nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Twikey, eerst partners, dan geld

14 sep 2017
twikey-pmv

Twikey werd in 2013 opgericht. Het bedrijf automatiseert domiciliëringsprocessen en is een cruciale schakel tussen bedrijven, particulieren, en banken voor het digitaal tekenen van SEPA-mandaten (Single Euro Payments Area). Dat laatste laat u toe om op een eenvormige manier betalingen uit te voeren in meer dan dertig landen.

De oprichters van Twikey, Dominique Adriansens (CEO) en Koen Serry (CIO) hadden hun sporen in de bankwereld ruimschoots verdiend. Dominique werkte vijftien jaar lang aan de software voor Isabel, het Belgische bancaire systeem voor bedrijven. Koen had al meer dan twaalf jaar ervaring achter de kiezen bij Unisys, IBM, Isabel, Belgacom en SecurIT. Samen werkten ze aan Isabel en Zoomit, een online-applicatie waarmee je digitaal facturen kan beheren en betalen.

dominique-adriansens-twikey-pmv
koen-serry-twikey

Nieuwe regelgeving

Met de invoering van nieuwe Europese regelgeving, de zogenaamde “Payment Services Directive” (PSD) ontstonden er ook opportuniteiten voor bancaire domiciliëring, die andere kleine, hippe fintech-spelers links lieten liggen. De kansen waren er dus, maar enkel en alleen als ook de banken wilden meestappen in het verhaal.

Bruno Koklenberg (Belfius): “Toen Twikey vier jaar geleden werd opgericht, in 2013, hadden de banken nog de neiging om alles in huis te doen. Met Twikey konden wij heel wat expertise makkelijk importeren. We hadden bovendien al wat ervaring opgebouwd met onze innovatieve onkostensoftware Xpenditure. Vanuit onze open visie zagen we hoe fintech complementair kon zijn aan onze activiteiten. We konden immers niet alles zelf doen en sowieso zijn kleine bedrijven flexibeler. Onze samenwerking met Twikey was de eerste in zijn soort in België en gaf ons als bank ook een mooi visitekaartje.”

Dominique Adriansens (Twikey): “Omwille van onze voorgeschiedenis kenden wij zowat elke bank in Vlaanderen en was er het nodige vertrouwen in ons kunnen. Voor onze fundraising zijn we eerst te rade gegaan bij de traditionele Family, Friends en Fools. Dan zijn we een ‘partnerschap zonder centen’ aangegaan met Belfius. Dat was een belangrijke eerste stap om het potentieel van ons product te bewijzen en het was voor beide partijen een win-winsituatie. Twikey was immers complementair aan de diensten van de bank en versterkte de domiciliëringen bij Belfius. We konden bovendien ook al uitpakken met een aantal belangrijke klanten, zoals Standaard Boekhandel, De Persgroep en Weight Watchers. Met een goed product, de juiste partners en veel vertrouwen is het dus perfect mogelijk om als bedrijf je eerste stappen te zetten zonder, of toch met heel weinig geld.

Het is pas nadien dat we de financieringsmarkt beetje bij beetje hebben verkend en dat we met een aantal risicokapitaalfondsen hebben gesproken. Daardoor kwamen we uiteindelijk terecht bij de business angels van BAN Vlaanderen en het Ark Angel Activator Fund, een samenwerking tussen PMV, ING België en BAN Vlaanderen. PMV heeft ons toen ook een achtergestelde lening verstrekt waardoor we in totaal 1 miljoen euro ophaalden om onze groei in België en Nederland aan te zwengelen.

We hebben bij Twikey zelf de selectie gemaakt van potentiële investeerders. De moeilijkheid bij het ophalen van fondsen is immers om een goede match te vinden met investeerders die de business kennen en begrijpen. Dat is moeilijk te vinden en vraagt soms om blind vertrouwen. De back-up van Belfius was een grote steun om ook investeerders te overtuigen.

In Nederland groeien we nu zelfs vier keer zo snel als in België. Maar ook Duitsland, Frankrijk en Spanje liggen in het vizier. De potentiële markt is dus enorm. Bedenk bijvoorbeeld dat er in België alleen al zo’n 14.000 bedrijven een beroep doen op domiciliëringen. Dat is goed voor maar liefst 31 miljoen individuele mandaten. In Nederland zijn er dat 140 miljoen en in Duitsland 600 miljoen. Als je dan weet dat er in Europa zo’n 550.000 bedrijven zijn, dan is het potentieel voor elektronische domiciliëringen gigantisch.

Geloofwaardigheid in de markt

Bruno: “De deelname van Belfius aan de opstart van een nieuwe fintech-speler creëerde geloofwaardigheid in de markt. Onze samenwerking met Twikey is heel positief want het bedrijf is complementair aan de bank, die nu een complete financiële oplossing kan aanbieden aan de klant. Dat is imagoversterkend en wervend voor beide partijen.

We mogen ook niet vergeten dat er vier jaar geleden nog helemaal geen sprake was van een fintech-hype zoals nu. Met Xpenditure en Twikey beten wij de spits af. Wij zagen dat toen als een manier om onze producten te differentiëren en om van ‘een plus een’ drie te maken.

Geleidelijk aan hebben wij onze activiteiten dan ook uitgebreid met onze deelname aan het fintech-ecosysteem B-Hive en met de start-up-accelerator The Birdhouse. Belfius heeft trouwens ook een eigen fintech-studiedepartement dat onder meer werkt aan robotisering en dat zelf ontwikkelde technologie naar de markt brengt in het buitenland. Belfius is dan ook de snelste digitale groeier op de Belgische markt. En die trein is niet meer te stoppen.”

De toekomst ziet er dan ook veelbelovend uit. Dominique: “Wij willen met Twikey eerst en vooral verticaal en horizontaal groeien in Europa. Binnenkort komt de volgende stap, “PSD2” eraan. Het gaat om nieuwe Europese regelgeving die individuele rekeningen zal openstellen. De banken moeten daarbij een stuk van hun gegevens vrijgeven, waardoor er meer fintech-spelers op de markt zullen komen. De banken zullen ook moeten zorgen voor toegang tot de rekeningen en betalingen mogelijk maken via apps van derden, zoals bijvoorbeeld met een Delhaizekaart.”

Bruno: “Die digitale ontwikkelingen zullen het bankenlandschap grondig veranderen. Voor onze retailklanten zetten we bijvoorbeeld volop in op een omnichannel-Mobile First-benadering, die complementair is aan ons kantorennet. Dat betekent dat de klant altijd dezelfde ervaring moet hebben wanneer hij of zij in contact komt met de bank, ongeacht of dat via het kantoor, de telefoon, het pc-bankieren, het mobiel bankieren of de sociale netwerken is. Mobile First betekent dat de nieuwe toepassingen van de bank erop gericht zijn om die eerst via smartphone of tablet uit te voeren. We stellen immers vast dat steeds meer klanten mobiel bankieren. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om onze klantenbenadering te personaliseren. En ook chatboxen lijken deel te zullen uitmaken van de toekomst.”

Neem ook een kijkje op de website van Twikey.