nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Financial close All Weather Terminal

8 mei 2019
awt-pmv

PMV, ING en KBC zijn verheugd de financial close aan te kondigen van de All Weather Terminal op 30 april 2019. De All Weather Terminal (AWT) is de eerste overdekte laadkaai en magazijn in Gent en omhelst een investering meer zo’n 60 miljoen euro.

De nieuwe ‘All Weather Terminal’ zal eigendom zijn van AWT GENT NV dat werd opgericht door PMV en EPICo (www.epicofund.eu). AWT GENT zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de terminal. Zij zal dankzij de ‘AWT’ een globale logistieke dienstverlening kunnen bieden aan ArcelorMittal Gent en andere klanten. De allereerste ‘AWT’ in Gent maakt het mogelijk om de verschillende goederenstromen nog efficiënter te bundelen, waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen.

Van de investering nemen KBC en ING elk 19 miljoen euro voor hun rekening. De overige 16 miljoen komt van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en het infrastructuurfonds EPICo alsook via operationele investeringen vanwege Euroports.

De nieuwe terminal wordt gebouwd naast de bestaande stukgoedkaai van ArcelorMittal Gent en zal in eerste instantie hoofdzakelijk gebruikt worden om afgewerkte staalrollen van ArcelorMittal Gent op te slaan en te verschepen. 20% van de opslagcapaciteit kan ook worden gebruikt voor de verhandeling van andere materialen en (stuk)goederen.

DUURZAME INVESTERING

Met de diensten die AWT GENT NV aan ArcelorMittal Gent zal verlenen via de ‘All Weather Terminal’ (‘AWT’), wil ArcelorMittal Gent zijn service naar zijn klanten nog verder versterken. Het laden van hoogwaardig staal kon vroeger enkel bij droog weer gebeuren, terwijl dit nu 24/7 kan gebeuren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. De ‘AWT’ maakt het mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo de interne logistieke werking te optimaliseren. Het gebruik van de ‘AWT’, in combinatie met de bestaande ‘open’ stukgoedkaai, is bovendien noodzakelijk om de groei van het Gentse staalbedrijf te realiseren. De ‘AWT’ is ook een investering in duurzaamheid, omdat de hogere verzendcapaciteit per schip een aanzienlijk aantal vrachtwagentransporten (tot 25.000 vrachtwagens per jaar) uitspaart. ArcelorMittal Gent wil zo uitgroeien tot een koploper op het vlak van duurzame logistiek.

De bouwwerken op de site zijn ondertussen opgestart en verlopen volgens schema. Verwacht wordt dat de ‘All Weather Terminal’ operationeel zal zijn tegen eind van de zomer 2020. Het magazijn van de ‘AWT’ met een opslagcapaciteit van 60.000 ton, wordt 235 meter lang en 60 meter breed en zal 2 sporen hebben die aangesloten zijn op de kaaibundel. Het magazijn zal worden uitgerust met 3 volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal.  De overdekte kaaimuur wordt 200 meter lang en het dok wordt 25 meter breed. De hoogte zal ongeveer 30 meter boven het waterniveau uit stijgen. Schepen met een laadvermogen tot 10.000 ton zullen aan de nieuwe kade kunnen aanmeren. De voorsorteringszone wordt uitgerust met 2 geautomatiseerde loopkranen. Voor het laden en lossen van de schepen worden 2 telescopische kranen voorzien. De totale ontwikkeling betreft een oppervlakte van ongeveer 5 hectare.

OVER EPICO

EPICo is een uniek Belgisch-Nederlandse samenwerking op basis van een langdurige relatie tussen de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Rebel. EPICo investeert in de bouw- en operationele fase van projecten. De vennootschap is autonoom, maar het dagelijks beheer wordt waargenomen door PMV Fund Management nv en Rebel Infra Developers BV. EPICo zal zich toeleggen op publiek-private partnerschapsprojecten (PPS), hernieuwbare energie en andere infrastructuurprojecten in de Benelux of elders in Europa.

OVER ING

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese basis die bancaire diensten aanbiedt via haar werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING Bank is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 52.000 werknemers van ING Bank bieden diensten op het gebied van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in meer dan 40 landen.

De aandelen ING Groep staan genoteerd aan de beurs van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), de beurs van Brussel en aan de New York Stock Exchange (ADR’s: ING US, ING.N).

OVER KBC

KBC is één van de belangrijkste financiële instellingen in Europa. Het is een multi-kanaal bankverzekeringsgroep met een geografische focus op Europa die vooral particuliere klanten, KMO’s en middelgrote bedrijven bedient. De groep neemt belangrijke, en in vele gevallen marktleidersposities, in in zijn kernmarkten van België, Tsjechië, Bulgarije, Hongarije, Slovakije en Ierland. De KBC Groep is ook selectiever aanwezig in een aantal andere landen en regio’s wereldwijd.

KBC stelt ongeveer 42.000 medewerkers tewerk en telt meer dan 11 miljoen klanten in zijn kernmarkten.

KBC Groep NV is genoteerd op Euronext Brussel (ticker symbool ‘KBC’).

ANDERE PARTNERS

ArcelorMittal Belgium en AWT GENT NV hebben de handen in elkaar geslagen om een project op te zetten waarbij ArcelorMittal Gent zijn service naar zijn klanten nog verder kan versterken. Daarnaast zal AWT GENT NV actief de logistieke markt benaderen voor de verdere invulling van het potentieel van de AWT.

North Sea Port heeft de gronden voor de aanleg van de terminal in concessie gegeven aan AWT GENT NV en zal ook de ligplaats baggeren.

AWT GENT NV vertrouwt Euroports, als logistieke maritieme speler, de operationele invulling toe voor de flows van, naar en binnen de AWT.

In opdracht van AWT GENT NV zal de bekende aannemer voor infrastructuurwerken en grote industriële projecten, Stadsbader, instaan voor de bouw en het onderhoud van de terminal.

AWT Gent NV werd bijgestaan door DLA Piper als juridisch adviseur, Arcade als technisch adviseur, RebelGroup Advisory Belgium als financieel adviseurs en Marsh als verzekeringsadviseur. De banken werden bijgestaan door NautaDutilh als juridisch adviseur, BDO als model auditor, Arcade als technisch adviseur en Marsh als verzekeringsadviseur.

CONTACT

Frank Kindt, Communicatiemanager PMV, 0472/420790, frank.kindt@pmv.eu

Wouter Everaert, businessmanager Infrastructuur,  wouter.everaert@pmv.eu