nl
Nieuwsbrief
Nieuws & Inspiratie

VIB en PMV openen VIB Bio-incubator

17 apr 2024

Om de groeiende vraag naar bijkomende infrastructuur voor startende ondernemingen in de biotechsector te ondersteunen, startte het Vlaams Instituut voor Biotechnologie VIB in samenwerking met PMV en met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in 2022 de bouw van een nieuwe bio-incubator. Vandaag, ongeveer 2 jaar na de eerstesteenlegging, worden de deuren ervan geopend.

Met ruim 6.000 netto m² aan labo- en kantoorruimte, zal het gebouw ruimte bieden aan 10 tot 15 startende biotechbedrijven. De incubator bevindt zich in de nieuwste ontwikkelingszone van Tech Lane Ghent Science Park op campus Eiland. De incubator moet samen met de nieuwe campus de verdere groei van de Gentse biotech cluster ondersteunen. De biotechindustrie kent al sinds haar opstart heel wat activiteiten in en rond Gent. Met pionierende bedrijven als CropDesign en Innogenetics, stond Gent aan de bakermat van wat vandaag een drijvende kracht van de Belgische economie is. Met meer dan 30.000 directe werknemers, geldt de biotech immers als een sleutelsector met veel groeipotentieel in onze regio.

Nood aan ruimte

De groeispurt van de biotechsector zet zich merkbaar verder. Dankzij gevestigde waarden als argenx, Biotalys, Sanofi en tal van innovatieve startups zoals Orionis Biosciences en Confo Therapeutics beschikt de stad vandaag over een dynamisch en aantrekkelijk ecosysteem. Niet alleen lokale start-ups vinden hier hun plek, ook buitenlandse spelers zoals Inari nestelen zich goed in het ecosysteem dat bijzonder goed interageert met de aanwezige kennisinstellingen zoals VIB en de UGent. Die dynamiek resulteert in een groeiende vraag naar infrastructuur. Startende biotechbedrijven uit het binnen- en buitenland hebben een concrete nood aan gespecialiseerde labo- en kantoorruimte. Daarom initieerden VIB en PMV, met steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), de bouw van een gloednieuwe en ultramoderne bio-incubator. Vandaag, 2 jaar na de eerstesteenlegging, is het gebouw opgeleverd en beschikbaar voor startende bedrijven om er hun intrek te nemen.

Dynamische infrastructuur voor een dynamische sector

Met 6000 m² netto operationele ruimte opgedeeld in eenvoudige schakelbare modules van elk ongeveer 270 m² biedt de nieuwe bio-incubator plaats aan 10 tot 15 startende biotechbedrijven. Elke module heeft uitgeruste laboratoriumruimtes, kantoren, ondersteunings- en opslagruimte. Om de interactie tussen de bedrijven te bevorderen, zijn er op elke verdieping informele ontmoetingshoeken en flexibele werkplekken. Wim Goemaere, COO van VIB: “We zien in de sector meer en meer dat kruisbestuiving belangrijker wordt. Samenwerking over de bedrijfsgrenzen heen leidt tot meer innovatie. Dat wilden we samen met de architecten van het gebouw – een consortium van Modulo Architects, Stephane Beel Architects en Istema – ook met het ontwerp van het gebouw in de hand werken: met ruimtes die interactie stimuleren en een modern ontwerp waarbij transparantie centraal staat. Daarnaast bieden we de flexibiliteit om modules qua grootte af te stemmen op de noden van de bedrijven die we huisvesten. Zo zorgen we ervoor dat elke start-up in functie van de evolutie van zijn noden kan groeien binnen het gebouw door aanpalende modules in gebruik te nemen.”

Strategische locatie

Aanvullend op de ultramoderne faciliteiten die het gebouw te bieden heeft, bevindt het complex zich ook op een strategische locatie. Tech Lane Ghent Science Park is een wetenschapspark dat PMV samen met de UGent en Stad Gent realiseert. Het park biedt plaats aan spin-offs van de universiteit, aan startende en groeiende bedrijven, en aan onderzoekscentra van grote internationale bedrijven die elkaar moeten bevruchten en zo nieuwe initiatieven moeten doen onstaan. Met campussen van de UGent, de aanwezigheid van UZ Gent en de nabijheid van industriële spelers, bevindt de nieuwe VIB Bio-Incubator zich recht in het hart van de Gentse biotechcluster. In de nabije omgeving bevinden zich ook nog andere onderzoeksfaciliteiten, zoals de VIB Agro-Incubator in Nevele, of de landbouwonderzoeksfaciliteiten van ILVO. Ook dat moet kruisbestuiving en samenwerking in de sector verder stimuleren.

Topprioriteit van de EU

Over de ruime financiële steun van de Europese Unie, zegt Tom De Smedt, Adjunct-Vertegenwoordiger van de Europese Commissie in België: “Deze incubator draagt bij tot de topprioriteiten van de EU, zoals de Europese Green Deal en onze strategie rond industriële veerkracht. Het state-of-the-art gebouw biedt onderdak aan biotech-projecten van kritisch belang, in een periode waarin onze strategische autonomie, onze innovatie en onze werkgelegenheid onder druk staan. De incubator stimuleert ook de samenwerking tussen wetenschappers, startup ondernemers en gevestigde waarden in de bio-industrie. Een dergelijk samenwerkingsmodel nemen we graag als een voorbeeld in de Europese Unie.”

Een baken voor biotech

Naast de incubatorruimte voorziet het gebouw ook plaats voor het gloednieuwe hoofdkantoor van VIB. Zo nam VIB al in januari 2024 haar intrek in de bovenste twee verdiepingen waar men zowel op de skyline van de historische stad als op de hele zuidelijke tech rand van Gent een uitkijk heeft. Christine Durinx, Managing Director van VIB: “VIB is een groeiende organisatie. De meer dan 1.900 medewerkers van VIB dragen bij aan de groei van de biotechsector in België. Met inmiddels meer dan 110 werknemers op ons hoofdkantoor bestond ook bij ons een nood om naar nieuwe, meer aangepaste infrastructuur op zoek te gaan. Dat is ook voor de bedrijven die hier hun intrek willen nemen een troef: de kennis en expertise van VIB is nooit ver weg.”

Als financier van het nieuwe gebouw willen we de verdere ontwikkeling en verankering van de biotechcluster in Vlaanderen verzekeren. PMV is de meest actieve durfkapitaalinvesteerder in België, met een portefeuille die voor meer dan 10% in life sciences zit. Niet zelden zijn dat bedrijven die in Gent zijn ontstaan en die zich dankzij de financiering van PMV vanuit deze biotoop succesvol kunnen ontwikkelen tot bedrijven die werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag met nieuwe therapeutica, nieuwe diagnostica, duurzame landbouwtoepassingen of voedselinnovatie. Een standvastige partner als PMV is cruciaal voor de slaagkansen van zo’n start-ups en hun verdere ontwikkeling in onze regio.

Michel Casselman, algemeen manager PMV