nl
Nieuwsbrief
Cases

BubblyDoo: gepersonaliseerde kinderboeken

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Startlening
  • Starten
Startlening BubblyDoo

Het verhaal van BubblyDoo startte toen Toine Habets een gepersonaliseerd verhaaltje wilde maken als geschenk voor Henri en Arthur, waar hij als babysitter op paste. Dat lukte evenwel niet al te best, waarop hij besloot contact te zoeken met medestudenten die samen met hem geloofden in het idee dat elk kind een boek moet kunnen hebben dat hij leuk vindt. BubblyDoo realiseerde ondertussen al 10.000 unieke kinderboeken, werd vorig jaar verkozen tot studentenstart-up van het jaar en vóór Toine Habets zijn diploma Handelsingenieur op zak had, was de eerste kapitaalronde al afgerond.

Ontwerpster Laura Pelgrims maakte de tekeningen bij Toines verhaal en IT-expert Hans-Otto Wirtz zorgde voor de technologie om het verhaal te personaliseren, Gregory Goossens bouwde het marketingplan. Toine Habets: “Als student ben je omringd door jonge, getalenteerde mensen. Het volstaat om iemand op café tegen te komen en wat te babbelen om iemand te vinden die perfect in het team past.” De studenten uit verschillende richtingen en universiteiten bundelden hun competenties in het BubblyDoo-platform dat gepersonaliseerde boeken realiseert voor kinderen tot 8 jaar. “Wij geloven dat alle kinderen moeten kunnen dromen en fantaseren over de dingen die zij zelf het leukst vinden”, zegt CEO Toine Habets. Overigens staan kinderen centraal bij alles wat BubblyDoo doet: bij het schrijven van de verhalen, bij het tekenen van de boekjes, tijdens het ontwerpen van de website en zelfs met de CO2-neutrale levering en productie…

Bubblies

In de boekjes van BubblyDoo nemen kleine mannetjes — Bubblies — kinderen mee naar een fantasiewereld waarin ze zélf de hoofdrol spelen en avonturen beleven als ridder, ninja, prinses of elfje. Opmerkelijk aan de kinderboekjes is dat de personalisering veel verder gaat dan de naam van het kind dat de hoofdrol speelt. Het boekje wordt samengesteld met de lievelingskleur van het kind, het favoriete personage, de dierbare knuffel… Het hoofdpersonage ziet er ook helemaal uit als de ontvanger van het boekje: het heeft dezelfde huidskleur, dezelfde ogen, hetzelfde haar… De tool van Bubbly Doo bezit meer dan 100.000 opties om een verhaaltje af te werken op maat van de jonge ontvanger, die zich door al die details volledig kan inleven in het verhaal en zich dus sterker aangesproken zal voelen door het boek: het beste cadeau is dat waarin je zelf een rol speelt.

Familiemomenten

“Mensen zijn vandaag op zoek naar unieke ervaringen. Bovendien verwacht men stilaan dat digitale ervaringen ook in het echt kunnen plaatsvinden én persoonlijk zijn. Wij gebruiken de technologie van vandaag om die verwachting in te lossen: fysieke boeken of spellen geven we een extra dimensie met een grote herkenning en een sterke inleving tot gevolg. Onze boekjes creëren bovendien mooie familiemomenten”, weet Toine Habets, die met zijn team zelf de verhalen schrijft. Alle personalisatie-opties worden volledig automatisch doorgevoerd zonder manuele tussenkomst, en via printing on demand gedrukt dankzij een uniek platform met een Photoshop-applicatie, transformator en product transformator. Binnen de zeven werkdagen worden de unieke exemplaren geleverd. “We hebben nog nooit hetzelfde boek verkocht”, weet Toine Habets, die samen met zijn team gelooft dat de toekomst nog meer gepersonaliseerd zal zijn.

Aandeelhouders

Boeken maken is ‘cash heavy’, maar Toine Habets is fier op het cashflowmodel van BubblyDoo waarbij klanten vooraf betalen voor hun boek. Voor de financiering van zijn onderneming klopte hij aan bij de bank, bij een institutionele investeerder, bij business angels en bij PMV voor een Startlening. Hoewel de interesse groot was, duurde het wel even voor de financiering rond was, ook al omdat de instap van de ene partij voor de andere een voorwaarde was om mee te doen terwijl nog niet alles duidelijk was, en de keuze om nieuwe aandelen uit te geven, niet de eenvoudigste is: er moet een advocaat worden ingeschakeld, de statuten moeten worden gewijzigd, de aandeelhouders moeten akkoord zijn… Ook corona maakte de zaken niet makkelijker. “De aandeelhouders en leningverschaffers zijn zeker betrokken en ik spreek hen  regelmatig, maar ik heb ze nog nooit fysiek ontmoet”, zegt Habets. Alleszins gelooft hij dat de gekozen financiering de beste manier is om de ambities van BubblyDoo te realiseren. “We hebben ervoor gekozen om een deel van de taart af te staan om de taart sneller groter te kunnen maken. We willen Europa veroveren en daarna de wereld, en zonder aandeelhouders of PMV zou het langer duren om te groeien.”