nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

V-Bio Ventures lanceert zijn tweede fonds met een eerste closing op 78 miljoen euro

4 feb 2021
v_bio_ventures-pmv

V-Bio Ventures (V-Bio) kondigt vandaag de eerste closing aan van V-Bio Fund 2 op 78 miljoen euro (95 miljoen dollar). Met zijn tweede fonds zet V-Bio Ventures naadloos zijn investeringsactiviteiten verder in startende en jonge Europese life sciences bedrijven.

V-Bio Ventures zet zijn vruchtbare samenwerking voort als voorkeurspartner van VIB, het in België gevestigd instituut voor biotechnologie dat behoort tot de meest toonaangevende onderzoeksorganisaties ter wereld. VIB heeft een sterke reputatie opgebouwd in fundamenteel en translationeel biowetenschappelijk onderzoek en heeft een indrukwekkend trackrecord in het opzetten van succesvolle start-ups.
Het nieuwe fonds bouwt voort op de succesvolle investeringsstrategie van V-Bio Fund 1, gelanceerd in 2015. Investeringen van V-Bio Fund 1 hebben geresulteerd in:
– de oprichting van nieuwe start-up bedrijven die wetenschappelijke ontdekkingen omzetten in innovaties die de samenleving ten goede komen, waaronder Aphea.Bio, Augustine Therapeutics en AgomAb;
– de groei en internationalisering van bedrijven zoals Orionis Biosciences, Confo Therapeutics en Precirix;
– nieuwe experimentele behandelingen die beschikbaar worden voor patiënten, ontwikkeld door bedrijven als Oxular, Syndesi Therapeutics en ExeVir.

Het doel van V-Bio Fund 2 is om nieuwe bedrijven te creëren die een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door innovaties te ontwikkelen rond twee assen: effectieve medicijnen voor tot nog toe onbehandelbare ziekten, en technologieën voor het verduurzamen van de landbouw. Het fonds ondersteunt bedrijven die ofwel zijn toegespitst op één welbepaald doelproduct, ofwel gebaseerd op een breed gedifferentieerde technologieplatform. V-Bio is actief in heel Europa, met speciale aandacht op de oprichting van bedrijven in België.

De meeste investeerders in V-Bio Fund 1 hebben zich weer aangemeld voor V-Bio Fund 2, dat in omvang het eerste fonds al heeft overschreden. V-Bio Fund 2 wordt gesteund door een breed scala aan investeerders, met het Europees Investeringsfonds (EIF) als hoeksteeninvesteerder, aangevuld door institutionele investeerders, academische dotatiefondsen en family offices.

Shelley Margetson treedt toe tot V-Bio als Managing Partner, en brengt een expertise mee die complementair is aan de solide wetenschappelijke achtergrond en rijke ervaring met financiering en bedrijfsopbouw van de bestaande teamleden. Margetson is een ervaren Senior Executive die sinds 2001 voor meerdere Europese biotechnologiebedrijven heeft gewerkt, waaronder Merus (MRUS), dat in 2016 met Margetson als CFO zijn entree maakte op de Nasdaq. Haar financiële expertise en knowhow op het gebied van het afsluiten van transacties zullen bijdragen tot de verdere groei van het fonds en de respectievelijke portefeuilleondernemingen van V-Bio.

Christina Takke en Willem Broekaert, Founding Managing Partners van V-Bio, verklaarden: “We zijn heel blij met de succesvolle eerste closing van ons tweede fonds. Dit was niet mogelijk geweest zonder het vertrouwen en de steun van onze investeerders. De combinatie van een exclusieve toegang tot topwetenschap en de expertise van ons team in het opzetten van startende bedrijven is een belangrijke onderscheidende factor gebleken voor V-Bio.”

Shelley Margetson, Managing Partner van V-Bio, voegde toe: “Ik ben verheugd om me bij zo’n ervaren organisatie aan te sluiten. Het trackrecord van V-Bio door de jaren heen is indrukwekkend en ik kijk ernaar uit om een waardevolle bijdrage aan het fonds te leveren door zowel de ontwikkeling van de start-ups alsook de investeringsportefeuille te ondersteunen.”

Jérôme Van Biervliet, Managing Director bij VIB, lichtte toe: “VIB feliciteert het V-Bio-team met de eerste closing van het tweede fonds en kijkt ernaar uit om de samenwerking voort te zetten. Als medeoprichter van V-Bio Ventures, en dankzij hun talrijke investeringen in start-ups van VIB, hebben we een bevoorrechte relatie opgebouwd. We zijn getuige geweest van de ontwikkeling van V-Bio Ventures tot een sterke kracht in ons biotech-ecosysteem met een meerwaarde buiten alle verwachting. Naast hun financiële draagkracht zijn hun wetenschappelijke expertise, marktfeedback en uitgebreide netwerk van cruciaal belang voor VIB.”

Alain Godard, Chief Executive van het EIF: “We zijn erg blij met de eerste closing van V-Bio Fund 2, een bewijs van het harde werk en het succes van het eerste V-Bio fonds. Het ondersteunen van baanbrekend onderzoek, met name op het gebied van de biowetenschappen, en de omzetting daarvan in een levensvatbare onderneming, is essentieel voor het realiseren van het innovatiepotentieel van Europa en het veiligstellen van het concurrentievermogen van onze economie. Dit is iets waar het EIF groot belang aan hecht en het verheugt ons dan ook dat we aan dit initiatief kunnen bijdragen.”

Koenraad van Loo, Managing Director FPIM: “De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij is verheugd om deel te nemen aan het tweede initiatief van V-Bio, dat perfect past binnen het investeringskader van FPIM. Het team heeft in het verleden al bewezen over de nodige competenties te beschikken om de juiste partijen rond de tafel te krijgen en de startende bedrijven naar een hoger niveau te leiden. We zijn ervan overtuigd dat V-Bio Fund 2 zal bijdragen aan het stimuleren van innovatief ondernemerschap en het creëren van hooggekwalificeerde banen, die onmisbaar zijn voor het biotech-ecosysteem en de welvaart van de Belgische economie.”

Michel Casselman, CEO van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV: “We kijken uit naar de verderzetting van de samenwerking met het uitgebreide V-Bio Ventures-team. Wij achten de Vlaamse life sciences sector, uitgegroeid tot de leidende hub van de Europese life sciences industrie, van het allergrootste belang voor de economische ontwikkeling in Vlaanderen. We erkennen het belang van innovatie en waardecreatie door bedrijven die nieuwe oplossingen aanbrengen voor onvervulde medische behoeften of voor verduurzaming van de landbouw. Toegang tot financiering is van essentieel belang voor de oprichting van bedrijven in de gezondheidszorg of in de duurzame landbouw. We zijn dan ook verheugd om weer te participeren in het nieuwe fonds, na onze succesvolle investering in V-Bio Fund 1.”

OVER V-BIO VENTURES

V-Bio Ventures (www.v-bio.ventures) is een onafhankelijke durfkapitaalonderneming, gespecialiseerd in het ontwikkelen en financieren van jonge, innovatieve life sciences bedrijven. V-Bio Ventures werd opgericht in 2015 en werkt nauw samen met het in België gevestigde VIB, een van ’s werelds meest toonaangevende onderzoeksinstituten in de biowetenschappen. Het fonds investeert in heel Europa in startende bedrijven met een hoog groeipotentieel die gericht zijn op transformationele innovaties n de biotech-, farmaceutische en landbouwsector.

De belangrijkste investeerder van V-Bio Ventures is het Europees Investeringsfonds (EIF). De bijdrage van het EIF wordt ondersteund door InnovFin Equity, met de financiële steun van de Europese Unie via financiële instrumenten in het kader van Horizon 2020, en door het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) dat is opgericht in het kader van het investeringsplan voor Europa. Het doel van het EFSI is om productieve investeringen in de Europese Unie te ondersteunen en een betere toegang tot financiering te waarborgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

V-Bio Ventures
Christina Takke, +31 654982441, christina.takke@v-bio.ventures
Willem Broekaert, +32 473422028, willem.broekaert@v-bio.ventures
Shelley Margetson, +32 468 097 099, Shelley.margetson@v-bio.ventures