nl
Nieuwsbrief
Cases

Purchasing as a service

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Cofinanciering

Arnaud De Buysscher coördineerde meer dan drie jaar de aankoop en was anderhalf jaar de financiële rechterhand bij het toeleveringsbedrijf Malmar van zijn ouders, en net wanneer de sector werd geplaagd door prijsstijgingen en aanvoerproblemen, greep hij zijn kans om een eigen sourcingbedrijf te lanceren. De huidige crisis in Oekraïne en de supplychainproblemen ziet hij als een opportuniteit om de aankoop bij kmo’s te helpen optimaliseren: purchasing-as-a-service.

Vanuit een nieuw magazijn in Maldegem startte Arnaud De Buysscher dit jaar zijn onderneming. Sourcing Partners legt zich toe op de aankoop van metalen onderdelen voor bedrijven: onderdelen voor zonnepanelen, fietsenrekken, meubelen, machines… Voor zijn klanten zoekt hij telkens de beste leverancier. “Elke leverancier heeft zijn eigen specialisatie. Door verschillende kleine nichespelers te combineren, kom je tot een interessnate prijssetting, zelfs voor lage hoeveelheden”, weet hij. Hij kent de markt goed en koopt steeds via een dual sourcing-strategie om mogelijke risico’s uit enkel Azië of Oost-Europa te vermijden. “Voor het transport hebben wij vaste vrachten uit Oost-Europa en Azië. Wij combineren die steeds op de meest interessante manier en hebben een safety stock in ons magazijn: zo maken we sourcing toegankelijk voor de talrijke kmo’s in de Benelux.

Familiale opvolging

Sourcing Partners startte niet vanuit het niets. De Buysscher, die anderhalf jaar studeerde in Hong Kong en daardoor in China een groot netwerk heeft, nam twee entiteiten over van de Nederlandse BGP-groep (Boom Global Purchasing) die technisch materiaal, metalen onderdelen of complete machines koopt en verwerkt voor industriële kmo’s in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. De firma doet daarvoor een beroep op een tiental leveranciers in Polen, Bulgarije, China, Bosnië, Italië en Griekenland. De oprichter startte 25 jaar geleden met de onderneming en verkocht die wegens gebrek aan familiale opvolging; hij blijft overigens nog drie jaar aan boord. Eigen kapitaal, een lening van ING én een Cofinanciering van PMV maakten de overname financieel mogelijk (met ook een vendor loan als onderdeel van de constructie).

Kmo’s ontzorgen

Door de jarenlange samenwerking met diverse leveranciers en een goede kennis van de markt kan BGP — nu Sourcing Partners — snel schakelen en haar klanten een superieure service aanbieden. Weinig concurrenten in de Benelux kijken verder dan de pure aankoop van onderdelen en helpen hun klanten bij het optimaliseren van hun aankoopprocessen of kennen ook de opkomende Oost-Europese markt. De troef van Sourcing Partners is dat het de zorgen van kmo’s kan wegnemen bij het beheer van hun aankopen, waardoor de kmo zich kan focussen op ontwikkeling, productie en verkoop: purchasing-as-a-service, kortom. Daarbij optimaliseert De Buysscher het aankoopproces bij zijn klanten door een dual sourcing-strategie te implementeren, werkkapitaal te verbeteren (door de stockage van goederen over te nemen) of nieuwe leveranciers te zoeken.

www.sourcing-partners.eu

De troef van Sourcing Partners is dat het de zorgen van kmo’s kan wegnemen bij aankoopprocessen: purchasing-as-a-service, kortom.

Arnaud De Buysscher