nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Startlening voor kledingverhuurplatform Dressr

dressr-pmv

Via het digitale kledingplatform Dressr kunnen consumenten vanaf 39 euro per maand een abonnement nemen op kledingstukken van Belgische modemerken om zo variatie te brengen in hun garderobe. Door het aantal draagbeurten per kledingstuk te verhogen en de levensduur van elk item te maximaliseren, wil oprichtster Caroline Baeten een positieve ecologische impact maken én lokale ontwerpers een duwtje in de rug geven. Met een Startlening van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV wil de onderneemster het bereik van het platform vergroten.

Caroline Baeten zocht jarenlang naar een manier om haar liefde voor mode, bezorgdheid over de planeet en zin voor ondernemen te verzoenen. Met Dressr creëerde ze een digitaal kledingplatform dat abonnementen aanbiedt op kleren van Belgische modemerken. “Ik wilde iets oprichten dat de modesector op een positieve manier verandert”, zegt Baeten.

Consumenten kunnen zich abonneren en zo maandelijks variatie brengen in hun garderobe (2 tot 4 stuks, vanaf 39 euro per maand) op een verantwoorde manier: ze selecteren een kledingstuk, ontvangen het thuis en kunnen het gedurende 25 dagen dragen, waarna het item kan worden gekocht, langer kan worden gehouden of worden teruggestuurd. Dressr maakt ze schoon en repareert ze eventueel om ze ter beschikking te stellen van de volgende huurder.

“Door het aantal draagbeurten per kledingstuk te verhogen en de levensduur van elk item te maximaliseren, willen we een positieve ecologische impact maken. Volgens een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) slagen we in dat opzet”, aldus Baeten.

Circulaire economie

Voor modemerken is het platform een extra distributiekanaal en een bijkomende kans om actief te zijn in de circulaire economie. “Zeker voor jonge modemerken is Dressr bovendien een kans op meer visibiliteit en verkoop”, weet Baeten. Ten slotte is het platform en antwoord op de stockproblematiek bij heel wat merken: de opslag van niet verkochte items kost immers geld. Dressr koopt de kledingstukken niet aan: het platform houdt de kledingstukken zes maanden, waarna ze door de merken in het reguliere circuit worden geïntroduceerd of aan een kringloopwinkel worden geschonken.

Lokaal aanbod

Een marktonderzoek voor ze met Dressr van start ging, leerde Baeten dat meer dan 40% van de vrouwelijke kledingkopers bereid is om een maandabonnement voor kleding af te sluiten en nogmaals 40% het in overweging neemt. Na een succesvolle testfase heeft het platform ondertussen al verschillende betalende gebruikers. Hoewel er een groeiend aanbod is op de de tweedehandsmarkt, wil Dressr zich onderscheiden door een sterk en exclusief lokaal aanbod. Ook de aankoopoptie is bij Dressr een troef.

Startlening

Om het platform op te schalen en de bekendheid ervan te vergroten, doet de onderneemster een beroep op een Startlening van PMV/z, het submerk van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV voor gestandaardiseerde financieringsoplossingen. Isabelle De Wit, kredietanalist bij PMV/z, gelooft in de toekomst van het jonge bedrijf: “Het platform van Dressr is het antwoord op een nood in de markt en overtuigde al verschillende klanten. Het is nu, na de eerste markttractie, zaak om zo snel mogelijk een groter bereik op te bouwen. De schaalbaardheid van de dienst is daarbij alvast een troef. Wij geloven zowel in het platform als in het team, en ondersteunen het verhaal van Dressr dan ook met een Startlening.”

Meer info

Caroline Baeten, zaakvoerder Dressr, caroline@dressr.be, 0472-552.718