nl
Nieuwsbrief
Cases

Juunoo: circulaire wandsystemen voor Europa

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Cofinanciering
  • Starten

Met 100 procent circulaire wandsystemen wil de Kortrijkse start-up JuuNoo bouwafval drastisch terugdringen. Bedrijven als Renson, Showpad en VDAB hebben hun kantoren al (her)ingericht met de duurzame, innovatieve wanden. Een kapitaalinjectie van 1,5 miljoen maakt het voor JuuNoo mogelijk om na de Belgische markt ook andere Europese landen te veroveren. De start-up heeft scholen, zorgcentra en winkels in het vizier.

Vandaag bestaat zo’n 40 procent van onze totale afvalberg uit bouwafval. Elk jaar wordt er in België alleen al 26 miljoen ton aan bouwafval en voor 1,8 miljard euro aan binnenwanden weggegooid. De bouwsector zoekt volop naar manieren om duurzamer te werken. “JuuNoo wil voorop lopen in die evolutie met innovatieve en 100% circulaire wandsystemen”, zegt oprichter Chris Van de Voorde. “Bedrijven vragen, ook onder de druk van een nieuwe generatie medewerkers, naar kwalitatieve circulaire oplossingen. Maar die moeten ook betaalbaar zijn. Om écht impact te hebben, moet je duurzaamheid en kostenefficiëntie met elkaar verzoenen. Ons systeem maakt het voor aannemers goedkoper om een wand te hergebruiken dan hem te slopen en een nieuwe te bouwen. Als je ze toch niet meer nodig hebt, kopen wij ze weer.”

Productiever werken

Naast de groeiende vraag naar duurzame, circulaire oplossingen speelt JuuNoo ook op een tweede evolutie in: de onzekerheid over hoe het kantoor nu en na COVID eruit moet zien. “We merken dat bedrijven bewust kiezen voor flexibiliteit; men kiest voor oplossingen die snel geplaatst zijn en geen weggegooid geld zijn wanneer het kantoor er straks weer helemaal anders moet uitzien”, aldus Chris Van de Voorde. JuuNoo leverde kantoorwanden voor onder andere Showpad, Renson, VDAB en Cronos. De installatie verloopt tot 7 keer sneller dan de traditionele systemen. Bovendien zijn de wanden vlot verstelbaar, waardoor ze netjes in elke ruimte passen. Van een wand kan men ook evolueren naar een vrijstaande meeting box (en omgekeerd). Alle producten kregen van het onafhankelijke ingenieursbureau Daidalos Peutz een uitstekende score mee op het vlak van akoestiek. Bedrijven kiezen zelf de technische vereisten en de stijl, zodat de wanden naadloos in de bestaande inrichting passen.

Kapitaalronde

De financiële injectie (1,5 miljoen euro) komt van Belfius, twee West-Vlaamse investeerders én PMV. Dat het om een onderneming gaat met een lokale productie in de circulaire economie, was voor PMV een bijkomende troef van het bedrijf. JuuNoo gebruikte het geld om medewerkers aan te werven en de slimme, circulaire binnenwanden na België ook op andere Europese markten te lanceren. Eind vorig jaar haalde het bijkomend nog eens een half miljoen op. Chris Van de Voorde: “Europa heeft eindelijk ingezien dat economie en ecologie verenigen in producten de enige oplossing is om de planeet leefbaar te houden voor onze kinderen. De bouwsector speelt een sleutelrol in die evolutie. JuuNoo-wanden kunnen niet alleen in kantoren, maar evengoed in scholen, zorgcentra, ziekenhuizen of winkelpanden het bouwafval drastisch terugdringen.”