nl
Nieuwsbrief
Cases

Borit

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Exits equity investments
Borit

Het samengaan met Weifu zorgt er voor dat Borit in de hoogste klasse kan blijven meespelen nu grotere industriële spelers zich in toenemende mate positioneren in de waterstofeconomie. We hebben er vertrouwen in dat Borit zich, naast het Deense IRD, verder duurzaam zal ontwikkelen en een hoeksteen zal zijn van de brandstofcelactiviteiten van Weifu. Zo zal ook de bijdrage van Borit aan een groenere toekomst worden gemaximaliseerd.

Dirk De Boever, Hoofd Investeringen bij Finindus en voorzitter van de Raad van Bestuur van Borit

Borit produceert en commercialiseert metalen bipolaire platen voor brandstofcellen (“fuel cells”) die vanuit waterstof elektriciteit generen. Borit heeft haar hoofdkantoor en productie-eenheid in Geel. Het bedrijf won de ‘Factory of the Future Award 2018’ uitgereikt door Agoria als erkenning voor haar doorgedreven investeringen in digitalisering, slimme processen en producten en productie op wereldniveau.

Borit werd in 2010 opgericht door OCAS, Finindus en Borit Leichtbau-Technik GmbH om een unieke hydroform-technologie industrieel op te schalen en commercieel in te zetten voor het vervormen van zeer dunne metaalplaten.

Om zijn leidinggevende positie in deze wereldwijde markt te kunnen handhaven en verdere groei te realiseren staat Borit voor belangrijke uitdagingen: verder opschalen met inbegrip van het opzetten van een productievestiging in China en het verder uitbreiden van haar positie in de waardeketen. Hiervoor zijn gerichte partnerships en aanzienlijke investeringen nodig.

Om deze groeiambities te ondersteunen werd in 2019 de zoektocht opgestart naar een sterke, strategische en industriële partner. Van de initieel gecontacteerde kandidaat-partners, kwam de interesse uiteindelijk vooral van Aziatische partijen.

Uiteindelijk werd slechts één partij weerhouden die een sterke complementaire en strategische fit met Borit kon aantonen: Weifu High Technology Group. De onderneming is beursgenoteerd en voor 14% in handen van het Duitse Robert Bosch GmbH, de tweede grootste aandeelhouder.

Partners in ambitie bij Borit

Eind 2014, nadat Borit de keuze had gemaakt om zich volop toe te leggen op componenten voor brandstofcellen en electrolysers, trad PMV toe tot het kapitaal om samen met Finindus het industrieel investeringsprogramma mee te helpen realiseren. Er volgden nog verschillende financieringsrondes, die resulteerden in een verdere uitbreiding van het aanbod,  en de technologische expertise, de productiecapaciteit en de Vlaamse tewerkstelling.

Weifu High Technology Group, de overnemer van Borit, wil de Europese en Noord-Amerikaanse markt ook na de overname blijven bedienen vanuit de vestiging in Geel. De Chinese markt zal door Weifu vanuit een nieuwe Chinese productie-eenheid worden bediend.  Weifu geeft ook aan de vestiging in Geel verder als technologiecentrum te willen uitbouwen.

Investeringsteam

Roald Borré Groepsmanager Risicokapitaal roald.borre@pmv.eu +32 (0) 2 274 63 71
Dany Vandevelde Principal investeringsmanager Dany.Vandevelde@pmv.eu +32 (0)2 274 63 85