht opgericht als een “stichting van openbaar nut”), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse regering), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nanoelectronics Design Center Inc.).

Over FIDIMEC

Imec ondersteunt, via haar dochteronderneming FIDIMEC NV, de oprichting van spin-off bedrijven, zowel via directe investeringen, als via imec.xpand.

Over Finindus

Finindus is een investeringsmaatschappij gesteund door ArcelorMittal en Vlaanderen en gelinkt aan OCAS, een metaalonderzoekscentrum van wereldklasse met campussen in Zelzate en Zwijnaarde (België). Finindus verstrekt start- en groeifinanciering en managementondersteuning aan innovatieve bedrijven die actief zijn in materialen, materiaalverwerking, duurzame productie en industrie 4.0. www.finindus.be

Over de Universiteit Gent

De Universiteit Gent werd opgericht in 1817 en is vandaag een van Europa’s toonaangevende instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek in het Nederlandse taalgebied. Ze omvat elf faculteiten die onderwijs aanbieden dat wordt aangestuurd door haar innovatief onderzoek in de vele wetenschappelijke disciplines. Gelegen in Vlaanderen, België, het culturele, politieke en economische hart van Europa, is de Universiteit Gent een actieve partner in tal van nationale en internationale onderwijs-, wetenschappelijke en industriële samenwerkingsprojecten. De Universiteit Gent (UGent) is een top 100-universiteit in de Shanghai-ranking en een van de grootste Belgische universiteiten. Gelegen in Vlaanderen, België, het culturele, politieke en economische hart van Europa, is de Universiteit Gent een actieve partner in nationale en internationale educatieve, wetenschappelijke en industriële samenwerkingsprojecten. Onze organisatie zet zich in voor onderzoek en innovatie met meer dan 5.500 onderzoekers actief in een brede waaier van de levens-, fysische en sociale wetenschappen. UGent TechTransfer en UGent Business Development Centers, zoals NB-Photonics, ondersteunen onderzoekers bij het ontwikkelen van baanbrekende wetenschap om innovaties naar de markt te brengen.

De onderzoeksgroep Fotonica van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur is een van Europa’s toonaangevende groepen op het gebied van fotonische integratie en siliciumfotonica. De groep is geassocieerd met imec en telt 80 onderzoekers, waaronder zes ERC-begunstigden. De Photonics Research Group maakt deel uit van het Center for Nano and Biophotonics – NB-Photonics – een multidisciplinair platform voor onderzoek en technologieoverdracht dat de middelen en knowhow van 23 professoren uit vier verschillende faculteiten bundelt.

Contact: Eva Ryckeboer, business developer NB-Photonics, Universiteit Gent, eva.ryckeboer@ugent.be

Over PMV

PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij die vorm geeft aan de toekomst van de Vlaamse economie.  Ze financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start en brengt ze naar groei en globalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een businessplan en een sterk managementteam via kapitaal, leningen en waarborgen. Een ervaren en gemotiveerd team van professionele investeringsmanagers zet zich dag in dag uit in om welvaart en welzijn te creëren in Vlaanderen. PMV beheert een portefeuille van 1,35 miljard euro.

Over Qbic II

Qbic is een interuniversitair fonds dat investeert in spin-offs en in jonge innovatieve ondernemingen die een technologische band hebben met de universiteiten en kenniscentra die bij Qbic zijn aangesloten. Qbic wordt beheerd door een onafhankelijk team van deskundigen op het gebied van investeringen en management. Met ongeveer 100 miljoen euro aan middelen is Qbic een van de grootste spin-off fondsen in Europa. Qbic I ging in 2012 van start en wees al zijn middelen toe aan 18 ventures. Qbic II bevindt zich nu in zijn laatste investeringsjaar en heeft tot dusver een portefeuille van 17 investeringen opgebouwd.

www.qbic.be