nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Nieuw bedrijfsverzamelgebouw in Blue Gate Antwerp

12 jun 2023
Blue Gate Antwerp

Vastgoedontwikkelaar Bopro Sustainable Developments 21 (BSD 21) en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV hebben een vennootschap opgericht voor de bouw van een gestapeld stadsondersteunend bedrijfsverzamelgebouw van 80.000 m² op het ooit zwaarbevuilde bedrijventerrein Blue Gate Antwerp dat nu bouwklaar is voor nieuwe circulaire en innovatieve bedrijven. Het gebouw, een investering van 100 miljoen euro, geeft nieuwe innovatieve ondernemingen ruimte om te ondernemen en te onderzoeken, en stimuleert bovendien de connectie tussen die bedrijven zodat nieuwe initiatieven ontstaan.

De pas opgerichte vennootschap BGA Terminal North gaat een bedrijvengebouw oprichten dat op huurbasis plaats biedt aan logistieke bedrijven of kennisintensieve productie-ondernemingen maar ook ruimte heeft voor onderzoek & ontwikkeling én de verschillende bedrijven de kans biedt om met elkaar in contact te komen. “Het gebouw moet het ecosysteem van Blue Gate Antwerp voeden: het moet ondernemers faciliteren om hun kennis & technologie te delen om zo tot nieuwe inzichten te komen”, vertelt Erwin Vrijens, hoofd Vastgoed bij PMV.

Ontzorgend huurplan

Scale-ups uit incubatoren zoals BlueChem en BlueApp krijgen met het gebouw de kans om ruimte te huren zodat ze verder kunnen groeien op de site zonder de focus op hun activiteit te verliezen. “Door in te stappen in het ontzorgend huurplan van de BGA Terminal North hoeven vestigers niet te investeren in eigen infrastructuur. Wanneer deze bedrijven blijven groeien, kunnen ze vervolgens kiezen voor een eigen gebouw en in Terminal North plaats maken voor de volgende scale-up die op haar beurt hetzelfde proces kan doorlopen”, zegt Peter Garré, bestuurder BSD21 NV. BSD21 en PMV hebben op basis van een onderzoek de vraag in de markt bestudeerd en heeft reeds met een 30-tal geïnteresseerde partijen gesproken. Samen met nog aan te stellen makelaars zullen vooral bedrijvenclusters -actief in dezelfde niche zoals water(technologie), agrotechnologie, chemie…- aangetrokken worden.

Stabiele & flexibele structuur

Terminal North zal twee verdiepingen tellen. Zo’n ‘gestapeld’ bedrijfsgebouw is relatief zeldzaam in ons land. “Het vergt een robuuste structuur die voorzien is op alle soorten invullingen: productie, logistiek, onderzoek… Wat we uitsparen in grondoppervlakte, investeerden we in stabiliteit”, aldus Garré, die de flexibiliteit van het gebouw benadrukt: Het gebouw wordt een toonbeeld van duurzaamheid. We focussen op CO2 neutraliteit en circulariteit. Door te opteren voor een gestapelde flexibele structuur gaan we niet alleen zuinig om met ons nog resterende grond maar wordt ook de aanpasbaarheid geoptimaliseerd. Zo faciliteren we nu reeds de komende generaties van bedrijven die zich hier zullen huisvesten. Met het gebouw ambiëren we een BREEAM ‘Outstanding’ kwalificatie.”, zegt Peter Garré. Na de oprichting van de vennootschap wordt nu werk gemaakt van de omgevingsvergunning. Parallel worden voor de verschillende loten aanbestedingstrajecten opgezet.PMV en BSD21 hopen tegen het eind van het jaar te kunnen beginnen bouwen.

Community van circulaire bedrijven

“Met de uitbouw van een hechte community van circulaire bedrijven sluiten we de cirkel op de duurzame site die BGA wordt. We juichen toe dat we samen met PMV de bakens kunnen verzetten en onze duurzame visie kunnen realiseren, zegt Garré. Ook Vrijens is blij met de vennootschap: “Opdat kennisintensieve bedrijven elkaar kunnen bevruchten — wat moet leiden tot spin-offs, start-ups en nieuwe tech-ontwikkelingen — is er nood aan aangepaste infrastructuur. Terminal North is het gepaste antwoord op die behoefte.”