Animab
De antibioticabehoefte in de veeteelt beperken is goed voor de dieren, de mensen en de maatschappij.
Alain Wille, CEO
Minder antibiotica voor biggen
Het Gentse Animab werkt sinds 2020 aan medicatie tegen speendiarree bij biggen als duurzaam alternatief voor antibiotica. Het bedrijf haalde vorig jaar 10 miljoen euro kapitaal op om haar eerste product verder te ontwikkelen en mikt op een Europese goedkeuring tegen eind 2024. De investeringsronde werd geleid door het interuniversitair zaai- en groeifonds Qbic III maar ook de bestaande investeerders, waaronder PMV, deden mee.
Start-up Animab zal de opgehaalde fondsen aanwenden om haar eerste product naar de markt te brengen en nieuwe antistofproducten voor diergezondheid aan haar portfolio toe te voegen. Het bedrijf ontwikkelde daarvoor, samen met o.a. het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), een gepatenteerd en schaalbaar technologieplatform dat het mogelijk maakt — op een duurzame manier — om efficiënte en betaalbare oplossingen aan te bieden voor de controle van infecties in het maag-darmstelsel bij nutsdieren. De oraal toegediende antistoffen zijn ontworpen om de gezondheid, het welzijn en de groei van de dieren te verbeteren door specifieke ziekteverwekkers onder controle te brengen.
Speendiarree
Het eerste product van Animab bestaat uit monoclonale antistoffen, specifiek ontworpen voor de controle van enterotoxigene Escherichia coli (ETEC), de belangrijkste verwekker van speendiarree bij biggen. Die aandoening komt vooral voor wanneer biggen niet meer bij de zeug zitten en overstappen van moedermelk (met daarin maternale antistoffen) naar vaste voeding in een nieuwe stalomgeving. In die stressvolle periode zijn de dieren het kwetsbaarst voor virussen en bacteriën. Naar schatting heeft een kwart tot de helft van de biggen jaarlijks last van speendiarree (die zelfs tot sterfte kan leiden). Het Animab-product wordt in poedervorm aan het biggenvoeder of aan het drinkwater toegevoegd en heeft dezelfde werking als moedermelkantistoffen.
Duurzame landbouw
Animab is erin geslaagd om aan te tonen dat haar preventieve medicatie in staat is om diarree en bijgaande ziektesymptomen te voorkomen en gaat het product verder ontwikkelen om een goedkeuring tot verkoop te verkrijgen. Het medicijn zal niet alleen bijdragen aan de controle van de ziektesymptomen maar ook de nutsdierenproductie duurzamer maken. De landbouw heeft immers oplossingen nodig die helpen om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen. Varkenshouders gebruikten vroeger onder andere zinkoxyde ter preventie van speendiarree, maar dat werd door Europa verboden vanwege de belasting op het milieu. Zij hebben met het eerste Animab-product niet alleen een duurzaam maar ook een betaalbaar alternatief voor antibiotica.
Grote interesse
Animab hoopt op een Europese goedkeuring tegen eind 2024 voor haar medicatie tegen speendiarree. Gezien de nood aan werkzame en duurzame alternatieven voor zinkoxide is er bij veeartsen en boeren al grote interesse in Animabs eerste kandidaatgeneesmiddel. Later wil Animab met zijn gepatenteerde technologieplatform ook medicatie ontwikkelen tegen andere maag-darminfecties bij dieren door, bijvoorbeeld, salmonella of het rotavirus. Maar om medicatie te ontwikkelen tegen die aandoeningen is de weg nog lang.
- ActiviteitEetbare antistoffen voor dieren
- Instap2020
- LocatieGent
- Websitehttps://www.animab.com/