nl
Nieuwsbrief
Cases

HSBCAD

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Portfolio equity investments
  • Risicokapitaal
Team HSBCAD

Studies hebben aangetoond dat houtbouw, in combinatie met duurzaam bosbeheer, een belangrijke hefboom is om de bouwsector koolstofneutraal te maken.

Johan en Karle Vinckier, CEO en COO van hsbcad

hsbcad is een internationale voorloper op het vlak van software-oplossingen voor offsite bouwconstructies, met name wanneer hout als bouwmateriaal wordt gebruikt. De software van hsbcad maakt een industriële benadering mogelijk: de meeste onderdelen van de constructie worden ontworpen en geproduceerd in een offsite fabrieksomgeving en vervolgens op de bouwplaats geassembleerd. De firma uit Gent geniet als wereldleider een brede erkenning: diverse internationale spelers maken gebruik van de hsbcad-software, en in Japan komen vaak enkel aannemers in aanmerking voor een aanbesteding wanneer ze die gebruiken.

Verschillende iconische bouwwerken, zoals het Kanazawa-station voor hogesnelheidstreinen in Japan of het Hoho Wien in Oostenrijk (met 24 verdiepingen de op één na hoogste wolkenkrabber ter wereld in hout) illustreren dat de combinatie van hout en offsite bouwen één van de snelst groeiende segmenten is in de bouwindustrie. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat de productiviteitswinst in de traditionele bouwsector de afgelopen decennia beperkt is gebleven vergeleken met de evolutie in andere industriële sectoren. Met geavanceerde automatisering, robotisering, artificiële intelligentie, sterke kwaliteitscontrole en optimaal materiaalbeheer daagt de offsite-benadering de conventionele bouw uit door meer waar-voor-je-geld en een snellere time-to-market aan te bieden.

Houtbouw is bovendien het meest milieuvriendelijke segment van de bouwindustrie. Het maakt gebruik van de meest efficiënte technologie om koolstof uit de lucht te halen: bosbouw. Studies hebben aangetoond dat houtbouw, in combinatie met duurzaam bosbeheer, een belangrijke hefboom is om de bouwsector koolstofneutraal te maken.

Kanazawa station

Partners in ambitie bij hsbcad

hsbcad haalde in 2021 3 miljoen euro op om zijn activiteiten uit te breiden en verder te internationaliseren. Hiermee draagt zij essentieel bij tot het koolstofneutraal maken van de bouwsector.

De investeringsronde wordt gesteund door huidige aandeelhouders, een brede groep hsbcad medewerkers, PMV, Peter Hinssen, Nele Van Damme & Koenraad Belsack (co-CEOs van Upgrade Estate) en investeerders die zich richten op groeibedrijven.

Investeringsteam hsbcad

Lieven De Jonge Businessmanager Scale-ups & Industrials lieven.dejonge@pmv.eu +32 (0)2 274 63 73