nl
Nieuwsbrief
Cases

Sokken voor een betere wereld

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Winwinlening
  • Starten

Wat doet u met versleten sokken? Wellicht gooit u ze in de vuilnisbak, waardoor ze bij het restafval terechtkomen en worden vernietigd. Jammer, want sokken zijn te recycleren. Dat is wat HeroOnSocks doet. Van oude sokken, jeans of ander gerecycleerd materiaal maakt ze nieuwe sokken, meestal voor bedrijven. Maar ook voor een goed doel.

Het verhaal van HeroOnSocks begint wanneer Wendy De Moor besluit om met sokken het leven van mensen positief te veranderen. Ze gaat sokken maken uit oude jeans, en schenkt per verkocht paar sokken een paar aan daklozen. Na een succesvolle passage in De Warmste Week werd het initiatief een heuse onderneming. “Per ongeluk is dat gebeurd. Ik was actief als aannemer en besloot ermee te stoppen”, vertelt ze. Vandaag geeft ze les en maakt ze met HeroOnSocks sokken van gerecycleerde materialen voor particulieren, maar vooral voor bedrijven. HeroOnSocks heeft verschillende collecties sokken die elk gebruikmaken van verschillende materialen.

Relatiegeschenk

De sokken zijn online te koop, per paar of in een box met 4 paar. Vanaf 500 exemplaren kunnen ze worden geproduceerd met een eigen design. Niet alleen zijn ze op die manier een ideaal relatiegeschenk, bedrijven kunnen met de sokken tevens hun duurzame imago versterken. Wendy droomt ervan om op termijn bedrijfskleding — uniformen, werkkledij… — te laten recycleren tot sokken. “Het gros van de bestellingen gebeurt vandaag toevallig: ik geef een opleiding in een bedrijf, vertel er over mijn zaak, en het bedrijf besluit sokken te laten maken. Mijn doel is om in dat proces meer structuur te krijgen zodat we méér sokken kunnen verkopen om méér mensen te kunnen helpen”, aldus Wendy, die meer snelheid zou willen maken met haar onderneming omdat ze zoveel zou kunnen betekenen voor zoveel mensen. Per verkocht paar sokken wordt immers een paar geschonken aan een dakloze – de verdeling ervan gebeurt door de eigen HOS-foundation via de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). “Het helpt niet dat er in België geen geschikt statuut is voor ondernemingen als de onze. In Nederland komt dat er met de maatschappelijke BV wél. Bij ons tellen uiteindelijk enkel de cijfers, terwijl de sociale impact die je als bedrijf hebt, óók een cijfer is”, vult vennote Wendy Raymakers aan.

Conceptstore

Het kleurrijke sokkenlabel wordt ook verkocht in een eigen winkel: de VITA-conceptstore. Die bevond zich aanvankelijk in de Turnhoutse Otterstraat, in de voormalige conciërgewoning van hemdenfabriek Vita. Voor de verhuis naar een groter en centraler pand, deden de dames een beroep op Winwinleningen. De winkel bevat ook artikelen van diverse duurzame producenten die worden uitgestald op meubilair uit gerecycleerd materiaal. Er zijn een twintigtal duurzame merken die elk een eigen stukje van de winkel huren. Vanuit die plek trachten ze het publiek mee te krijgen in het duurzaamheidsverhaal en aan te zetten tot recyclage. “De weg is nog lang, wanneer je de lange rijen voor de pop-up van fastfashionketen Shein ziet op de Meir in Antwerpen”, verzucht Wendy Raymakers. Samen met haar vennoot zoekt ze daarom actief naar manieren om de gedoe-factor bij recyclage te verminderen. “Mensen vinden het een gedoe om te recycleren. Ze willen niet nog een recyclagestroom erbij naast de blauwe zak, het papier, het rest- en het groenafval. Samen met partners als bpost zoeken we naar oplossingen om sokken en ander klein textiel op een snelle manier te laten inzamelen, zonder gedoe.”

www.hero-on-socks.com

Niet alleen zijn de sokken een ideaal relatiegeschenk, bedrijven kunnen er tevens hun duurzame imago versterken.

Wendy Raymakers