Groothandel wordt productiebedrijf
HDM, groothandel in binnen- en buitenbekleding, gaat zélf wanden produceren voor buitengevels en badkamers. De productie van een innovatief materiaal uit China wordt zo naar België gehaald. “We zien vaak dat de maakindustrie verdwijnt uit ons land. Hier doen we het omgekeerde.” PMV financiert.
“In 2012 meldde ik een patent aan op een product dat voor een hoge resistentie tegen uv-stralen zorgt. Zo blijven materialen 20 tot 30 jaar goed zonder te verkleuren, zelfs buiten”, vertelt HDM-topman Kees Tempelaars. “Alleen bleek het heel moeilijk om de juiste drager te vinden. PVC zet uit, hout kan niet tegen water en ga zo maar door. In mijn zoektocht naar een geschikt oppervlak ben ik in 2018 SPC tegengekomen.” Stone Polymer Composite (SPC) bestaat voor 75 procent uit kalksteen, voor 23 procent uit PVC en voor het overige uit additieven. “Het bleek zeer geschikt om onze folie op te lamineren”, aldus Tempelaars.
100 procent recycleerbaar
Zijn bedrijf, sinds 1989 een groothandel in producten voor de binnen- en buitenbekleding van wanden, plafonds en vloeren, gaat nu zélf SPC produceren, in eerste instantie voor buitengevels en badkamers. De CEO is laaiend enthousiast over de eigenschappen van het nieuwe materiaal: “Het is waterbestendig, brandwerend en 100 procent recycleerbaar. Zelfs de restfracties die tijdens de productie ontstaan, zijn herbruikbaar. Met SPC zetten we een grote stap richting circulair gebruik van materialen.” Met de keuze om zelf SPC te vervaardigen, evolueert HDM van groothandel naar productiebedrijf.
Productie naar België
Voor PMV was de omschakeling van groothandel naar productiebedrijf een belangrijke factor in de beslissing om in HDM te investeren. Investeringsmanager Karien Husson: “We zien vaak dat de maakindustrie verdwijnt uit ons land. Hier wordt productie uit China naar België gehaald.” De fi nanciering van de plannen bleek een stevige uitdaging. “HDM is een mature onderneming met een rendabel businessmodel die plots wil omschakelen. Dan verandert niet alleen het risicoprofi el van de onderneming grondig, ze kan voor die nieuwe activiteiten geen trackrecord voorleggen waardoor ze eigenlijk van nul start. Natuurlijk vragen banken zich dan af of dat gaat lukken”, vat Husson de situatie samen.
Extra buffer
De oplossing was dat PMV optrad als cofinancier, naast de bank, met een achtergestelde lening. “Door die extra buffer te bieden, heeft PMV de hele fi nanciering vlot getrokken”, zegt Ann Schepers, financieel directeur bij HDM. Door vertragingen bij leveranciers van de productielijn bleek dat ook extra werkkapitaal nodig was om de periode tussen de investeringen en de eerste betalingen te overbruggen. Opnieuw sprong PMV in de bres. “Als je een gebouw financiert, kan je daar als bank makkelijk een pand op nemen om je risico af te dekken. Bij werkkapitaal is dat minder evident, zeker als je nog maar net opstart. Je merkt dat een bank in zo’n geval terughoudend is omdat het risico moeilijk in te schatten is”, legt Husson uit. PMV leverde daarom een waarborg die 75 procent van het risico afdekt, waarop de bank bereid was om het gevraagde bedrag aan werkkapitaal ter beschikking te stellen.
Ik zie de inbreng van PMV als een extra boost. Met alleen de banken stonden we nu lang zover nog niet.
Ann Schepers, financieel directeur bij HDM