nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Swave haalt 7 miljoen euro op om levensechte 3D-ervaringen naar de metaverse te brengen

Swave Photonics, een nieuwe spin-off van imec en VUB, heeft een eerste kapitaalronde van 7 miljoen euro afgerond. De investering zal worden gebruikt om immersieve 3D HXR-technologie op de markt te brengen. Deelnemende investeerders aan de kapitaalronde zijn onder meer imec.xpand, het Flanders Future Techfund (FFTF) en QBIC.

De vraag naar technologie voor eXtended Reality (XR) neemt enorm toe, onder meer door de snelle opkomst van de ‘metaverse’. Dat is een soort 3D-versie van het internet, waarin mensen virtueel verbonden worden met de omgeving, met objecten en met elkaar. Headsets voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR) kunnen zo’n virtuele 3D-wereld simuleren, maar de heilige graal voor de metaverse zijn virtuele 3D-beelden (of holografieën) die met het blote oog te zien zijn.  De HXR-technologie (Holografische eXtended Reality) van Swave maakt dit mogelijk via miljarden kleine, dicht opeengepakte pixels.

“Met Swave willen we de holografische technologie bouwen die nodig is om de metaverse tot leven te brengen,” zegt Theodore Marescaux, CEO en oprichter van Swave Photonics. “Swave’s HXR pixel-technologie zal de manier veranderen waarop we beelden en video’s ervaren. Mensen van overal ter wereld zullen kunnen deelnemen aan meeslepende videoconferenties en een 3D-ervaring beleven alsof ze samen aan een vergadertafel zitten.”

Breed scala aan toepassingen

Swave’s HXR-technologie richt zich op een breed scala aan toepassingen: niet alleen metaverse-platformen maar ook 360-graden holografische muren, 3D-gaming, AR/VR/XR-brillen, videoconferenties en displays voor voertuigen of voor in de ruimtevaart. De Swave-technologie zal daarnaast ook holografische headsets mogelijk maken die meeslepende 3D AR/VR/XR-ervaringen bieden met zeer hoge resolutie, scherptediepte en kijkhoeken van 180 tot 360 graden, en dat alles zonder de hoofdpijn die sommige gebruikers ervaren met conventionele headsets.

Door gebruik te maken van CMOS-chiptechnologie maakt de nieuwe spin-off van imec schaalbare en dus kostefficiënte oplossingen mogelijk.  Swave biedt grote chipversies (2 cm x 2 cm) aan voor high-end holografische displaytoepassingen en piepkleine versies van 0,5 cm x 0,5 cm voor ultralichte draagbare toestellen. De eerste HXR-chipsamples zullen naar verwachting in 2023 beschikbaar zijn voor massaproductie. Toekomstige versies van HXR-chips zullen worden geoptimaliseerd voor andere opkomende AR/VR/XR-toepassingen. Swave wil daarvoor samenwerken met AR/VR/XR- en metaverse-platformen van techbedrijven.

Disruptor voor immersieve 3D-schermen

“Swave zal zeer innovatieve technologie op de markt brengen die we bij imec al meer dan vijf jaar aan het ontwikkelen zijn”, zegt Luc Van den hove, CEO van imec. “Onze R&D-programma’s en investeringen resulteerden al in een uitgebreide patentenportfolio waarmee Swave zich internationaal kan onderscheiden.  We hebben er veel vertrouwen in dat Swave, dankzij de voortdurende ondersteuning van onze teams en ons ecosysteem, een van de grootste disruptors kan worden voor immersieve 3D-schermen en dus een belangrijke versneller voor toepassingen zoals de metaverse.”

“Onze investering in Swave is een blijk van ons vertrouwen in de holografische pixel-technologie,” zegt Peter Vanbekbergen, partner in imec.xpand. “We zijn ervan overtuigd dat Swave een antwoord biedt op de huidige uitdagingen in AR/VR waardoor het de metaverse-markt van 93 miljard dollar kan bedienen.”

“Swave vormt een fantastische toevoeging aan de groeiende reeks van bedrijven die Vlaanderen op de wereldkaart van de deeptech-industrie zet”, zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Economie en Innovatie. “Dergelijke innovators, die de bakermat vormen van de toekomstige Vlaamse welvaart, moeten we alle financiële kansen bieden om internationaal door te kunnen groeien. We zijn daarom trots om te zien dat het Flanders Future Technology Fund (FFTF) in een veelbelovende onderneming als Swave haar eerste investering heeft kunnen realiseren, in nauwe samenwerking met deeptech-investeerders. De missie van het FFTF is immers om de baanbrekende technologieën die onze kenniscentra ontwikkelen versneld naar de markt te brengen. En dat is precies wat we met deze investering in Swave doen.”

Over Swave

Swave Photonics is een fabless halfgeleiderbedrijf dat holografische chips ontwerpt en op de markt brengt op basis van gepatenteerde diffractieve fotonica-technologie. Haar missie is om de metaverse tot leven te brengen en displayfabrikanten en contentmakers in staat te stellen de visualisatiemarkt te disrupten met meeslepende, levensechte holografische displays met ultrahoge resolutie. Swave wil een wereld waarin holografische displays iedereen de kracht geven om het onmogelijke te visualiseren, samen te werken en meer te bereiken. www.swave.io

Over het Flanders Future Tech Fund

Het Flanders Future Tech Fund is een early stage financieringsfonds dat wil inspelen op de financieringsnoden van vroege technologie-initiatieven van de SOC’s, universiteiten en Vlaamse speerpuntclusters, en ook van private partijen. Met de investeringen wil het Flanders Future Tech Fund inzetten op de valorisatie van technologie die door Vlaamse bedrijven is ontwikkeld, met bijzondere aandacht voor de speerpuntdomeinen Zorg en welzijn, Digitale transformatie en Klimaat & Duurzaamheid. Het Flanders Future Tech Fund heeft een fondsgrootte van 75 miljoen euro en kan financieringen aangaan van 0,5 tot 5 miljoen euro. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV werd aangeduid voor het operationeel en fiduciair beheer van het Flanders Future Tech Fund.

Over imec

Met meer dan 5.000 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, … Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imecs onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer.

Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector, overheden en bedrijven in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren.

Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland en de VS, en vertegenwoordiging in China, Taiwan, Japan en India. In 2021 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 732 miljoen euro.

Meer informatie: www.imec.be

 

Contact: Frank Kindt, woordvoerder PMV, frank.kindt@pmv.eu, 0472/420790