nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Azumuta haalt 2,8 miljoen euro op voor verdere internationale groei

Azumuta team

Het Gentse Azumuta, een veelbelovend B2B SaaS platform dat bedrijven in de maakindustrie helpt bij het stroomlijnen van hun werkinstructies, trainingen en audits op de werkvloer, haalt succesvol 2,8 miljoen euro op. Investeerders zijn de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Angelwise, samen met 4 private investeerders.

Het is een probleem waar veel KMO’s en grotere bedrijven in de maakindustrie mee worstelen: het gebrek aan voldoende begeleiding, kwaliteitscontrole en opleiding voor hun medewerkers. Al te vaak leidt dit tot fouten en inefficiënties op de werkvloer, die bovendien onvoldoende doorstromen naar het hoger management en zo leiden tot verborgen omzetverlies. Het Gentse Azumuta, opgericht door Batist Leman in 2016, biedt hiervoor een innovatieve oplossing door software te ontwikkelen die medewerkers op verschillende niveaus in het productieproces ondersteunt én het management een beter zicht biedt op de prestaties op de werkvloer.

Founder en CEO Batist Leman legt uit: “Instructies en kwaliteitscontroles voor operatoren zijn vandaag in veel bedrijven enkel beschikbaar op papier. Niet alleen zijn ze daardoor onduidelijk en niet up to date, ook de mogelijkheid tot terugkoppeling en analyse ontbreekt. Met onze software bieden we duidelijke werkinstructies en in-line kwaliteitscontrole, die zich automatisch aanpassen aan de skills van de operator en de configuratie van het product order. Azumuta loodst de operator visueel en interactief door het hele productieproces. Hierdoor kunnen ook minder ervaren mensen direct productief meedraaien, is er een hogere productiviteit en detecteert men snel eventuele inefficiënties in de productie.”

Enorm potentieel

Het platform van Azumuta is ontworpen voor verschillende sectoren, waaronder productie, logistiek en chemie. Door de ingebouwde real-time analyses en rapportering kunnen bedrijven eenvoudig prestaties monitoren en verbeterpunten identificeren op vlak van efficiëntie en kwaliteit. Dit gebeurt via vier verschillende modules die afzonderlijk beschikbaar zijn: werkinstructies, trainings- en competentiebeheer, audit & product traceability en shopfloor feedback.

Verschillende Belgische productiebedrijven, waaronder Novy, Duvel Moortgat, Nitto en Atlas Copco werken ondertussen al met de Azumuta-software en ook in het buitenland is Azumuta aan een opmars bezig. Roald Borré, Groepsmanager Risicokapitaal bij PMV, ziet hierin de voorbode van een veelbelovend internationaal groeiverhaal: “De marktomvang van de maakindustrie is groot. De Europese sector alleen al telt meer dan 29 miljoen werknemers en 2 miljoen maakbedrijven, verspreid over KMO’s en grote ondernemingen. Veel bedrijven werken nog met pen, papier of Excel, wat zich vertaalt in een grote opportuniteit voor Azumuta om door te breken. Met de kapitaalinbreng kunnen ze inzetten op grotere bedrijven om hun klantenbasis te verbreden.”

“Het wordt stilaan ondenkbaar dat een Operations Manager geen platform heeft om de mensen op de fabrieksvloer te ondersteunen”, zo klinkt het bij Dirk Vermunicht, investeerder en lid van de Raad van Bestuur.

De toekomst van werknemers in maakbedrijven is volgens een recent rapport van het World Economic Forum een van de vijf grote uitdagingen die op ons afkomen. Complexer werk, veranderende demografie, meer jobrotatie, … met Azumuta wapenen bedrijven zich tegen die problematieken en buigen ze de gevaren om tot voordelen.

Concurrentieel voordeel

Azumuta overklast verschillende internationale spelers omdat zij dikwijls maar één module aanbieden en bovendien vaak apart moet worden geprogrammeerd op basis van een uniek klantprobleem. Azumuta onderscheidt zich door verschillende complementaire modules in eenzelfde platform te integreren. Volgens Batist Leman houdt net de overlap van de verschillende modules een grote toegevoegde waarde in voor de eindklant: ”Voor de implementatie van onze software is geen aparte programmering nodig, maar aan de hand van een open api zijn we wel vlot koppelbaar. Met ERP systemen en zelfs randapparatuur op de werkpost, zoals torque tools, weegschalen, etc. Dit maakt dat ons platform snel inzetbaar is, maar ook zeer krachtig en flexibel. Bovendien voelen wij ons gesterkt door de enthousiaste reacties van onze klanten, die dikwijls voor ons kiezen omwille van onze gebruikersvriendelijke user interface, naast de complementariteit en wisselwerking tussen de modules.

Daarom zijn we goed gepositioneerd om de internationale concurrentie aan te gaan.”

Financiering voor internationale groei

Om het groeiverhaal van Azumuta nog te versnellen komen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, Angelwise en 4 private investeerders over de brug met extra kapitaal.

Volgens Jan Vorstermans, Managing Partner bij Angelwise, zal hiermee de focus gelegd worden op internationale groei en verdere ontwikkeling van de software: “Azumuta kan nu inzetten op het ondersteunen van hun internationale klanten en de organische groei ook in het buitenland verder zetten. Hiervoor wordt alvast de zoektocht ingezet naar expert software ontwikkelaars en ervaren sales professionals in de manufacturing sector.”

“We worden ondertussen een wereldspeler en leggen daarom bewust de lat bij onze aanwervingen zeer hoog”, aldus Batist Leman. “Het team moet de snelle groei aankunnen en mee ondersteunen, daarvoor is het van groot belang dat de software die we afleveren innovatief en van uitstekende kwaliteit is.”

Over Azumuta

Azumuta is met hun kantoor op de Kouter gevestigd in het hart van Gent. “Om de dynamiek van de stad op te slorpen maken we wel af en toe eens gebruik van de vele restaurants in de buurt”, zo klinkt het bij het team.

Voor de internationale klanten ligt de oorsprong van de naam “Azumuta” in het Japanse woord “始めた”, of nog “ik ben begonnen”. Dat staat voor verschillende waarden: Een actie, een nieuw begin, een persoonlijke toewijding en verantwoordelijkheid, zelfverzekerdheid en hoop. Als we er naar doorvragen geeft men met een kwinkslag toe dat het Gentse dialect er misschien ook iets mee te maken heeft.

Over PMV

PMV bouwt als investeringsmaatschappij aan een duurzame Vlaamse economie, de motor van onze welvaart en welzijn. PMV is de partner van ambitieuze ondernemingen en projecten, die inzetten op maatschappelijke impact en financieel rendement. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,7 miljard euro in beheer.

Over Angelwise

Angelwise is een early stage investeringsfonds dat zich er vooral op richt om startups en jonge bedrijven maximaal te ondersteunen naar een volgende fase in hun groei, liefst samen met business angels of andere early stage fondsen. De belangrijkste aandeelhouders van het fonds zijn PMV, COI, BAN Flanders, de fondsmanagers en meer dan tachtig business angels. Het fonds is opgericht in 2021 en heeft ca. EUR 20 miljoen opgehaald om een ecosysteem van bedrijven te bouwen dat de digitale transformatie van de maatschappij mee kan realiseren. Voor meer informatie, zie www.angelwise.be.

Meer info

Batist Leman, founder en CEO Azumuta, batist.leman@azumuta.com,

Frank Kindt, communicatiemanager PMV, frank.kindt@pmv.eu , 0472-42.07.90