nl
Nieuwsbrief
Cases

Choco Yoco: chocopasta op basis van yoghurt

  • Start-ups & scale-ups
  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Cofinanciering
  • Starten
choco-yoco-kids-pmv

Start-up Choco Yoco ontwikkelde de enige chocopasta met Nutri-Score A ter wereld. Het gezonde product op basis van yoghurt wordt CO2-neutraal geproduceerd. Het is een antwoord op de groeiende bekommernis bij consumenten over het suikergehalte, de ongezonde vetten én de milieu-impact van de bestaande producten. Met een Cofinanciering van PMV, aanvullend bij bank- en andere financieringen, wil ondernemer Alex Helsen een deel van de Beneluxmarkt veroveren.

“Momenteel zijn er twee smaken ontwikkeld: hazelnoot en chocoladesmaak. Speculaas is in de ontwikkelingsfase”, vertelt zaakvoerder Alex Helsen, die heel wat ervaring heeft in de retailsector. Zo was hij eerder betrokken bij een kruidenbedrijf en een ander chocobedrijf, maar hij stapte overal uit om zich te focussen op zijn jonge gezin. De drang om te ondernemen overwon en Alex richtte zich op de ontwikkeling van een gezonde choco. Hij maakt zich op basis van zijn ervaring in de sector sterk dat er op de markt veel vraag is naar een gezondere chocopasta.

Gezond alternatief

Hoewel in het Westen over het algemeen veel brood wordt gegeten met zoet beleg, is er een groeiende bekommernis over de aanwezigheid van het hoge suikergehalte, de ongezonde vetten én de milieu-impact van de bestaande chocopastas. “Merken kunnen niet anders dan inspelen op die verzuchtingen. Ook Choco Yoco is vanuit die bekommernis ontwikkeld: het wil een volledig gezond en ecologisch alternatief bieden zodat consumenten kunnen genieten van een lekkere chocopasta zonder schuldgevoel en zonder hun gezondheid te schaden”, aldus Helsen. Choco Yoco is momenteel de enige chocopasta wereldwijd met Nutri-Score A. Alternatieven die op gezondheid inspelen, focussen meestal ofwel op vet ofwel op suiker, maar zelden op allebei en halen hooguit Nutri-Score C. Klassieke chocopasta’s hebben gemakkelijk Nutri-Score D of E.

Marketingcampagne

Choco Yoco wordt niet bereid zoals andere chocopasta’s: de basis van het product is een specifiek ontwikkelde yoghurt die tot een ideale basis wordt omgevormd in een CO2-neutrale productiesite. Dankzij speciaal ontwikkelde machines wordt vervolgens een chocopasta gemaakt met 60% minder suiker en 70% minder verzadigde vetten dan de gemiddelde chocopasta. Bovendien bevat Choco Yoco geen palmolie en is het product glutenvrij. “We mikken in eerste instantie op de Benelux en streven naar een marktaandeel van 3-5%. Daarvoor hebben we al een (internationaal inzetbare) marketingcampagne ontwikkeld waarin ‘chocomonsters’ een prominente rol spelen. Tegelijk kijken we al verder: we willen al dan niet samen met andere producenten, snel verschillende afgeleide producten gaan ontwikkelen”, aldus de zaakvoerder.

Lekker

Alex Helsen deed een beroep op subsidies om de ontwikkelingskosten te dragen en stond voor de uitdaging te investeren in machines en werkkapitaal om het product in de markt te zetten. Om de markt te veroveren en de productie op punt te zetten, deed de ondernemer een beroep op een Cofinanciering. Investeringsmanager Karien Husson gelooft in de toekomst van het product: “De chocopasta is het antwoord op een nood in de markt en overtuigde al verschillende retailers. Hij is bovendien lekker! Het is nu zaak om zo snel mogelijk de productie te optimaliseren en een groot bereik op te bouwen. Wij geloven zowel in het product als in het team, en ondersteunen het verhaal van Choco Yoco dan ook graag met een Cofinanciering.”