nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Jaarlijkse CO2-uitstoot van 700.000 wagens uitgespaard

10 nov 2017
restore-software-pmv

Het Britse energieconcern Centrica verwierf onlangs de Antwerpse stroomafschakelaar REstore voor 70 miljoen euro. REstore is nog maar opgericht in 2012, maar heeft op vijf jaar tijd al een imposant parcours afgelegd. In 2016 prees consultant Deloitte de onderneming als het snelst groeiende technologiebedrijf in België. De technologie van REstore hielp al om 3,3 miljoen ton CO2 uit te sparen. Dat is het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van zowat 700.000 wagens.

De software van REstore laat bedrijven toe om bij piekbelasting van het elektriciteitsnet de werking van stroomverslindende machines te verminderen of uit te schakelen, om ze dan weer aan te schakelen op momenten met weinig vraag naar elektriciteit. Dat gebeurt in real time en vanop afstand, zodat bedrijven munt kunnen slaan uit het optimaliseren van de aankoopprijs van hun gebruikte energie.

Om het evenwicht tussen vraag en aanbod op de klassieke energiemarkt in balans te houden, was het achter de hand houden van een paar gascentrales tot nu toe voldoende. Met de overschakeling naar wind- en zonne-energie is de productie van elektriciteit echter niet meer zo voorspelbaar en kent het energienet grotere pieken, met ook een groter gevaar voor mogelijke black-outs. De software van REstore laat toe om die piekmomenten af te vlakken op een handige, milieuvriendelijke en goedkopere manier.

De markt voor dit soort technologie is dan ook indrukwekkend. In België alleen zou die tientallen miljoenen euro’s waard zijn en maken al meer dan vijftig bedrijven gebruik van het systeem. Ook in het buitenland, met name in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, kennen de Antwerpenaren veel succes. Zo’n honderd vijftig grote industriële bedrijven uit, onder meer, de staal-, chemie- en voedingsindustrie, zoals ArcelorMittal, BASF, Total en Umicore, doen een beroep op de software van REstore.

De oprichters van het bedrijf, Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts ontwikkelden in een vorig leven computermodellen en software voor risicobeheer bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Dankzij de ARKimedes-regeling investeerde ook PMV indirect via drie ARKIV’s in REstore. ARK Angels Fund (beheerd door BAN Vlaanderen) geloofde van meet af aan in dit beloftevolle project. In een latere fase kwamen ook Ark Angels Activator Fund (beheerd door BAN Vlaanderen en ING België) en KMOFIN2 (beheerd door LRM) aan boord om de internationale uitrol te financieren.

Deze drie fondsen verkregen heel wat financiële middelen via ARKimedes-Fonds (ARK Angels Fund) en via ARKimedes-Fonds II (Ark Angels Activator Fund en KMOFIN2). Ook Ackermans & van Haaren en de ondernemersfamilie Leysen stapten destijds mee in het verhaal en voormalig VBO-topman Rudi Thomaes hanteerde de voorzittershamer van REstore. Met de verkoop aan Centrica zal REstore in de toekomst nog meer de internationale kaart kunnen trekken, onder meer op de Noord-Amerikaanse markt.

Centrica is een groot internationaal nutsbedrijf met haar hoofdkantoor in het Britse Windsor. Het is ontstaan uit British Gas en is genoteerd aan de London Stock Exchange, waar het meer dan tien miljard euro waard is. REstore zal er deel uitmaken van de afdeling Centrica Business Solutions, dat bedrijven helpt bij het optimaliseren van hun energieverbruik.

MEER INFO