nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Uitbreiding Winwinlening operationeel

uitbreiding-winwinlening-pmv

Met de publicatie in het staatsblad, volgend op de goedkeuring in het Vlaams parlement, wordt de uitbreiding van de Winwinlening operationeel. Vrienden en familieleden van ondernemers kunnen via de Winwinlening fiscaalvriendelijk investeren in kmo’s. Voortaan kunnen zij tot 75.000 euro in plaats van 50.000 euro lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar in plaats van 8 jaar nu. Kmo’s kunnen tot 300.000 euro in plaats van 200.000 euro lenen via de formule.

Met de Winwinlening moedigt de Vlaamse overheid sinds 2006 particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Ook voor vzw’s als sportclubs of sociaal-culturele verenigingen is het een interessante manier om kapitaal te verzamelen. Investeerders ontvangen een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande kapitaal. Het aantal Winwinleningen piekte vorig jaar. 2.630 dossiers werden geregistreerd — een record — resulterend in 62,52 miljoen euro aan leningen. “Sinds 2011 kunnen ook niet-starters een beroep doen op de Winwinlening, wat de volumes sterk heeft doen toenemen. De groei heeft zich ook in de eerste vijf maanden van dit jaar voortgezet. Op 31 mei 2020 waren voor dit jaar al 1.347 leningen geregistreerd, ruim 200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar”, aldus Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsfinanciering bij PMV, dat via submerk PMV/z de werking van de Winwinlening coördineert.

EXTRA KAPITAAL

De uitbreiding van de Winwinleningen, die eerder door de Vlaamse regering werd aangekondigd, past in het arsenaal aan maatregelen om de Vlaamse economie door de coronacrisis te loodsen. Heel wat bedrijven zijn immers op zoek naar extra kapitaal. Om die ondernemingen te ondersteunen, breidt de Vlaamse regering de bestaande Winwinlening uit. De maatregel moet volgens minister van Economie Hilde Crevits bovendien helpen het spaargeld van de Vlaming te activeren. Na de goedkeuring in het Vlaams parlement werd de uitbreiding vandaag gepubliceerd in het Belgisch staatsblad en is ze operationeel vanaf morgen. Voortaan kunnen particulieren tot 75.000 euro (in plaats van 50.000 euro) lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar in plaats van 8 jaar nu. Kmo’s kunnen tot 300.000 euro in plaats van 200.000 euro lenen via de formule. Ook kleine aandeelhouders kunnen voortaan als kredietgever optreden.

OPERATIONEEL

Filip Lacquet: “Met de publicatie in het Belgisch staatsblad kunnen wij onze platformen aanpassen in functie van de hogere plafonds en flexibelere looptijden. De afgelopen maanden hebben wij deze operatie voorbereid. Vanaf morgen al zijn wij klaar om nieuwe leningen te registeren volgens de nieuwe modaliteiten. De verruiming geldt overigens alleen voor nieuwe contracten gesloten na de publicatie van het decreet. Voor het verhoogde eenmalige belastingkrediet (van 30% naar 40%) en de mogelijkheid tot verlenging van de looptijd en uitstel van betaling (maximum 2 jaar) met behoud van het fiscale voordeel is het nog wachten op uitvoertingsbesluiten”, weet Filip Lacquet.

Meer info  vind je op de site van PMV/z.