nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

Producent van biosurfactanten AmphiStar haalt 6 miljoen op

18 apr 2024

Gent, België – European Circular Bioeconomy Fund (ECBF), Qbic III en Flanders Future Tech Fund (FFTF) hebben hun krachten gebundeld om de Gentse start-up AmphiStar een aanzienlijke impuls te geven. Er werd 6 miljoen euro opgehaald. Hierdoor kan AmphiStar de industrialisatie van zijn gamma biosurfactanten versnellen en zijn team versterken. Om die versnelde overgang in goede banen te leiden, is Pierre-Franck Valentin tot het team toegetreden als CEO. Terwijl AmphiStar zich opmaakt voor volledige commerciële toepassing, legt het bedrijf de basis voor toekomstige expansie met plannen voor de bouw van nieuwe fabriek.

Van afval afgeleide biosurfactanten zorgen voor een revolutie in de duurzaamheid van alledaagse producten

Oppervlakteactieve stoffen spelen een cruciale rol als functionele componenten in talloze producten in ons dagelijks leven, variërend van shampoos tot tandpasta, cosmetica, inkt, verf, landbouwchemicaliën, voedsel en diervoeder en zelfs bouwmaterialen. Elk jaar wordt er meer dan 20 miljoen ton oppervlakteactieve stoffen geproduceerd, waarvan het overgrote deel sterk afhankelijk is van niet-duurzame fossiele en/of palmolie grondstoffen en geproduceerd wordt met behulp van agressieve traditionele chemische productieprocessen.

AmphiStar brengt een revolutie teweeg in de markt voor oppervlakteactieve stoffen door microbiële biosurfactanten te introduceren die worden geproduceerd uit lokaal gewonnen afval- en nevenstromen uit de agrovoedingsindustrie, zoals etensresten van supermarkten. Deze innovatieve, circulaire biosurfactanten concurreren niet met de voedselproductie en hebben geen directe invloed op het landgebruik. Bovendien worden voor de productie milde en veilige biologische processen toegepast die vergelijkbaar zijn met het brouwen van bier. AmphiStar biedt een uitgebreide portfolio van biogebaseerde, biologisch geproduceerde en biocompatibele glycolipiden, zoals sophorolipiden, aan merkeigenaren van reinigings- en cosmeticaproducten die op zoek zijn naar echt duurzame, goed presterende en betaalbare alternatieven. Deze biosurfactanten zijn er in verschillende vormen en zuiverheden, en dienen als perfecte drop-in vervangers voor bestaande formules, terwijl ze de koolstofvoetafdruk van afgewerkte producten aanzienlijk verminderen. Dit is nog maar het begin, want de biosurfactanten van AmphiStars hebben het potentieel om gebruikt te worden in veel verschillende markten en toepassingen die oppervlakteactieve stoffen als zodanig gebruiken en zo een revolutie teweegbrengen in een hele sector.

Investering versnelt marktpenetratie van nieuwe generatie biosurfactanten en voedt Amphistar’s uitbreidingsplannen

De kapitaalinjectie van 6 miljoen euro van ECBF, Qbic III en FFTF zal AmphiStar in staat stellen om de commerciële productie van biosurfactanten op te starten in samenwerking met externe partners. De investering zal ook worden gebruikt om de R&D-inspanningen te vergroten om het biosurfactantenplatform verder te verfijnen en te optimaliseren, de regelgevings- en certificeringsdossiers te voltooien en een eigen ultramoderne productiefaciliteit te bouwen. AmphiStar zal in 2025 meer financiering aantrekken voor de bouw van de productiefaciliteit en is van plan om binnen het jaar 15 nieuwe medewerkers aan te nemen om haar expansie-inspanningen te ondersteunen.

AmphiStar, een pionier in biosurfactanten op basis van afval

AmphiStar, opgericht in 2021, is een spin-offbedrijf van de Universiteit Gent en de Bio Base Europe Pilot Plant. Het bedrijf bouwt voort op meer dan 15 jaar diepgaand technologisch onderzoek en schaalvergrotingsexpertise van wereldklasse en heeft een sterke IP-basis. Het bedrijf wordt beschouwd als een van de wereldreferenties en pioniers in dit domein en wordt geleid door een sterk team met een brede complementaire vaardigheden, waaronder industriële en start-up ervaring, synthetische biologie, procesontwikkeling, opschaling, formulering en commercialisering.

CEO met ervaring in oppervlakteactieve stoffen en chemische industrie

Last but not least is AmphiStar erin geslaagd een ervaren bedrijfsleider aan te trekken om het team te versterken. Pierre-Franck Valentin heeft meer dan 25 jaar ervaring in de surfactanten en chemische industrie en zal het team versterken als CEO. Zijn ervaring en netwerk zullen het bedrijf in staat stellen de markt sneller te betreden en zijn ambities waar te maken om een wereldleider te worden in de (bio)oppervlakteactieve stoffen.

 

Sophie Roelants, AmphiStar: “AmphiStar zal een revolutie teweegbrengen op de markt van oppervlakteactieve stoffen. We hebben een unieke platformtechnologie ontwikkeld en zijn het enige bedrijf op het gebied van (bio)oppervlakteactieve stoffen dat met succes een aantal verschillende sleuteltechnologieën combineert: afval- en zijstroomtechnologieën, synthetische biologie, bioprocessing, zuivering en expertise op het gebied van schaalvergroting. Met deze kapitaalinjectie en de uitgebreide steun van deze prominente investeerders zullen we onze unieke op afval gebaseerde biosurfactanten op de markt brengen en ernaar streven om biosurfactanten mainstream te maken. Vorig jaar hebben we met Ecover de eerste marktintroductie gehad van een van onze biosurfactanten op basis van afval, waarbij we de prestaties, veiligheid en duurzaamheid van onze sophorolipiden op basis van afval hebben laten zien. We zijn op zoek naar meer duurzame partnerschappen en staan open voor samenwerking. We zijn ook op zoek naar enthousiast nieuw talent om ons team te versterken.”

Jowita Sewerska, Investment Director European Circular Bioeconomy Fund (ECBF): “There is a clear market need for a better biosurfactants’ offer from the producers – in terms of performance, sustainability and price points. AmphiStar has great cards to play here and is now at an exciting point of accelerating the commercialization of its products.”

Sofie Baeten, Managing Partner Qbic III: “Als een vroege supporter van AmphiStar, zijn we blij om onze gezamenlijke missie van het stimuleren van duurzame innovatie voort te zetten. Door gebruik te maken van meer dan 15 jaar baanbrekend onderzoek aan de Universiteit Gent, maakt de technologie van AmphiStar de kostenefficiënte en ecologische productie van biosurfactanten uit hernieuwbare grondstoffen mogelijk, wat de overgang naar een circulaire economie bevordert. We zijn trots om hun inspanningen te ondersteunen om een groenere, biogebaseerde industrie te stimuleren, en kijken uit naar de impactvolle resultaten van onze samenwerking in het vormgeven van een duurzame toekomst.”

Vincent Hebbelynck, Business manager FFTF: “Deze ronde financiering zal toelaten om de veelbelovende duurzame technologie van AmphiStar, afkomstig van Vlaamse universiteiten en onderzoeksorganisaties, verder te ontwikkelen naar een brede marktintroductie. Het raakt de sweet spot van de investeringsfocus van Flanders Future Tech Fund.”

Over AmphiStar

AmphiStar biedt een portfolio van lokaal geproduceerde microbiële biosurfactanten aan bedrijven die duurzame, performante & betaalbare producten willen ontwikkelen met oppervlakteactieve stoffen als belangrijke prestatie-ingrediënten. De oppervlakteactieve stoffen van AmphiStars maken deel uit van een platformtechnologie en zijn niet gekoppeld aan fossiele grondstoffen, direct landgebruik of ontbossing en bieden een duurzaam alternatief voor bedrijven in de sector voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging, maar ook voor andere sectoren die oppervlakteactieve stoffen toepassen, zoals de agro-, food- en feedsector. De markt voor oppervlakteactieve stoffen is enorm, met een productie van 20 miljoen ton per jaar en veel verschillende variëteiten en eigenschappen, voornamelijk geproduceerd uit fossiele en palmgrondstoffen door middel van klassieke chemie. Diversiteit in oppervlakteactieve stoffen is essentieel voor zo’n breed scala aan toepassingen, maar ontbreekt nog voor biosurfactanten. AmphiStar biedt een baanbrekende technologie die gebruik maakt van biogebaseerde (afval)grondstoffen en biologische en milde verwerking om een portfolio van duurzame biosurfactanten te produceren. AmphiStar is het eerste bedrijf dat zo’n brede diversiteit aan biosurfactanten produceert en aanbiedt en sophorolipidenproducten op de markt brengt die 100% afkomstig zijn van biogebaseerde afval- en nevenstromen. www.AmphiStar.com

Over Qbic

Qbic is een sector-agnostisch zaai- en startkapitaalfonds dat zich richt op het creëren van impact door technologische doorbraken om te zetten in duurzame business. Het doel van het fonds is om jonge innovatieve bedrijven te ondersteunen die onderzoek van Qbic’s kennispartners valoriseren. Het fonds participeert meestal in de eerste externe investeringsronde van een bedrijf en blijft deze bedrijven ondersteunen en investeren in hun groei. In 3 fondsen heeft Qbic een AUM van bijna € 200M. www.qbic.be.

Over het Flanders Future Tech Fund

Het Flanders Future Tech Fund is een early-stage financieringsfonds, beheerd door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, dat een antwoord wil bieden op de financieringsbehoeften van vroege technologie-initiatieven van zowel SOC’s, universiteiten en Vlaamse speerpuntclusters als private partijen. Met zijn investeringen wil het Flanders Future Tech Fund focussen op de valorisatie van technologie ontwikkeld door Vlaamse bedrijven, met een bijzondere focus op de speerpuntdomeinen Zorg en Welzijn, Digitale Transformatie en Klimaat & Duurzaamheid. Het Flanders Future Tech Fund heeft een fondsgrootte van 75 miljoen euro en kan financieringen aangaan van 0,5 tot 5 miljoen euro. www.pmv.eu/en/product/flanders-future-tech-fund/

Over het Europees Fonds voor Circulaire Economie

Het European Circular Bioeconomy Fund (ECBF) is een particulier durfkapitaalfonds dat zich uitsluitend richt op de bio-economie en de circulaire economie. Het fonds is opgericht door de Europese Commissie en investeert in visionaire Europese ondernemers die de overgang van een fossiele naar een bio-economie stimuleren. Het ECBF wil de overgang naar een duurzame toekomst katalyseren door te investeren in bedrijven in een later stadium met een hoog innovatiepotentieel, een gunstig rendement en een duurzame impact. Het ECBF, opgericht in 2020 en met een totaal van €300 miljoen onder beheer, richt zich op het inzetten van kapitaal in aantrekkelijke en impactvolle bedrijven die gevestigd zijn in de EU-27 of 16 HORIZON 2020-geassocieerde landen. Het fonds is gevestigd in Luxemburg, wordt beheerd door Hauck & Aufhäuser Funds Services S.A. als Alternative Investment Fund Manager (AIFM) en geadviseerd door het ervaren beleggingsteam van ECBF Management GmbH in Duitsland. www.ecbf.vc