Pandenfonds Kortrijk
De Stad Kortrijk wil méér betaalbare huurwoningen en tevens minder leegstand en verwaarloosde woningen in het stadscentrum. De oplossing? Een rollend pandenfonds, opgezet door PMV en het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK).
De joint venture koopt leegstaande en verwaarloosde woningen, renoveert ze toekomstgericht en duurzaam, en biedt ze vervolgens aan op de huurmarkt als betaalbare woningen.
Kartonnen huis
Zo zal het ‘kartonnen huis’ in de Pluimstraat worden omgevormd. A Lined Architecten maakte een ontwerp voor twee compacte stadswoningen met een netto bewoonbare oppervlakte van 87 en 93 m². Eén woning heeft drie slaapkamers; de andere woning twee. Beide hebben een terras. Het huis staat al geruime tijd te verkommeren in staat van ruwbouw. Er wordt een aannemer aangesteld. De stad kocht het pand in 2008. Om een antwoord te bieden op de vraag naar kwalitatief, modern & betaalbaar wonen in het stadscentrum kocht de stad een 10-tal verouderde woningen in de Zwevegemsestraat, Pluimstraat en Slachthuisstraat. Jonge starters konden die woningen kopen aan een gunstige prijs onder de voorwaarde dat ze het pand zouden afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Zo verging het ook het pand in Pluimstraat. Maar de kopers raakten tijdens de nieuwbouwwerken in de problemen, waardoor het pand nooit werd afgewerkt. Daarop besliste de stad in 2016 om het terug te kopen en opnieuw aan te bieden binnen het kavelproject. Nieuwe kopers werden evenwel nooit meer gevonden. Twee jaar geleden nam het pandenfonds het pand over.
Oplossingen
“Via het pandenfonds kunnen we eindelijk de troosteloze hoek aanpakken, bepalend voor het uitzicht van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat, en kunnen we twee moderne, comfortabele stadswoningen tegen een betaalbare prijs verhuren”, zegt Wout Maddens, schepen van bouwen en wonen. Ook bij PMV is men blij met de evolutie. “PMV zoekt samen met publieke en private partners naar concrete oplossingen voor maatschappelijk vastgoed. We zijn trots samen met de stad Kortrijk het aanbod aan betaalbare én kwalitatieve huurwoningen te kunnen vergroten”, aldus senior investeringsmanager Bertrand Van Regemortel.
Rol van PMV
PMV helpt de stad bij de realisatie van haar (huur)woningbeleid: niet alleen reikt ze de nodige financiële middelen aan (onder vorm van risicodragend kapitaal) maar tevens brengt ze expertise aan in vastgoedinvesteringen en helpt ze de vennootschap structureren.
Rol partners
Het SOK levert 60% van het kapitaal en neemt het projectmanagement voor de aankopen en renovaties op zich. De duurzaam gerenoveerde panden worden na afwerking verhuurd aan het Marktverhuurkantoor Kortrijk, die ze vervolgens verhuurt (en de opvolging van de huurders op zich neemt). Het marktverhuurkantoor werkt aanvullend op een sociaal verhuurkantoor door het aanbieden van betaalbare en kwalitatieve huurwoningen aan alleenstaanden en gezinnen die bij het sociaal verhuurkantoor net uit de boot vallen.
Het project in cijfers
PMV en het SOK hebben 3,5 miljoen euro voorzien (in een verhouding 40/60) voor de aankoop en duurzame renovatie van een 20-tal woningen.
Een kapitaalparticipatie van PMV: ook voor uw project?
Ontdek hoe een kapitaalparticipatie van PMV misschien de oplossing kan zijn voor de financiering van uw erfgoedproject: vraag de presentatie aan.